Τα ελικόπτερα του Ντα Βίντσι σε… ψηφιακή μορφή

Τα ελικόπτερα του Ντα Βίντσι σε… ψηφιακή μορφή

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσχέδια για αυτοκίνητα, ελικόπτερα, αεροπλάνα, υποβρύχια και αλεξίπτωτα, όλα δημιουργημένα από έναν άνθρωπο που έζησε και πέθανε όταν ακόμη και το ποδήλατο ανήκε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Tα πρωτότυπα σκίτσα και τα κείμενα (γραμμένα με τη λεγόμενη κατοπτρική γραφή σε ιταλικά του 16ου αιώνα) του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που απαρτίζουν το πυκνογραμμένο Codex Arundel, όπως τιτλοφορείται η συλλογή σημειώσεων του ιδιοφυούς Ιταλού καλλιτέχνη, αρχιτέκτονα και επιστήμονα, είναι πλέον ελεύθερα προσβάσιμα στο Διαδίκτυο (www.bl.uk/onlinegallery/features/leonardo/ttp.html). Καρπός μιας συνεργασίας της Βρετανικής Βιβλιοθήκης με τη Microsoft, το πρότζεκτ Turning the Pages 2.0 χρησιμοποιεί μια πρωτοποριακή τεχνολογία για την ψηφιοποίηση ιστορικών βιβλίων σε υψηλή ανάλυση, επιτρέποντας στους αναγνώστες να ξεφυλλίζουν τους τόμους και να μεγεθύνουν τις λεπτομέρειες που τους ενδιαφέρουν. Το 570 σελίδων «τετράδιο» του Ντα Βίντσι αποτελεί μία από τις τελευταίες προσθήκες σε μια εκτενή λίστα που περιλαμβάνει από τα χειρόγραφα του ινδικού έπους Mewar Ramayana έως τις πρώτες παρτιτούρες του Μεσσία του Χέντελ και το μουσικό ημερολόγιο του Μότσαρτ.

Η διαδικασία ψηφιοποίησης των σημειώσεων διήρκεσε μία δεκαετία, ενώ τα περίπλοκα σχέδια και τα γραπτά του μεγάλου στοχαστή, τα οποία καταπιάνονται με θέματα επιστημονικής ή καλλιτεχνικής φύσεως, αλλά και προσωπικές του ανησυχίες, συνοδεύονται από αναλύσεις μελετητών και πληροφορίες σχετικά με το έργο του. Ετσι, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μάθει πως το αλεξίπτωτο του Ντα Βίντσι δοκιμάστηκε στην πράξη το 2000 από τον τολμηρό Βρετανό αλεξιπτωτιστή Adrian Nicholas και αποδείχθηκε απόλυτα λειτουργικό, μολονότι η παράξενη κατασκευή από ξύλο και ύφασμα ζυγίζει πάνω από 90 κιλά. Οτι η στολή δύτη με ενσωματωμένο αναπνευστήρα, φτιαγμένη από καλάμια, δέρμα και ατσάλινους δακτυλίους, είναι πράγματι ασφαλής σε σχετικά ρηχά νερά, αλλά και ότι, αιώνες πριν από την καθιέρωση του όρου «πνευματική ιδιοκτησία», ο διάσημος εφευρέτης πίστευε πως όποιος επιζητεί την τελειότητα δεν πρέπει να μοιράζεται τις γνώσεις του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT