Είναι η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο… ξενοδοχείο πολυτελείας;

Είναι η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο… ξενοδοχείο πολυτελείας;

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη του νέου κτιρίου ακολούθησαν την ίδια χλιαρότητα με το 2010, όταν παρουσιάστηκαν οι νικητήριες μακέτες του αμερικανικού αρχιτεκτονικού γραφείου «KieranTimberlake». Κανείς δεν ήταν ευχαριστημένος με αυτό που επρόκειτο να κατασκευαστεί. Ωστόσο, οι νέες εγκαταστάσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο, στην περιοχή Nine Elms, στις όχθες του Τάμεση, έχουν ήδη τραβήξει τα βλέμματα αρχιτεκτόνων και κοινού.

Κι αν οι πρώτες αντιδράσεις ήταν του τύπου «ένα ταξιδιωτικό κατάλυμα υψίστης ασφαλείας», το νέο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με βάση αμερικανικές αξίες: διαφάνεια, δημοκρατία, οικολογική ευαισθησία. Και παρότι πράγματι μοιάζει με φρούριο, το κτίριο συνδυάζει ασφάλεια και βιωσιμότητα, μέσω των φυτών που κοσμούν τον περιβάλλοντα χώρο, της λίμνης, της δυνατότητας δημιουργίας πλούσιων κήπων –όσο πλούσιος μπορεί να είναι ένας κήπος στο Λονδίνο–, αλλά, κυρίως, μέσω της καλυμμένης από φωτοβολταϊκά οροφής, της ανακύκλωσης των ομβρίων υδάτων και της εκμετάλλευσης της θερμότητας του εδάφους.

Την ίδια στιγμή, η ασφάλεια του κτιρίου, από Αμερικανούς πεζοναύτες, θα είναι διακριτική, κάτι που, όπως λέει ο Ρόουαν Μουρ του Guardian, επιτείνει έτι περαιτέρω την εντύπωση ότι η πρεσβεία είναι ένα «καλόγουστο μητροπολιτικό ξενοδοχείο»… Πάντως, η σύγχρονη αμερικανική τέχνη δεσπόζει στο εσωτερικό του κτιρίου, με έργα των Jenny Holzer, Mark Bradford, Sean Scully και Rachel Whiteread.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή