Ματιές στον κόσμο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γοητεία των ερειπίων, οι φωτογραφίες του Ρόμαν Ρόμπροεκ

Ο Ρόμαν Ρόμπροεκ είναι Ολλανδός φωτογράφος και ειδικεύεται στη φωτογράφιση εγκαταλελειμμένων κτιρίων και χώρων. Οι φωτογραφίες του, τις οποίες μπορεί κανείς να δει στην προσωπική ιστοσελίδα του (https://romanrobroek.nl/), είναι ένα ρέκβιεμ για τον παλιό κόσμο και την Ευρώπη των περασμένων αιώνων και καλλιεργούν ανάμεικτα αισθήματα νοσταλγίας και ευφορίας. Ο Ρόμαν ταξιδεύει σε διάφορες χώρες και εντοπίζει αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, αίθουσες που γνώρισαν καλύτερες ημέρες και που πλέον η δραματική ερείπωσή τους γεννάει ρομαντικό περιβάλλον πένθους και προσμονής. Το νέο ημερολόγιο τοίχου για το 2021, σε διάθεση από την ιστοσελίδα του, περιλαμβάνει μια επιλογή από αυτές τις φωτογραφίες, για τις οποίες ο Ρόμαν Ρόμπροεκ έχει αποκτήσει θαυμαστές από όλον τον κόσμο. Φωτογραφίες με έντονο το στοιχείο της θεατρικότητας και της ρομαντικής παραίτησης συγκροτούν σταδιακά, η μία μετά την άλλη, ένα σώμα της παλαιάς Ευρώπης. Παράδειγμα, το παλιό κινηματοθέατρο Aegidium των Βρυξελλών (στη φωτογραφία). Αφανές πλέον από την κοινή θέα και άγνωστο πιθανότατα στους νεότερους, παραμένει ωστόσο ένα αστικό απολίθωμα στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, το οποίο, όμως, έχει βρει επενδυτές για την αποκατάστασή του. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Guillaume Segers, χτίστηκε σε ρυθμό εξωτικής αρ νουβό και εγκαινιάστηκε το 1906 ως αίθουσα διασκεδάσεων και ψυχαγωγίας. Εγινε γνωστό για τις χορευτικές βραδιές και κάθε είδους εκδηλώσεις. Κινηματογράφος έγινε αργότερα, το 1933, όταν ανακαινίστηκε και η αίθουσα πήρε το όνομα που είναι γνωστή έως σήμερα από τον πάτρωνα άγιο Saint-Gilles (Aegidius στα λατινικά). Η λειτουργία του κινηματογράφου σταμάτησε το 1985 και έκτοτε η αίθουσα εγκαταλείφθηκε. Τα νέα έργα αποκατάστασης έχουν πέσει πάνω στη συγκυρία της πανδημίας. Οι εικόνες από το εσωτερικό του δείχνουν το απόγειο της μπελ επόκ, σύμβολο υλικής ευμάρειας και κοινωνικής ανόδου. Ο Ρόμαν Ρόμπροεκ έχει συλλέξει μεγάλο αριθμό εικόνων από παρόμοιες περιπτώσεις. Συχνά φωτογραφίζει και τις προσόψεις, όπως παλάτσα και υποστατικά στην Ιταλία, αλλά ο ίδιος έχει καθιερωθεί με τις δραματικές λήψεις των εγκαταλελειμμένων εσωτερικών σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Η κατηγορία «εγκαταλελειμμένα κτίρια» έχει πολλούς θιασώτες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, που ταξιδεύουν σαρώνοντας ολόκληρες περιοχές με την ελπίδα να βρουν ανέλπιστα ευρήματα. Ο Ρόμαν Ρόμπροεκ έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις και έχει βραβευθεί. Με το ημερολόγιο για το 2021 επιχειρεί να διαδώσει τη δουλειά του παγκοσμίως.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Ανθολογία αριστουργημάτων

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. ROYAL TRUST

 

Στις 3 Δεκεμβρίου ανοίγουν και πάλι τα μουσεία και οι επισκέψιμοι χώροι που ανήκουν στο Royal Collection Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσα σε όσα θα ανοίξουν είναι και η πολυδιαφημισμένη έκθεση με τα αριστουργήματα των βασιλικών συλλογών, καθώς το Μπάκιγχαμ κατέχει μια περίληψη της ιστορίας της τέχνης. Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα κορυφαίων δασκάλων, όπως ο Φρανς Χαλς, στη φωτογραφία, από τις αρχές του 17ου αιώνα.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
Η ναυμαχία στο Ακτιο

Ματιές στον κόσμο-2
Φωτ. MUSEUM OF FINE ARTS, BUDAPEST

 

Οι ημέρες της καραντίνας είναι ευκαιρία για τα μουσεία του κόσμου να παρουσιάζουν τους αφανείς, ίσως, θησαυρούς τους. Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης παρουσίασε ένα έκθεμα από τη συλλογή των ρωμαϊκών αρχαιοτήτων. Ενα μαρμάρινο ανάγλυφο, άρτια αποκατεστημένο, που συνδέεται με τη ναυμαχία στο Ακτιο, το 31 π.Χ. Αγοράστηκε το 2000 από το ουγγρικό κράτος και ιδιώτες χορηγούς και ήρθε να εμπλουτίσει την αρχαιολογική συλλογή που ιδρύθηκε το 1908.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη

Ματιές στον κόσμο-3
Φωτ. DPA

Και άλλη αναβολή πήρε το άνοιγμα της Νέας Εθνικής Πινακοθήκης στο Βερολίνο. Κλειστή για τέσσερα χρόνια προκειμένου να γίνει πλήρης ανακαίνιση και επέκταση, η Πινακοθήκη, έργο του Μις βαν ντερ Ρόε από το 1968, λέγεται πως θα εγκαινιαστεί πλέον το καλοκαίρι του 2021 εάν δεν υπάρξουν άλλες ανατροπές. Αυτό ανακοίνωσε το Ιδρυμα Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπεύθυνο για τα κρατικά μουσεία της πόλης. Την αναμόρφωση υπογράφει ο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ.

ΗΠΑ
Φρανκ Γκέρι, τα σχέδια

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. FRANK GEHRY

Στα 91 του χρόνια, ο αρχιτέκτων Φρανκ Γκέρι έχει την άνεση να κοιτάξει πίσω στα δημιουργικά του χρόνια και να σταθμίσει την πορεία μιας ζωής. Στις αρχές του 2020 ξεκίνησε ένα εκδοτικό εγχείρημα: η έκδοση του συνόλου των έργων του. Ο πρώτος τόμος του οριστικού καταλόγου της εργογραφίας του περιλαμβάνει τα σχέδια της περιόδου 1954-1978. Η έκδοση γίνεται από τα Cahiers d’ Art με την επιμέλεια του Ζαν-Λουί Κοέν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το σπίτι του Εμιλ Νόλντε

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. DPA

 

Σε πλήρη εκσυγχρονισμό θα υποβληθεί το σπίτι και μουσείο του εξπρεσιονιστή ζωγράφου Εμιλ Νόλντε (1867-1956), που είναι ανοικτό στο κοινό μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη. Βρίσκεται στο απώτατο βορινό άκρο της Γερμανίας, στα σύνορα με τη Δανία. Το κτίριο χτίστηκε το 1927 και πλέον κρίθηκε ότι έπρεπε να ανακαινιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενός επισκέψιμου χώρου δίχως να χάσει τη γοητεία της αρχικής ατμόσφαιρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή