Αποκαλύφθηκε η φωνή του Banksy;

Αποκαλύφθηκε η φωνή του Banksy;

«Είναι η πραγματική φωνή του Banksy; Δεν ξέρω... αλλά αν είναι αυτός, είναι η πρώτη φορά που τον ακούμε»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι κάποιος που οι περισσότεροι θαυμάζουν χωρίς να ξέρουν. Ο Banksy είναι διάσημος μόνο για το έργο του αφού κανείς δεν ξέρει ποιος και πώς είναι. Ωστόσο, ένα νέο podcast του BBC ίσως αποκαλύπτει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ταυτότητάς του: Τη φωνή του. 

Το Banksy Story περιλαμβάνει μια ηχογράφηση του 2005 που έχει μεταδοθεί μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και φέρεται να αποκαλύπτει τη φωνή του διάσημου street artist με τη χαρακτηριστική τέχνη κατά των πολέμων, της ανισότητας, της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Το ηχητικό κλιπ προέρχεται από την εκπομπή All Things Considered του NPR που μεταδόθηκε στις 24 Μαρτίου του 2005, λίγες ημέρες μετά την έκθεση του καλλιτέχνη στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (ΜΕΤ). 

«Υποθέτουμε πως είσαι αυτός που λες πως είσαι, αλλά πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι;» ρωτά ο παρουσιαστής με το πρόσωπο που υποστηρίζει πως είναι ο Banksy να απαντά «Α, δεν έχετε καμία εγγύηση γι’αυτό».

Αποκαλύφθηκε η φωνή του Banksy;-1
Φωτ.: ΑΡ

Στο τρίλεπτο αυτό απόσπασμα που φέρεται να φιλοξενεί τον ακριβοθώρητο καλλιτέχνη, ο Banksy αυτοπροσδιορίζεται ως «ζωγράφος και διακοσμητής» και εξηγεί την τάση του να ζωγραφίζει στους τοίχους διαφορετικών πόλεων και χωρών: «Δεν θέλεις να μένεις κολλημένος στα ίδια για πάντα, έτσι δεν είναι;». 

Ο ίδιος υποστηρίζει πως στόχος του ήταν να εκτεθεί το έργο του στο ΜΕΤ για 42 ημέρες, όσα και τα 24ωρα που φέρεται να έμεινε κατά λάθος ανάποδα κρεμασμένος ένας Ματίς. Ως προς το έργο του ίδιου και του σπουδαίου Γάλλου ζωγράφου του 20ού αιώνα, για τον Banksy δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης. 

«Πιστεύω πως κάποια έργα μου ήταν αρκετά καλά, γι’αυτό σκέφτηκα να τα δώσω για έκθεση. Διαφορετικά, θα τα άφηνα σπίτι και κανείς δεν θα τα έβλεπε. Αν περιμένεις από τους άλλους να κατανοήσουν τι κάνεις, θα περιμένεις για πάντα. Μπορείς κάλλιστα να παρακάμψεις τον μεσάζοντα και να εκθέσεις μόνος σου» έλεγε τότε ο ίδιος.

Αποκαλύφθηκε η φωνή του Banksy;-2
Φωτ.: ΑΡ

«Μα αυτό που κάνεις είναι παράνομο» τον προκαλεί ο παρουσιαστής με τον Μπάνκσι να απαντά: «Μα γι’ αυτό έχει πλάκα». 

«Δεν μπορείς να κάνεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά, μπορείς; Αλλά δεν είναι στις προθέσεις μου να συλλαμβάνομαι συχνά. Στόχος είναι να το κάνω όσο μπορώ περισσότερο. Οπότε ναι, πρέπει να τα σκέφτομαι αυτά. Αυτό είναι το θέμα: ο ασυλλόγιστος βανδαλισμός απαιτεί πολύ περισσότερη σκέψη από ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι» προσθέτει ο ίδιος, αναφερόμενος στο ζήτημα της νομιμότητας της τέχνης του που, αν και σήμερα λόγω καταξίωσης δεν την υπολογίζει κανείς, πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια ήταν καταδικαστέα. 

Παρότι δεν είναι βέβαιο πως ο συνεντευξιαζόμενος είναι Banksy, ο παρουσιαστής μοιάζει ενθουσιασμένος: «Είναι η πραγματική φωνή του Banksy; Δεν ξέρω… αλλά αν είναι αυτός, είναι η πρώτη φορά που τον ακούμε» δηλώνει με ευφορία. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή