ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η εξωστρέφεια της Λάρισας

Η εξωστρέφεια της Λάρισας

Οι αντιδραστήρες πολιτισμού εκτός Αθηνών μπορεί και να εκπλήσσουν. Εφτασα στη Λάρισα με φυσική περιέργεια και σχετική αδημονία για την εξωστρεφή κίνηση που επιχειρούσε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, προσκαλώντας πλήθος ιστορικών και ερευνητών, ορίζοντας ένα νέο δίκτυο συνέργειας ανάμεσα σε πρόσωπα, συλλογές, μουσεία, ιδρύματα και φορείς.

Ακούγεται εξαιρετικά φιλόδοξο, και πράγματι ήταν, αν αναλογιστεί κανείς τα λιγοστά μέσα που διαθέτει το μουσείο, την εκκρεμή ακόμη επανέκθεση του ισογείου και την υποστελέχωση. Αλλά στη Λάρισα έγινε κάτι μοναδικό. Το συνέδριο που απλώθηκε σε τρεις ημέρες και έφερε στην πόλη πάνω από 40 ομιλητές, που ενώθηκαν με τους ανθρώπους της Λάρισας, γέννησε νέες συνάψεις και προκάλεσε ζυμώσεις. Ακουσα ορισμένες εξαιρετικές ανακοινώσεις και δεν είναι τυχαίο ότι η έναρξη του συνεδρίου σηματοδοτήθηκε με πρωτότυπη εισήγηση του Αγγελου Δεληβορριά, ο οποίος πήγε απευθείας στον πυρήνα και μίλησε για το κρατικό ενδιαφέρον και την ιδιωτική πρωτοβουλία με άξονα τον παρεξηγημένο πολιτισμό επί Τουρκοκρατίας (που είχε επιδόσεις και στην αστική έκφανσή του).

Χωρίς να είναι ζητούμενο, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, που στεγάζεται από τη δεκαετία του ’90 σε νέο κτίριο, βγήκε μπροστά με ηγετική θέση προκαλώντας συσπειρώσεις και διασταυρώσεις. «Ο σκοπός του συνεδρίου για άνοιγμα του μουσείου στον επιστημονικό κόσμο και ευρύτερα επιτεύχθηκε με το παραπάνω», λέει η Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια του μουσείου. «Στόχος είναι να καταστεί η επιστημονική αυτή συνάντηση θεσμός για το μουσείο, που θα το αναγάγει σε πεδίο γόνιμου επιστημονικού διαλόγου και αφετηρία για επιστημονική έρευνα και γνώση». Το συνέδριο, που υποστηρίχτηκε από τον Δήμο Λαρισαίων και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα, μας έδωσε και ειδήσεις όπως το νέο πρόγραμμα που έχει αρχίσει το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο για την αναβίωση της τυποβαφικής, καθώς διασώζεται το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων εργαστηρίων τυποβαφικής του Τυρνάβου. Είναι μια επιλογή στους άξονες που υποστηρίζονται ως καινοτομία από την Ε.Ε.

Μνήμη Λένας Γουργιώτη

Ο ίδιος ο πυρήνας του μουσείου, που έχει μοναδικής σημασίας εκθέματα, προέρχεται από τη θέληση και την αφοσίωση της αρχαιολόγου και λαογράφου Λένας Γουργιώτη (1929-2014). Μαζί με τον σύζυγό της, Γιώργο Γουργιώτη (1919-1996), χημικό, σε ανύποπτο χρόνο διέσωσαν θησαυρούς, οργάνωσαν συλλογές, διασύνδεσαν ανθρώπους και ίδρυσαν το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, όταν ελάχιστοι είχαν πιστέψει στο μέλλον του. Eπί 41 χρόνια υπήρξε διευθύντρια. Συνεπώς, το συνέδριο που αφιερώθηκε στην τεράστια προσφορά της Λένας Γουργιώτη και του συζύγου της είχε χαρακτήρα ευρύτερο της δημόσιας οφειλής, καθώς περιελάμβανε και μια νότα ηθικού παραδείγματος και ώσμωσης με φωτισμένους ιδιώτες σε αγαστή συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση. Αξιομνημόνευτη και συγκινητική η ομιλία της κυρίας Βάσως Παρίση, τ. γενικής γραμματέως του μουσείου. Ευεργετικά τα λόγια της.

Για τη Λάρισα, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο (που μαζί με το Διαχρονικό Μουσείο αποτελούν πυλώνες ιστορίας της Θεσσαλίας) δοκιμάζεται σε νέα μονοπάτια εξωστρέφειας. Ηδη, λειτουργεί (ώς τον Ιανουάριο) η εικαστική έκθεση για τον Καποδίστρια, σε επιμέλεια Ιριδος Κρητικού, που ήρθε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Τα εργαστήρια τυποβαφικής λειτούργησαν και στη διάρκεια του συνεδρίου ώστε να υπάρχει έστω και σύντομη εμπειρία, αλλά η ιδέα της αξιοποίησης των σταμπωτών ξύλινων σφραγίδων πάνω σε υφάσματα είναι ήδη από το 2014 μια αυτόνομη ενότητα του μουσείου με σοβαρή προοπτική ανάπτυξης, αναβίωσης τεχνικής, ενίσχυσης εσόδων, δημιουργία θέσεων εργασίας και επανασύνδεσης με τη θεσσαλική παράδοση.