Είναι Ιρλανδός, είναι λευκός, αλλά νιώθει μαύρος

Είναι Ιρλανδός, είναι λευκός, αλλά νιώθει μαύρος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάγεται από Ιρλανδούς γονείς και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει ίχνος αφρικανικού γονιδίου στον γενετικό του κώδικα. Ωστόσο, ο έμπειρος ηθοποιός και σκηνοθέτης Aντονι Εκουντάγιου Λένον ισχυρίζεται πως «νιώθει μαύρος» και αυτό ήταν αρκετό για να τον ωθήσει να κάνει αίτηση στο διετές πρόγραμμα υποτροφιών που προσφέρει το Συμβούλιο Καλών Τεχνών της Αγγλίας αποκλειστικά για υποψηφίους που ανήκουν σε φυλετικές μειονότητες. Το συμβούλιο ενθουσιάστηκε με την αίτηση του Λένον, την οποία χαρακτήρισε «όχι πράξη εξαπάτησης, αλλά γενναία επιλογή την οποία σεβόμαστε», και του απένειμε τελικά πριν από λίγες ημέρες την πολυπόθητη χρηματοδότηση, προκαλώντας φυσικά σάλο στον βρετανικό Τύπο και την οργή εκατοντάδων υποψηφίων που πράγματι ανήκαν σε κοινωνικές μειονότητες.

Πίσω από την επιμονή του Λένον για την αφρικανική φυλετική του κληρονομιά κρύβεται μια ειλικρινής αφέλεια. Μάλιστα, σε ντοκιμαντέρ του BBC που προβλήθηκε το 1990, ο ίδιος εξηγεί με διαφάνεια τη σύγχυση ταυτότητας που νιώθει παρά την ιρλανδική καταγωγή του, λόγω του μεσογειακού του δέρματος, των ψηλών του ζυγωματικών και των κοντών και σγουρών του μαλλιών. Ο καλλιτέχνης ισχυρίζεται πως αντιμετώπισε επανειλημμένες δυσκολίες όταν προσπαθούσε να πείσει τους σκηνοθέτες να τον προσλάβουν για ρόλους λευκών και πως από τότε που αποφάσισε να «αφρικανοποιήσει» το όνομά του και να δοκιμάσει την τύχη του σε ακροάσεις για ρόλους μιγάδων, η ζωή του απέκτησε αλήθεια και νόημα.

Το περιστατικό μπορεί να ακούγεται πρωτοφανές, παρ’ όλα αυτά έχει αρκετές ομοιότητες με την εξίσου σουρεαλιστική υπόθεση της ακτιβίστριας Ρέιτσελ Ντόλεζαλ που εκτυλίχθηκε στις ΗΠΑ το 2015. Παρά το ευρωπαϊκό γενεαλογικό της δέντρο, η Ντόλεζαλ απέρριψε από μικρή τη λευκή της ταυτότητα, σκούρυνε το δέρμα της και άλλαξε τα μαλλιά της, και για δεκαετίες υποκρινόταν πως ήταν μαύρη, φθάνοντας μάλιστα μέχρι τη θέση της προέδρου της Εθνικής Ενωσης για την Προώθηση των Αφροαμερικάνων στην πολιτεία Ουάσιγκτον. Οταν η οικογένειά της αποκάλυψε την απατηλή της ταυτότητα, μια θύελλα αντιδράσεων ανάγκασε την Ντόλεζαλ να παραιτηθεί – ωστόσο η ίδια επιμένει, μέχρι και σήμερα, πως νιώθει πλήρη ταύτιση με τις φυλετικές μειονότητες της Αμερικής. Παρά τις έντονες αντιδράσεις, και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε μια μειοψηφία η οποία υπερασπίστηκε τα συγκεχυμένα αισθήματα των προσώπων, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα «τρανσφυλετικούς». «Πρόκειται για μια πολύ ασυνήθιστη περίπτωση και δεν πιστεύουμε ότι υπονομεύει τη στήριξη που παρέχουμε στις μειονότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά το Συμβούλιο Καλών Τεχνών της Αγγλίας, ξεκαθαρίζοντας πως ο Λένον θα παραμείνει υπότροφός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή