ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Επιστήμη, έρευνα και πολιτική απλώνουν κλοιό προστασίας στα παιδιά με καρκίνο

epistimi-ereyna-kai-politiki-aplonoyn-kloio-prostasias-sta-paidia-me-karkino-561197629

Εμείς που βαρυγγωμάμε με την πρωτόγνωρη κατάσταση να φοράμε συνεχώς μάσκα και να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει να έχει κάποιος στο σπίτι του πάσχοντα από πολύ σοβαρά νοσήματα ή ανοσοκατεσταλμένο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα παιδί που δίνει τη μάχη της ζωής απέναντι στον καρκίνο. Οι γονείς και οι οικείοι του αισθάνονται την απειλή της πανδημίας σε βαθμό συντριπτικά μεγαλύτερο από εμάς. Το ευτύχημα είναι ότι σε αυτόν τον Γολγοθά δεν είναι μόνοι τους. Επιστήμονες όλων των κλάδων και φορείς στέκονται πλάι τους με όλες τις δυνάμεις τους και δεσμεύονται ότι, όπως βρέθηκε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η σύγχρονη ιατρική θα κάνει το θαύμα της και με άλλες, χρόνιες, παθήσεις.

epistimi-ereyna-kai-politiki-aplonoyn-kloio-prostasias-sta-paidia-me-karkino0
Συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή ήταν η υπόσχεση που έδωσαν άνθρωποι όπως ο Αλμπερτ Μπουρλά στο πλαίσιο της διεθνούς διαδικτυακής επιστημονικής συνάντησης «COVID-19 and Childhood Cancer», που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες με πρωτοβουλία της πρέσβειρας καλής θελήσεως της UNESCO και πρόεδρου του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο», Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Συμμετείχαν αρχηγοί κρατών, κορυφαίοι επιστήμονες και διακεκριμένοι ομιλητές από ολόκληρο τον κόσμο, που έσπευσαν να δηλώσουν «παρών» στον μεγάλο αυτόν αγώνα. Στόχος αυτής της «συνάντησης κορυφής» ήταν άλλωστε η πολιτική, η επιστήμη και η διπλωματία να ενώσουν τις δυνάμεις τους χτίζοντας μια γέφυρα συνεργασίας και προστασίας για τα παιδιά με καρκίνο παγκοσμίως, στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

epistimi-ereyna-kai-politiki-aplonoyn-kloio-prostasias-sta-paidia-me-karkino2
Ο Αλμπερτ Μπουρλά αναφέρθηκε στην επιστημονική πρόοδο.

Στην τελετή έναρξης απηύθυναν χαιρετισμό η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρώτη κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Αντρη Αναστασιάδη, η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρεϊ Αζουλέ, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο Μαγκντί Γιακούμπ και ο καθηγητής Ογκολογίας Νταβίντ Καγιά, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Ογκολογικού Ινστιτούτου της Γαλλίας. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση –ανάμεσά τους ο Σωτήρης Τσιόδρας και η Αναστασία Κοτανίδου, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ολλανδίας, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Νίκος Δένδιας– ανέλυσαν πως η συνεργασία ανάμεσα στο Δημόσιο, στα πανεπιστήμια, στις επιχειρήσεις και στους ερευνητικούς φορείς μπορεί να φέρει πολύ πιο γρήγορα θετικά αποτελέσματα, όπως έγινε προσφάτως και με το εμβόλιο.

epistimi-ereyna-kai-politiki-aplonoyn-kloio-prostasias-sta-paidia-me-karkino4
Η διαδικτυακή «οικοδέσποινα» Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Αυτή η πρωτοβουλία υπογραμμίζει τον ρόλο της διπλωματίας της Υγείας στη μάχη των παγκόσμιων απειλών. Αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι σαφές ότι αποτελεί κοινή ευθύνη να βρούμε κοινές γραμμές και λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια κοινή απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα», υπογράμμισε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που γνωρίζει από πρώτο χέρι πως, στα 30 χρόνια λειτουργίας της ΕΛΠΙΔΑΣ, περισσότερα από 1.000 παιδιά κατάφεραν να γίνουν εντελώς καλά.
 
[email protected]