Εκθεση – αφιέρωμα στον «ζωγράφο των λουλουδιών», Θ. Τσίγκο, στην Ερμούπολη της Σύρου

Εκθεση – αφιέρωμα στον «ζωγράφο των λουλουδιών», Θ. Τσίγκο, στην Ερμούπολη της Σύρου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νησιά κάθε καλοκαίρι είναι ελκτικά για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι το ταξίδι, ο προορισμός, η διαδρομή με το πλοίο. Ο δεύτερος είναι οι ακρογιαλιές τους. Ο τρίτος είναι η ιστορία του καθενός από αυτούς τους μικρούς τόπους. Ο τέταρτος είναι ο παλαιότερος ή ο σύγχρονος πολιτισμός που μας κερνούν κάθε τόσο.

Σημερινός σταθμός, το νησί της Σύρου. Η Ερμούπολη, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Εκεί εγκαινιάζεται σήμερα, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Γιάννη και Ελένης Βάτη μια ξεχωριστή έκθεση για έναν ξεχωριστό Ελληνα καλλιτέχνη. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου Θάνου Τσίγκου, του «ζωγράφου των λουλουδιών», όπως έγινε γνωστός, που έζησε και δούλεψε στο Παρίσι και τελείωσε τη ζωή του στην Αθήνα, ακριβώς 50 χρόνια πριν, το 1965. Η έκθεση στη Σύρο χαρίζει στο κοινό 34 έργα του ζωγράφου, που προέρχονται από τη συλλογή του ανιψιού (και συνονόματου με τον ζωγράφο) αλλά και από ιδιωτικές συλλογές. Και βεβαίως, η έκθεση πραγματοποιείται χάρη στη φροντίδα του συλλέκτη και προέδρου της Εικαστικής Επιτροπής Σύρου-Ερμούπολης Κώστα Ιωαννίδη, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου. «Τον Τσίγκο τον γνώρισα στο Παρίσι για λίγο διάστημα, κι έτσι δεν μπόρεσα να κάνω πολλή παρέα μαζί του, μ’ αυτόν τον τόσο φιλοσοφημένο άνθρωπο, ούτε να αποκτήσω πολλούς πίνακές του… Από την καλή μου φίλη Iris Clert έμαθα ό,τι δεν ήξερα για τον Τσίγκο. Η φιλία της μαζί του ήταν πολύ βαθιά. Δεν σταματούσε να μιλά για την καλοσύνη και την ανθρωπιά του, πονούσε με τη μιζέρια και τη φτώχεια των ανθρώπων. Δυστυχώς ο Τσίγκος έφυγε από τη ζωή πολύ νέος, καταβεβλημένος από τις αρρώστιες και το αλκοόλ. Και η παγκόσμια ζωγραφική έχασε έναν μεγάλο καλλιτέχνη», λέει ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης γι’ αυτή την τρίτη έκθεση με έργα του Θάνου Τσίγκου που επιμελείται.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξομολόγηση του ανιψιού του ζωγράφου, που έχει το ίδιο όνομα με τον θείο του και γνώρισε το έργο του συγγενή του, μέσω του συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, στη μεγάλη έκθεση που είχε διοργανώσει ο τελευταίος στη γενέτειρα του ζωγράφου, την Ελευσίνα, το 2005. Για την έκθεση στη Σύρο σημειώνει: «Θάνος Τσίγκος, ένας άγνωστος μακρινός συγγενής με το ίδιο όνομα. Αυτό μέχρι το καλοκαίρι του 2005 που πήγα στην έκθεση “Θάνος Τσίγκος” στη γενέτειρά του την Ελευσίνα. Η πρώτη έκθεση που έγινε αποκλειστικά γι’ αυτόν ύστερα από 25 χρόνια. Ομολογώ ότι πήγα στην έκθεση από υποχρέωση και περιέργεια. Τα έργα του Τσίγκου όμως με άγγιξαν με έναν περίεργο τρόπο. Τα έντονα χρώματα, τα λουλούδια, και αυτή η μοναδική τεχνοτροπία του με μάγεψαν. Τότε ξεκίνησε για μένα ένα ταξίδι γνωριμίας με τον Θάνο Τσίγκο, που οδήγησε στη δημιουργία μιας συλλογής έργων του. Σήμερα έχω τη χαρά να μπορώ να βοηθήσω στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, δανείζοντας κάποια έργα από τη συλλογή αυτή. Ο ακούραστος λάτρης της τέχνης Κώστας Ιωαννίδης οργανώνει αυτή την έκθεση, που εύχομαι να αγγίξει κάθε επισκέπτη όπως άγγιξε και μένα πριν από 10 χρόνια και μου έδωσε το δικαίωμα να μπορώ να πω: Θάνος Τσίγκος, ένας γνωστός σπουδαίος ζωγράφος».

Διάρκεια έκθεσης ώς τις 3 Σεπτεμβρίου 2015. Ωρες λειτουργίας 11.00-14.00 και 18.00-22.30

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή