Ματιές στον κόσμο

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Χόλιγουντ και η Αμερική του 20ού αι. σε 6.000 «κλικ»

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ αναπροσαρμόζονταν σε νέες συνθήκες παραγωγής, η κληρονομιά της «χρυσής εποχής» ήταν διαθέσιμη σε χαμηλές τιμές, αδιανόητες για τα σημερινά δεδομένα. Ορισμένοι, όπως ο ιστορικός του κινηματογράφου Τζον Κόμπαλ (1940-1991), ήταν παθιασμένοι συλλέκτες του κλασικού Χόλιγουντ και συγκέντρωναν το φωτογραφικό υλικό που ήταν στα αζήτητα. Ολοι οι μεγάλοι αστέρες από το 1916 έως τη δεκαετία του ’60, σε εξαίρετες πόζες ή πορτρέτα, συχνά από μεγάλους φωτογράφους, ήταν εκεί, διαθέσιμο υλικό για νοσταλγούς. Αλλά ο Κόμπαλ ήταν αποφασισμένος και μπορούσε να δει μακριά. Δημιούργησε μια μοναδική συλλογή την οποία κληροδότησε στο ίδρυμα που φέρει το όνομά του. Ηδη σε ηλικία 24 ετών είχε οργανώσει στο Μουσείο Βικτόρια και Αλμπερτ, εν έτει 1974, την πρώτη έκθεση για το κλασικό Χόλιγουντ. Ατυχώς, πέθανε στα 51 του από πνευμονία ως επιπλοκή του ιού HIV πριν από την εμφάνιση της αντιρετροϊκής αγωγής. Σήμερα, το Ιδρυμα Τζον Κόμπαλ ολοκλήρωσε την πώληση αυτής της καταπληκτικής συλλογής στο Μουσείο Τέχνης Hood, που λειτουργεί στους κόλπους του Κολεγίου Ντάρτμουθ, στο Χάνοβερ του Νιου Χαμσάιρ. Οι επαφές διήρκεσαν αρκετά χρόνια και η πώληση εγκρίθηκε καθώς το Μουσείο Hood θα διαθέσει το σύνολο του υλικού για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το Ιδρυμα Τζον Κόμπαλ με τα χρήματα που εισπράττει θα ενισχύσει τον νέο προσανατολισμό του για υποτροφίες νέων καλλιτεχνών. Οι περίπου 6.000 φωτογραφίες από τις απαρχές της κινηματογραφικής βιομηχανίας έως τα μεταπολεμικά χρόνια είναι ένα πανόραμα προσώπων και ταινιών, αλλά και δημιουργίες γνήσιας φωτογραφικής τέχνης. Εχει ενδιαφέρον ότι η ερευνητική ματιά του Τζον Κόμπαλ προχώρησε έως την ταυτοποίηση των «ανώνυμων» φωτογράφων των μεγάλων στούντιο. Εδωσε όνομα σε εξαίρετους καλλιτέχνες που μας κληροδότησαν μοναδικά πορτρέτα ή σκηνές γυρισμάτων. Το Μουσείο Hood έχει υποδεχθεί με ενθουσιασμό αυτό το υλικό και σχεδιάζει να το αξιοποιήσει σταδιακά ποικιλοτρόπως, καθώς μια νέα, περισσότερο επεξεργασμένη ανάγνωση αυτών των φωτογραφικών τεκμηρίων παραδίδει εντέλει μια ακτινογραφία της ίδιας της Αμερικής. Και επιπλέον μπορεί να φωτίσει ακόμη περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο τα παντοδύναμα στούντιο του παρελθόντος διαμόρφωναν τις κυρίαρχες κοινωνικές τάσεις, το δημόσιο γούστο και την κλίμακα των αξιών μέσα από τη θεματολογία των ταινιών αλλά και τη δημόσια εικόνα των κινηματογραφικών αστέρων. Από την εποχή του βωβού σινεμά έως τη δεκαετία του ’30 και από τον Μάρλον Μπράντο έως την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, παρελαύνει όλη η Αμερική.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Μητέρα και κόρη

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. MEMYMOM

Το καλλιτεχνικό δίδυμο memymom είναι ένα φαινόμενο μητέρας και κόρης. Με τις αναλογικές φωτογραφίες τους ιστορούν εκδοχές της σχέσης ανάμεσα σε μια μητέρα και μια ενήλικη κόρη, μιλώντας επί της ουσίας για μια σειρά από καταστάσεις. Το δίδυμο memymom είναι κομμάτι του νέου πολιτισμού που έρχεται να σταθεί εκ νέου πάνω στον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας. Μια νέα έκθεση στις Βρυξέλλες, στην αίθουσα τέχνης Botanique, παρουσιάζει τη νέα ενότητα «Home Game». 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Γκούγκενχαϊμ

Ματιές στον κόσμο-2
Φωτ. DAVID HEALD/ DEANA LAWSON

Οι φωτογραφίες της Ντιάνα Λόσον έχουν τιμηθεί με το βραβείο Hugo Boss και αυτή την περίοδο παρουσιάζονται στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης. Η 42χρονη Λόσον διερευνά τη μαύρη ταυτότητα για να μιλήσει για τις παρακαταθήκες στερεότυπων αντιλήψεων και για τις εκδοχές της κλασικής προσωπογραφίας, της κινηματογραφικής τεκμηρίωσης και του καθημερινού στιγμιότυπου. Συνθέτει σε αλληλουχία μια παράλληλη αφήγηση ενός ημιαφανούς αστικού πολιτισμού.

ΚΟΛΩΝΙΑ
Επέκταση στη Γερμανία

Ματιές στον κόσμο-3
Φωτ. LARBIG & MORTAG

Ο μεγάλος οίκος δημοπρασιών Sotheby’s επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη Γερμανία, ορίζοντας την πόλη της Κολωνίας ως έδρα των επιχειρήσεών του. Το άνοιγμα της δραστηριότητας στη Γερμανία θα γίνει τον Σεπτέμβριο και φυσικά έχουν ήδη αρχίσει οι ετοιμασίες για εγκατάσταση στο εντυπωσιακό ανάκτορο Οπενχάιμ στην Κολωνία. Η πόλη του Ρήνου θα γίνει ο επόμενος σταθμός για δημοπρασίες μετά το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Γενεύη, τη Ζυρίχη και το Μιλάνο.

ΑΝΓΚΟΥΛΕΜ
Κόμικς της Αφρικής

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. YOHAN BONNET / AFP

Στη Διεθνή Πόλη των Κόμικς, στην Ανγκουλέμ στη δυτική Γαλλία, παρουσιάζεται έκθεση για την παράδοση των κόμικς στη γαλλόφωνη Αφρική, έναν κόσμο λίγο γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Τα κόμικς της Αφρικής έχουν τα περιοδικά τους και τους δικούς τους ήρωες, που είναι μέρος αυτής της έκθεσης ως μία διαδικασία γνωριμίας με την κουλτούρα της σχεδιασμένης εικόνας στην ολότητά της. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ του Κονγκό και το Γαλλικό Ινστιτούτο της χώρας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Με μετρό στα μουσεία

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. PAUL ZINKEN

Ο νέος σταθμός μετρό στο Βερολίνο είναι η στάση στη Νήσο των Μουσείων και παραδίδεται προς χρήση στις 9 Ιουλίου. Είναι ο τρίτος νέος σταθμός στη νέα γραμμή Ούντερ ντεν Λίντεν και αναμένεται με ανυπομονησία στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, καθώς οδηγεί τους επισκέπτες απευθείας στα μεγάλα μουσεία της γερμανικής πρωτεύουσας. Η νέα γραμμή μετρό άρχισε να παραδίδεται σταδιακά από τον περασμένο Δεκέμβριο έπειτα από δέκα χρόνια εργασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή