Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας στον τομέα της πολιτιστικής βιομηχανίας

Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας στον τομέα της πολιτιστικής βιομηχανίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύς κόσμος μαζεύτηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην Πρεσβεία της Κίνας, στο Παλαιό Ψυχικό, για να παρακολουθήσει το Σεμινάριο της Κινεζο-ελληνικής Συνεργασίας  για τον τομέα της πολιτιστικής βιομηχανίας και ανάπτυξης. Ηταν τόσο αναπάντεχα πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, ώστε αρχικά υπήρξε και έλλειψη στα (απαραίτητα) ακουστικά για τη μετάφραση, πρόβλημα πάντως που λύθηκε άμεσα από το προσωπικό της Πρεσβείας. Ανάμεσα στους καλεσμένους και στους ομιλητές βρέθηκαν εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων από τη χώρα μας, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τις κινεζικές Αρχές και τους οργανισμούς στον τομέα του πολιτισμού αλλά και σε πιθανές προεκτάσεις που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με τον τουρισμό, τις εναλλακτικές μορφές ιατρικής κτλ.

Ο οικοδεσπότης, πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Τζόου Σιαολί, άνοιξε τις ομιλίες κάνοντας λόγο για τους δεσμούς φιλίας και πολιτισμού που ενώνουν την πατρίδα του με τη χώρα μας, τονίζοντας τη θέση των δύο χωρών στον άτυπο πολιτιστικό χάρτη, ως κοιτίδες του ανατολικού και του δυτικού πολιτισμού αντίστοιχα. Επίσης ο κ. Τζόου είχε να μεταφέρει και «δύο καλές ειδήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η πρώτη αφορούσε την επίσκεψη κινεζικής αποστολής στην ΕΡΤ, όπου μεταξύ άλλων υπήρξε συνάντηση με τους υπεύθυνους της Δημόσιας Τηλεόρασης, η οποία οδήγησε «σε σημαντικές συμφωνίες για την ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών και την παραγωγή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών από κοινού». Η δεύτερη είδηση είχε να κάνει με τη μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής της Κίνας, που θα λάβει χώρα στις 19 Αυγούστου στο Ηρώδειο.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του προέδρου του Κινεζικού Συνδέσμου Πολιτιστικής Βιομηχανίας Τζανγκ Μπιγκ. Ο Σύνδεσμος, ο οποίος ήταν και ο φορέας που επιδίωξε τη διοργάνωση του σεμιναρίου στην Αθήνα, αποτελεί σύμπραξη ιδιωτών αλλά λειτουργεί, ωστόσο, υπό την επίβλεψη του κινεζικού υπουργείου Πολιτισμού. Ο κ. Τζανγκ Μπιγκ, αφού επισήμανε πως ο Σύνδεσμος εκπροσωπεί σημαντικούς επιχειρηματίες από πολλούς τομείς της καλλιτεχνικής -και όχι μόνο- δραστηριότητας, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα της πολιτιστικής βιομηχανίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ξεκαθαρίζοντας πως οι ίδιοι είναι πρόθυμοι να προωθήσουν τέτοιες δράσεις με κάθε δυνατό τρόπο. Εντόπισε δε τις θεματικές των πιθανών συνεργασιών στους τομείς της θάλασσας, της Ολυμπιάδας (λόγω της εμπειρίας που έχουν οι δύο χώρες) και της μακράς Ιστορίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή