Επιστήμη, έρευνα και πολιτική απλώνουν κλοιό προστασίας στα παιδιά με καρκίνο

Επιστήμη, έρευνα και πολιτική απλώνουν κλοιό προστασίας στα παιδιά με καρκίνο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμείς που βαρυγγωμάμε με την πρωτόγνωρη κατάσταση να φοράμε συνεχώς μάσκα και να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει να έχει κάποιος στο σπίτι του πάσχοντα από πολύ σοβαρά νοσήματα ή ανοσοκατεσταλμένο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα παιδί που δίνει τη μάχη της ζωής απέναντι στον καρκίνο. Οι γονείς και οι οικείοι του αισθάνονται την απειλή της πανδημίας σε βαθμό συντριπτικά μεγαλύτερο από εμάς. Το ευτύχημα είναι ότι σε αυτόν τον Γολγοθά δεν είναι μόνοι τους. Επιστήμονες όλων των κλάδων και φορείς στέκονται πλάι τους με όλες τις δυνάμεις τους και δεσμεύονται ότι, όπως βρέθηκε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η σύγχρονη ιατρική θα κάνει το θαύμα της και με άλλες, χρόνιες, παθήσεις.

Επιστήμη, έρευνα και πολιτική απλώνουν κλοιό προστασίας στα παιδιά με καρκίνο-1
Συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή ήταν η υπόσχεση που έδωσαν άνθρωποι όπως ο Αλμπερτ Μπουρλά στο πλαίσιο της διεθνούς διαδικτυακής επιστημονικής συνάντησης «COVID-19 and Childhood Cancer», που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες με πρωτοβουλία της πρέσβειρας καλής θελήσεως της UNESCO και πρόεδρου του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο», Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Συμμετείχαν αρχηγοί κρατών, κορυφαίοι επιστήμονες και διακεκριμένοι ομιλητές από ολόκληρο τον κόσμο, που έσπευσαν να δηλώσουν «παρών» στον μεγάλο αυτόν αγώνα. Στόχος αυτής της «συνάντησης κορυφής» ήταν άλλωστε η πολιτική, η επιστήμη και η διπλωματία να ενώσουν τις δυνάμεις τους χτίζοντας μια γέφυρα συνεργασίας και προστασίας για τα παιδιά με καρκίνο παγκοσμίως, στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Επιστήμη, έρευνα και πολιτική απλώνουν κλοιό προστασίας στα παιδιά με καρκίνο-2
Ο Αλμπερτ Μπουρλά αναφέρθηκε στην επιστημονική πρόοδο.

Στην τελετή έναρξης απηύθυναν χαιρετισμό η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρώτη κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Αντρη Αναστασιάδη, η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρεϊ Αζουλέ, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο Μαγκντί Γιακούμπ και ο καθηγητής Ογκολογίας Νταβίντ Καγιά, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Ογκολογικού Ινστιτούτου της Γαλλίας. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση –ανάμεσά τους ο Σωτήρης Τσιόδρας και η Αναστασία Κοτανίδου, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ολλανδίας, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Νίκος Δένδιας– ανέλυσαν πως η συνεργασία ανάμεσα στο Δημόσιο, στα πανεπιστήμια, στις επιχειρήσεις και στους ερευνητικούς φορείς μπορεί να φέρει πολύ πιο γρήγορα θετικά αποτελέσματα, όπως έγινε προσφάτως και με το εμβόλιο.

Επιστήμη, έρευνα και πολιτική απλώνουν κλοιό προστασίας στα παιδιά με καρκίνο-3
Η διαδικτυακή «οικοδέσποινα» Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Αυτή η πρωτοβουλία υπογραμμίζει τον ρόλο της διπλωματίας της Υγείας στη μάχη των παγκόσμιων απειλών. Αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι σαφές ότι αποτελεί κοινή ευθύνη να βρούμε κοινές γραμμές και λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια κοινή απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα», υπογράμμισε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που γνωρίζει από πρώτο χέρι πως, στα 30 χρόνια λειτουργίας της ΕΛΠΙΔΑΣ, περισσότερα από 1.000 παιδιά κατάφεραν να γίνουν εντελώς καλά.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή