Cheapart: ο θεσμός σβήνει 25 κεριά και μας δίνει ραντεβού… στην οθόνη

Cheapart: ο θεσμός σβήνει 25 κεριά και μας δίνει ραντεβού… στην οθόνη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάστε τα παλιά χρήματα, πριν από το ευρώ, όταν δέκα γερμανικά μάρκα αντιστοιχούσαν σε περίπου 15.000 δραχμές; Τότε, λοιπόν, μια συντροφιά καλλιτεχνών οι οποίοι σπούδαζαν στη γερμανική πόλη Μπράουνσβαϊγκ αποφάσισαν, πριν από τα Χριστούγεννα, να ανταλλάξουν έργα μεταξύ τους σε αυτή την τιμή. Η παρέα, της οποίας μέλος ήταν και ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, γέννησε το 1987, χωρίς να το ξέρει, έναν θεσμό. Εκτοτε, κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι εικαστικοί συμμετείχαν στην έκθεση ανταλλαγής, με αποτέλεσμα το εγχείρημα να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που να γίνει ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αποκτώντας και χώρους μόνιμης φιλοξενίας. 

Cheapart: ο θεσμός σβήνει 25 κεριά και μας δίνει ραντεβού… στην οθόνη-1
Στιγμιότυπο από έκθεση της Cheapart στη Βιέννη.

Το 1995, ο Γ. Γεωργακόπουλος και ο αδελφός του Δημήτρης, μαζί με τους Ragna Juergensen, Jens Lange και Φιόνα Μουζακίτη, ίδρυσαν την Cheapart στα Εξάρχεια, στη συμβολή Θεμιστοκλέους και Μεταξά. Τότε ήταν μια καινοτόμος προσέγγιση. Να γιατί: οι περισσότεροι Ελληνες εικαστικοί έβλεπαν τις αίθουσες τέχνης ως «γονιούς» που θα τους προστάτευαν και θα τους έπαιρναν από το χέρι μέχρι να φθάσουν στην καταξίωση. Αλλωστε το Διαδίκτυο, στην ουσία, τότε ξεκινούσε και οι δυνατότητες αυτοδιάθεσης που θα έδινε στην καλλιτεχνική σκηνή ήταν ακόμη άγνωστες. Η Cheapart γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία, καθώς οι φιλότεχνοι μπορούσαν να αγοράζουν έργα στην τιμή των 50-60 και αργότερα 80 ευρώ. Υπήρχαν χρονιές που στην έκθεση του Δεκεμβρίου τουλάχιστον 2.500 έργα άλλαζαν χέρια. 

Cheapart: ο θεσμός σβήνει 25 κεριά και μας δίνει ραντεβού… στην οθόνη-2
Ο θεσμός έχει παρουσία και στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, οι δραστήριοι αδελφοί Γεωργακόπουλοι έκαναν και πολλές άλλες δράσεις, σε χώρους όπως το Taf, το Camp!, το Artwall κ.α. Συνολικά, έφθασαν τις 400 εκθέσεις ποικίλου περιεχομένου. Κάθε φορά έφερναν μια φρέσκια ματιά, κάτι που συσπείρωνε την κοινότητα και την εξοικείωνε με νέα ήθη, όπως η περιοδική φιλοξενία εικαστικών αφιερωμάτων σε κλειστά καταστήματα, μέσα στην κρίση. Και πάλι, το κυρίαρχο ήταν ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας αλλά και η σύνδεση όλων των κουκκίδων του στερεώματος: δημιουργοί, συλλέκτες, εραστές της τέχνης, φιλοπερίεργοι. Παράλληλα, νέοι άνθρωποι που ήθελαν να αγοράσουν έργα, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα, βρήκαν την ευκαιρία να μυηθούν στο συλλέγειν.

Φέτος, η Cheapart κλείνει 25 χρόνια ζωής στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μεγάλο κατόρθωμα, αφού λίγα καλλιτεχνικά πρότζεκτ έχουν μακροημερεύσει και μάλιστα χωρίς να υπάρχει από πίσω τους μια ολόκληρη περιουσία, παρά μόνο πάθος, συλλογικότητα και μεράκι.

Cheapart: ο θεσμός σβήνει 25 κεριά και μας δίνει ραντεβού… στην οθόνη-3
Εκθεση στον χώρο του Camp!

Το 2020 παίρνει, αναγκαστικά, ψηφιακή μορφή και μας δίνει ραντεβού στην οθόνη. Θα βγει στον αέρα στη διεύθυνση theculturechannel.com από τις 15/12 έως τις 15/1. Εκεί θα προβάλλονται, εκτός από τα έργα, συνεντεύξεις με Ελληνες και Αυστριακούς καλλιτέχνες, καθώς το εγχείρημα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Αυστρίας και του αυστριακού υπουργείου Πολιτισμού. 
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή