67 σπουδαίες κυρίες της ζωγραφικής στο Μουσείο Φρυσίρα

67 σπουδαίες κυρίες της ζωγραφικής στο Μουσείο Φρυσίρα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πίνακας μιας γυναίκας ξαπλωμένης στο έδαφος δίπλα σε δύο τίγρεις δεσπόζει στον κεντρικό τοίχο της αίθουσας του πρώτου ορόφου. «Είναι η ίδια η ζωγράφος», μου εξηγεί ο Βλάσης Φρυσίρας, καθισμένος απέναντι από ένα από τα αγαπημένα έργα της συλλογής του. Η δημιουργός του «Interaction», όπως ονομάζεται το έργο, είναι η Πολωνέζα Ewa Szczekan, μία από τις εξήντα επτά γυναίκες που παρουσιάζει το Μουσείο Φρυσίρα στο μεγάλο αφιέρωμα στις Ευρωπαίες γυναίκες ζωγράφους του β΄ μισού του 20ού αιώνα. Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Elles», της σημαντικότερης σύμφωνα με τον κ. Φρυσίρα στην πορεία του μουσείου, το οποίο φέτος κλείνει τα δέκα πέντε χρόνια λειτουργίας του, θα γίνουν αύριο στο κτήριο στην οδό Μονής Αστερίου 3, στην Πλάκα.

Καθώς ο Βλάσης Φρυσίρας, ιδρυτής του μουσείου και συλλέκτης των έργων, με ξεναγεί στις αίθουσες των «Elles», με αφήνει να τα παρατηρώ, ενώ εκείνος επισημαίνει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειές τους.

«Το έναυσμα για να κάνω αυτή την έκθεση ήρθε πριν από πέντε χρόνια όταν διάβασα το βιβλίο της Waris Dirie "Το λουλούδι της ερήμου"», εξηγεί. «Στη συλλογή του μουσείου υπάρχουν περίπου τετρακόσια έργα εβδομήντα γυναικών. Οι εναλλακτικές λύσεις ήταν πολλές, όμως τελικά αποφάσισα να τοποθετήσω πλάι πλάι, και όχι ξεχωριστά, τα έργα των Ελληνίδων και των ξένων καλλιτεχνών», τονίζει.

Τα έργα της έκθεσης διαπερνούν όλα τα ιστορικά δρώμενα και τις κοινωνικοπολιτικές επαναστάσεις από το 1950 έως και τις ημέρες μας, καθώς οι δημιουργοί τους επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα από τα ζητήματα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία της τέχνης: Υπάρχει γυναικεία τέχνη;

«Τα τελευταία εξήντα χρόνια, η γυναίκα έχει έντονη παρουσία στον εικαστικό χώρο, αφιερώνει χρόνο στην τέχνη, κι αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα. Εχουμε φτάσει να μην ξεχωρίζουμε το φύλο από το έργο που βλέπουμε. Ο στόχος της έκθεσης είναι να τιμήσει την προσφορά των γυναικών στην τέχνη, τη γενικότερη προσφορά τους στη ζωή και να αναδείξει το έργο τους ισότιμα με το έργο των ανδρών», λέει ο Βλάσης Φρυσίρας.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν είναι οι Beata Bigaj, Susan Hay, Katinka Lampe, Nazanin Pouyandeh, Xiang Shi, Ηώ Αγγελή, Αφροδίτη Λίττη, Χρύσα Βέργη, Κατερίνα Χαδουλού, Μαρία Φιλοπούλου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή