Από την Ομόνοια στην Ουάσιγκτον

Από την Ομόνοια στην Ουάσιγκτον

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ είναι ο «Ποσειδώνας», το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου από ανοξείδωτο χάλυβα που θα αποκαλυφθεί επισήμως την 1η Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο George Washington, κοντά στον Λευκό Οίκο. Είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας του προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Νίκου Θεοδωρίδη, και του γεν. διευθυντή, Αγγελου Μωρέτη, με το αμερικανικό πανεπιστήμιο, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του νομικού, συλλέκτη και επιμελητή εκθέσεων Γιώργου Σταθόπουλου, αποφοίτου της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου. Ο κ. Γ. Σταθόπουλος πρότεινε και συντόνισε το όλο εγχείρημα.

Ο «Ποσειδώνας», ύψους 3,95 μ. και βάρους 80 κιλών, είναι μία γλυπτική σύνθεση που προοριζόταν για την πλατεία Ομονοίας. Ηταν μέρος της βραβευμένης σύνθεσης του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου και του αρχιτέκτονα Κώστα Μπίτσιου που αναμόρφωσε την ιστορική πλατεία.

Το 1960 εγκαινιάστηκε η νέα πλατεία με το κυκλικό σχήμα και το ισοσκελές εξάγωνο, μέσα στο οποίο υπήρχε ένα πεντάγωνο με το σιντριβάνι. Μόνο που δεν τοποθετήθηκε και ο «Ποσειδώνας», όπως προέβλεπε η μελέτη. Τώρα, 54 χρόνια μετά, το γλυπτό βρίσκει μόνιμη στέγη σ’ ένα φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Αν είχε στηθεί τότε στην Ομόνοια, θα ήταν σε ανάπτυγμα ύψους 10 μέτρων όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη που δεν εφαρμόστηκε πιστά, καθώς στη θέση του γκαζόν προβλεπόταν μία σύνθεση από χρωματιστά βότσαλα.

Στις ΗΠΑ, η νέα αποστολή του «Ποσειδώνα» είναι να αποτελέσει έναν πρεσβευτή της ελληνικής τέχνης σ’ ένα διεθνές περιβάλλον υψηλού κύρους.

Στα εγκαίνια της 1ης Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, υπό την αιγίδα του προέδρου του πανεπιστημίου George Washington, θα παρευρεθούν: ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Νίκος Θεοδωρίδης, ο αντιπρόεδρος, Γιούρι Θεοδωρίδης, η γεν. γραμματέας, Υβόννη Θεοδωρίδου και ο επιμελητής του πρότζεκτ, Γιώργος Σταθόπουλος.

Παράλληλα, στους χώρους της σχολής Milken Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφιερωμένη στον Γιώργο Ζογγολόπουλο με φωτογραφίες έργων του που έχουν εγκατασταθεί σε δημόσιους χώρους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή