Οι εικαστικοί δρόμοι του Φώτη Κλογέρη, αστικό τοπίο και προσωπογραφίες

Οι εικαστικοί δρόμοι του Φώτη Κλογέρη, αστικό τοπίο και προσωπογραφίες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίπτωση του ζωγράφου Φώτη Κλογέρη είναι από μόνη της συγκινητική και αποκτά χαρακτηριστική μοναδικότητα, καθώς δείχνει πόσα μπορεί να καταφέρει κάποιος αν πιστεύει σε αυτό που κάνει. Τον συνάντησα στην Αθήνα, στην γκαλερί «Τεχνοχώρος» της οδού Λεμπέση, δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου είχε έρθει να δει τους Αθηναίους γκαλερίστες του, με αφορμή τη συμμετοχή του σε μια ομαδική με τίτλο «Η ανάσα της φύσης», μια έκθεση σε συνεργασία με τη γειτονική γκαλερί «ArtShot-Sophia Gaitani». Παράλληλα, είχε μία ακόμη ομαδική στην Αθήνα. Στην Chili Art Gallery της οδού Δημοφώντος, με την επιμέλεια του Πάρη Καπράλου και του Ιάσονα Καιροφύλα, συμμετείχε στην έκθεση της εικαστικής κολεκτίβας ARC (έως 18/7).

Ο Φώτης Κλογέρης ζει στην Ελλάδα από το 1996, όταν, πολύ νέος, μετοίκησε από τον νότο της Αλβανίας για μια καλύτερη ζωή. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Αλλαξε δουλειές, έκανε βάση του τη Θεσσαλονίκη και στέριωσε κάποια στιγμή σε ένα μαγαζί με κορνίζες, όπου είχε ειδίκευση στις διακοσμήσεις, στις αναπαλαιώσεις επίπλων κ.ά. Με την κρίση, όμως, η δουλειά έπεσε και για τον Φώτη ήταν η χρυσή ευκαιρία «να ανακαλύψει τον εαυτό του». Αφοσιώθηκε στη ζωγραφική…

Οι εικαστικοί δρόμοι του Φώτη Κλογέρη, αστικό τοπίο και προσωπογραφίες-1

Στον φιλόξενο «Τεχνοχώρο» της οδού Λεμπέση. Φώτης Κλογέρης, Ηλέκτρα Δουμά, Πάρης Καπράλος, συνεργάτης, επίσης, της γκαλερί.

Είχα δει την ατομική του έκθεση στον «Τεχνοχώρο» στην αρχή του 2020 και είχα διαπιστώσει την εμβάθυνσή του και το ενδιαφέρον του για το αστικό τοπίο, την επίδοσή του στο λάδι αλλά και στην ακουαρέλα. Εχει έναν δικό του τρόπο, σε ένα μεταίχμιο παραστατικότητας και αφαίρεσης. Τα χρώματά του αντλούν έντονα από μια παλέτα του πράσινου και του μπλε. «Με ενδιαφέρει περισσότερο η εντύπωση που αφήνει η κίνηση παρά η ίδια η κίνηση», λέει καθώς μιλάει για τα αστικά τοπία του. Εχει σπουδάσει στην Καλών Τεχνών στα Τίρανα, αλλά ήδη από το σχολείο είχε ακολουθήσει το Καλλιτεχνικό Λύκειο και είχε δάσκαλο τον σεβαστό στην Αλβανία ζωγράφο Andon Lakuriqi. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου ζει, οργανώνει πλέον την εικαστική ζωή του με προσήλωση και σοβαρότητα.

Μέσα στην καραντίνα προχώρησε τη νέα θεματική του ενότητα, μία σειρά προσωπογραφιών που είναι επί της ουσίας μια σπουδή πάνω στη μορφή, την αμφισημία της ταυτότητας και το ρευστό της ύπαρξης. Είναι –πιθανότατα– το θέμα της επόμενης ατομικής του έκθεσης. Ο Φώτης Κλογέρης (Foti Kllogjeri στα αλβανικά), πλήρως αφοσιωμένος, πλέον, στη ζωγραφική του, έχει φτιάξει ένα δικό του αναγνωρίσιμο εικαστικό ιδίωμα και ο σοβαρός χαρακτήρας του βοηθά στην πρόοδο των σχεδίων του. Με το αστικό τοπίο ξεκίνησε την παρουσία του και έπεται συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή