ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Athens Photo Festival: Τριάντα χρόνια, τριάντα χώρες

15s13pavl
15s13didier
15s13ft

Οψεις της σύγχρονης φωτογραφίας παρουσιάζει το φετινό Athens Photo Festival, που ξεκίνησε χθες στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, καταλαμβάνοντας τους δύο ορόφους του κτιρίου με εικόνες 85 καλλιτεχνών από 30 χώρες του κόσμου.

Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του φεστιβάλ και επιχειρεί να διερευνήσει την εξέλιξη του μέσου της φωτογραφίας και την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών, όπως τις διάφορες εφαρμογές και απεικονίσεις της φωτογραφίας και τη σχέση της με τις άλλες τέχνες, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης Μανόλη Μωρεσόπουλο.

Στη φετινή ανοικτή πρόσκληση του φεστιβάλ με τον αρκετά γενικό τίτλο «Still Searching», που μπορεί να χωρέσει σχεδόν τα πάντα, ανταποκρίθηκαν περίπου 2.000 καλλιτέχνες, οι οποίοι έστειλαν τις προτάσεις τους στη διοργάνωση. Από την αξιολόγηση των προτάσεων προέκυψαν οκτώ ενότητες που αποτελούν τον κορμό του κύριου εκθεσιακού προγράμματος.

Τι ξεχωρίσαμε

Στη σύντομη περιήγησή μας στα σημεία που ήταν ανοικτά κατά την παρουσίαση του φεστιβάλ, ξεχωρίσαμε τις εικόνες του Βρετανού ανερχόμενου φωτογράφου Μάρεϊ Μπάλαρντ, στην ενότητα «Fluid Body». Ο 34χρονος Μπάλαρντ παρουσιάζει το έργο του «The Prospect of Immortality», το οποίο αποτελεί μια αντικειμενική εξερεύνηση της επιστήμης της κρυογονικής και της μικρής κοινότητας που την αποτελεί.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το «Liquid Portrait», ένα «χειμαρρώδες» γλυπτό που αποτελείται από φωτογραφίες ενός Facebook λογαριασμού, της Γερμανίδας Λίλι Λούλεϊ. Στην ενότητα «Role Play» η Λουίζα Ουίτον, η οποία διερευνά τη σχέση ανθρώπων – μηχανών και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του πρακτορείου Magnum για τους καλύτερους φωτογράφους κάτω των 30 ετών, παρουσιάζει μέρος της δουλειάς της «What about the heart».

Παράλληλα

Στις παράλληλες διοργανώσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνονται portfolio reviews, προβολές, σεμινάρια και οικογενειακά εργαστήρια και ο γνωστός μαραθώνιος φωτογραφίας «Athens Photo Marathon», σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

​​Athens Photo Festival. Εως τις 30 Ιουλίου, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.