Η Στέγη στη «δίνη» της επιστημονικής φαντασίας

Η Στέγη στη «δίνη» της επιστημονικής φαντασίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλάνο ξεκινά με κοντινό στα άνθη μιας κερασιάς που στροβιλίζονται στον αέρα. Πλησιάζοντας διακρίνουμε μια πολυκατοικία στο σχήμα της έλικας του DNA που μοιάζει να έχει «φυτρώσει» σε μια απέραντη, ήρεμη, θάλασσα. Το εντυπωσιακό βίντεο του Γάλλου καλλιτέχνη Ζαν Πιερ Ζιλού «Invisible cities Part 1», γυρισμένο στο Τόκιο, μας ταξιδεύει σε μια ονειρική εκδοχή της πόλης του μέλλοντος, όπου το κτίριο εκλαμβάνεται ως δέντρο με κορμό σταθερό, ενώ τα εφήμερα φύλλα του είναι τα σπίτια και οι κάτοικοί του.

Το έργο του Ζιλού είναι ένα από τα βίντεο που θα δείτε στην έκθεση «Science fiction: Ταξίδι στο άγνωστο» και μοιάζει να παίρνει το νήμα από την έκθεση «Tomorrows» και τις πόλεις του μέλλοντος που διοργάνωσε πέρυσι η Στέγη.

«Η επιστημονική φαντασία μάς δείχνει, εκτός των άλλων, πώς να μεταμορφώσουμε τον κόσμο μας», σημείωσε ο επιμελητής της έκθεσης Πάτρικ Γκίγκερ. Και πράγματι, ο κόσμος που αλλάζει, μεταμορφώνεται και διερευνάται είναι στο επίκεντρο της έκθεσης που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Barbican του Λονδίνου και αποτυπώνει τις εκφάνσεις της επιστημονικής φαντασίας, από τον κόσμο του Jurassic Park μέχρι το Ιντερστέλαρ.

Η λογοτεχνία

Αν και το sci-fi είναι συνδεδεμένο με την εξερεύνηση του Διαστήματος και την επιστήμη, η έκθεση θέλει να υπογραμμίσει ότι είναι κάτι περισσότερο από αυτό και γι’ αυτό αρχίζει και τελειώνει με τη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας ανάμεσα σε διαστημικές στολές, ρομπότ, εξωγήινους, κάρτες Ρώσων κοσμοναυτών, κόμικς και συνολικά 800 αντικείμενα.

​​Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, έως 14 Ιανουαρίου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή