Αρωμα γυναίκας στα ελληνικά ναυτιλιακά βραβεία της Lloyd’s

Αρωμα γυναίκας στα ελληνικά ναυτιλιακά βραβεία της Lloyd’s

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελετή για την απονομή των ελληνικών ναυτιλιακών βραβείων της Lloyd’s, που πραγματοποιείται παγίως στις αρχές Δεκεμβρίου, είναι πάντοτε εορταστική. Μια ευκαιρία να ξαναβρεθούν όλοι σε μια αίθουσα, αλλά να γίνει και ένας μικρός απολογισμός για το έτος που πέρασε. Εφέτος η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική, καθώς δεν θα μπορούσαν να μαζευτούν 400 άτομα στη σάλα κάποιου αθηναϊκού ξενοδοχείου, έτσι η βραδιά έγινε την περασμένη Παρασκευή διαδικτυακώς. Αυτό της στέρησε αναγκαστικά τη θέρμη των χειροκροτημάτων και του εγκάρδιου κλίματος που πάντα δημιουργούν οι παρουσιαστές Νάιτζελ Λόρι, της Lloyd’s List, και η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου. 

Αρωμα γυναίκας στα ελληνικά ναυτιλιακά βραβεία της Lloyd’s-1
Για τη συνολική πορεία του βραβεύθηκε ο Θ. Μαρτίνος.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από τα πρότυπα που αναδεικνύει η χώρα στο πλέον ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πόσο δε μάλλον, όταν αυτή η αναγνώριση προέρχεται από τους εξίσου απαιτητικούς επαγγελματίες της θάλασσας, με τη σφραγίδα ποιότητος και παράδοσης της Lloyd’s, τον πάροχο ναυτιλιακών πληροφοριών από το 1734. Στην τελετή, εκτός από τα 18 βραβεία που απονεμήθηκαν, αναδείχθηκε πως ο κορωναϊός έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και σε επιμέρους ζητήματα τη ναυτιλία. Ανάμεσά τους, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες ναυτικοί, που μπορεί να παραμένουν αποκλεισμένοι σε διεθνείς λιμένες, αλλά και το μέλλον της ακτοπλοϊας.

Στα βραβεία του 2020, το γεγονός που αναμφισβήτητα έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν η έντονη γυναικεία παρουσία. Για πρώτη φορά μετά 16 χρόνια, μια γυναίκα κέρδισε το βραβείο Ελληνικής Ναυτιλιακής Προσωπικότητας της Χρονιάς. Η επιτροπή των κριτών επέλεξε την Αννα Αγγελικούση, των Alpha Bulkers, Alpha Gas και Pantheon Tankers. Το παρθενικό βραβείο στην κατηγορία το είχε λάβει η Αθηνά Μαρτίνου, το 2004. Η τιμητική αυτή διάκριση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές γυναίκες είναι υποδείγματα ηγεσίας, όχι μόνον στον εφοπλισμό, αλλά σε υψηλές θέσεις διεθνών θεσμών που σχετίζονται με τη θάλασσα. 

Αρωμα γυναίκας στα ελληνικά ναυτιλιακά βραβεία της Lloyd’s-2
Η βραβευθείσα Σουζάνα Λασκαρίδη.

Επίσης, είχε ενδιαφέρον πως ένας άλλος  βραβευθείς της βραδιάς, ο Θανάσης Μαρτίνος, νικητής του εφετινού βραβείου Επιτεύγματος Ζωής των Lloyd’s List/Propeller Club, αναγνώρισε με μεγάλο ιπποτισμό το γεγονός ότι τόσο εκείνος όσο και τα αδέλφια του και τα παιδιά τους, που ηγούνται πέντε ναυτιλιακών εταιρειών, οφείλουν πολλά στην Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου. Εκείνη, άλλωστε, μπήκε με θάρρος, πρώτη από όλη την οικογένεια, στην περιπέτεια του θαλάσσιου επιχειρείν. Ξεχώρισε, ακόμη, η βράβευση της Σουζάνας Λασκαρίδη, θυγατέρας του Πάνου Λασκαρίδη, ιδρύτριας της Real Time Graduates και της BlueCycle, που κέρδισε το βραβείο Επόμενης Γενιάς για προσωπικότητες κάτω των 40 ετών. Είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος στην Ευρώπη που επικεντρώνεται στην ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων προερχόμενων από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα. 
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή