Η χειραφέτηση της μαύρης Αμερικής, όσα είδε ένα βλέμμα

Η χειραφέτηση της μαύρης Αμερικής, όσα είδε ένα βλέμμα

Στα 84 του χρόνια σήμερα, ο Αμερικανός φωτογράφος Κουαμί Μπράθγουεϊτ παραμένει ένας θρύλος της αμερικανικής κουλτούρας. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, στη Νέα Υόρκη, υπήρξε σκαπανέας του κινήματος απελευθέρωσης της μαύρης ταυτότητας και με τις φωτογραφίες του υπέδειξε ένα άλλο αισθητικό πρότυπο

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 84 του χρόνια σήμερα, ο Αμερικανός φωτογράφος Κουαμί Μπράθγουεϊτ παραμένει ένας θρύλος της αμερικανικής κουλτούρας. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, στη Νέα Υόρκη, υπήρξε σκαπανέας του κινήματος απελευθέρωσης της μαύρης ταυτότητας και με τις φωτογραφίες του υπέδειξε ένα άλλο αισθητικό πρότυπο. Στο έργο του είναι αφιερωμένη η νέα έκθεση στην Ιστορική Εταιρεία της Νέας Υόρκης (New York Historical Society), που ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2023, ως φόρος τιμής για έναν άνθρωπο που με τόλμη κατόρθωσε να φτιάξει μόνος του έναν ολόκληρο κόσμο, να δώσει υπόσταση σε πολλούς ανθρώπους και να δώσει φωνή και αξιοπρέπεια σε άλλους τόσους. Η έκθεση παρουσιάζει πορτρέτα για τα οποία είναι διάσημος ο Κουαμί Μπράθγουεϊτ, ένας προσωπογράφος, πορτρετίστας της μαύρης Αμερικής. Σε καιρούς που άλλαζαν, αλλά με μεγάλες δυσκολίες, κατά τις μεταπολεμικές δεκαετίες, ο ρηξικέλευθος αυτός φωτογράφος θέλησε να φτιάξει ένα δίκτυο συνεννόησης και αλληλεγγύης με άλλους μαύρους δημιουργούς. Ταυτόχρονα αγωνίστηκε πολύ για να απελευθερώσει τις μαύρες γυναίκες από τα πρότυπα ομορφιάς που έβλεπαν παντού στον κινηματογράφο και στη διαφήμιση, τα οποία όριζαν και προορίζονταν για τις λευκές γυναίκες. Αυτή η διάσταση είχε προκαλέσει μεγάλο ψυχικό πόνο σε εκατομμύρια Αφροαμερικανίδες γυναίκες εκείνα τα χρόνια, που προσπαθούσαν να εκφράσουν τη δική τους ταυτότητα σε μια κοινωνία χωρίς πολλά πρότυπα για τις ίδιες. Ο Κουαμί Μπράθγουεϊτ ενίσχυσε την τάση για το νέο μόντελινγκ και τα νέα αισθητικά πρότυπα μετά το 1960 και την ένταξη των μαύρων γυναικών στο κυρίαρχο ρεύμα παραγωγής και διάδοσης αισθητικών προτύπων και ερωτικών κριτηρίων. Ηταν μια διαδικασία μακρόχρονη αλλά αποτελεσματική. Η έκθεση είναι μια ευκαιρία εναλλακτικής ανάγνωσης του κινήματος χειραφέτησης των Αφροαμερικανών, την προβολή μιας νέας ταυτότητας και την κατανόηση αυτής της διαδρομής, που είναι πλέον μια κληρονομιά με πολιτισμικό αποτύπωμα. Εκτός από τα πορτρέτα του Κουαμί Μπράθγουεϊτ, παρουσιάζονται φωτογραφίες άγνωστες από το αφανές Χάρλεμ της δεκαετίας του ’60, καθώς και φωτογραφίες μόδας από τις πασαρέλες «περηφάνιας» που είχαν γίνει τότε. Κατά μία άλλη έννοια, η έκθεση αυτή είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα μια σπουδαία προσωπικότητα που αφήνει έργο.

Ματιές στον κόσμο

Η χειραφέτηση της μαύρης Αμερικής, όσα είδε ένα βλέμμα-1
Φωτ. UNIT LONDON

ΛΟΝΔΙΝΟ

Καθημερινοί άνθρωποι
Από τους πλέον ενδιαφέροντες καλλιτέχνες από τη Νότια Κορέα, ο Heeso Kim, 38 ετών, παρουσιάζει τη χαρακτηριστική σειρά των «θραυσματικών» προσωπογραφιών του στο Λονδίνο. Στην αίθουσα τέχνης Unit, στο Μέιφερ, ο καλλιτέχνης μοιράζεται εκδοχές μιας πανανθρώπινης συνθήκης με σπουδές πάνω στη μοναξιά και στην εγκαρτέρηση. Η τεχνοτροπία του, με στοιχεία εξπρεσιονισμού και κυβισμού, καθιστά την τέχνη του αναγνωρίσιμη και ιδιαίτερα συλλεκτική διεθνώς. 

Η χειραφέτηση της μαύρης Αμερικής, όσα είδε ένα βλέμμα-2

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ελίζαμπεθ Τέιλορ
Η νέα βιογραφία της Ελίζαμπεθ Τέιλορ ανακοινώθηκε από τον εκδοτικό οίκο Χάρπερ και θα κυκλοφορήσει στις 6 Δεκεμβρίου με συγγραφέα τη δημοσιογράφο Κέιτ Αντερσεν Μπρόουερ (το βιβλίο διατίθεται σε προπώληση). Διαφημίζεται ως η πληρέστερη βιογραφία της Τέιλορ, βασισμένη σε συνεντεύξεις συγγενών και φίλων, σε ημερολόγια, σε ανέκδοτες επιστολές και πολλά τεκμήρια. Φέτος, συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννησή της και 11 από τον θάνατό της. 

Η χειραφέτηση της μαύρης Αμερικής, όσα είδε ένα βλέμμα-3
Φωτ. GETTY MUSEUM

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Επιστροφή στην Ιταλία
Το Μουσείο Γκετί ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει στο ιταλικό κράτος αρχαιότητες που όπως αποδείχθηκε υπήρξαν προϊόν αρχαιοκαπηλίας και παρανόμως πουλήθηκαν. Πρόκειται για γλυπτική σύνθεση του 2ου αιώνα μ.Χ. από πηλό, αποτελούμενη από καθήμενο ποιητή περιστοιχισμένο από δύο σειρήνες. Το γλυπτό είναι γνωστό και ως «Ο Ορφέας και οι Σειρήνες». Υπό εξέταση βρίσκονται και τέσσερα ακόμη έργα τέχνης, τα οποία πιθανότατα θα επιστραφούν επίσης στην Ιταλία. 

Η χειραφέτηση της μαύρης Αμερικής, όσα είδε ένα βλέμμα-4
Φωτ. ALAMY

ΜΝΗΜΗ

Ρέιμοντ Μπριγκς 
Από τους αγαπημένους εικονογράφους παιδικών βιβλίων στην Αγγλία, ο Ρέιμοντ Μπριγκς απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών. Διεθνώς γνωστός για το χωρίς λόγια εικονογραφημένο βιβλίο του «Χιονάνθρωπος» (1978), ο Μπριγκς ήταν ένας δημιουργός που άφησε τη σφραγίδα του στην παιδική λογοτεχνία με τον δικό του τρόπο. Είχε δημιουργήσει και άλλα βιβλία, όλα στοχαστικά και φιλοσοφικά, που βρήκαν μεγάλο αναγνωστικό κοινό σε όλο τον κόσμο. 

Η χειραφέτηση της μαύρης Αμερικής, όσα είδε ένα βλέμμα-5
Φωτ. MVRDV

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Τρικυμιώδης αρχιτεκτονική
Το νέο οικιστικό πρότζεκτ του αρχιτεκτονικού γραφείου MVRDV προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στο Αμστερνταμ λόγω της εικονοκλαστικής αισθητικής του. Το πρότζεκτ «Valley» προσφέρει διαμερίσματα κατοικίας υψηλών προδιαγραφών, γραφεία και δημόσιο χώρο σε εμβαδόν 75.000 τ.μ. μέσα σε πράσινες εκτάσεις. Τα πάμπολλα παράθυρα, οι εξώστες, οι ταράτσες συντελούν σε μια αρχιτεκτονική πρόταση που ολοκληρώνεται σε συνδυασμό με το υδάτινο στοιχείο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή