‘Οταν οι ήρωες του 1821 μας συντροφεύουν και μας εμψυχώνουν στο lockdown

‘Οταν οι ήρωες του 1821 μας συντροφεύουν και μας εμψυχώνουν στο lockdown

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έχει βλέμμα διαπεραστικό ενώ ο Μακρυγιάννης στυλώνει τα μάτια αλλού, λες και δεν τον ενδιαφέρουν οι σύγχρονοι Ελληνες που περνούν από μπροστά του. Η νέα υπαίθρια έκθεση για τα 200 χρόνια, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στον Εθνικό Κήπο επί της Βασιλίσσης Σοφίας, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των περαστικών. Λογικό είναι, καθώς μια σειρά από εμβληματικές μορφές της Επανάστασης φτιαγμένες από το πενάκι του πρώτου Βέλγου επιτετραμμένου στη χώρα, Μπενζαμέν Μαρί (1792-1846), γίνονται τμήμα της αθηναϊκής καθημερινότητας. Το αφιέρωμα με τίτλο «Η Ιστορία έχει πρόσωπο» γίνεται χάρις σε μια συνεργασία του Ιδρύματος «Σύλβια Ιωάννου» με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τον Δήμο Αθηναίων, σημαίνοντας έτσι την έναρξη του εορτασμού της επετείου εν μέσω της πανδημίας. 

‘Οταν οι ήρωες του 1821 μας συντροφεύουν και μας εμψυχώνουν στο lockdown-1
Οι ήρωες βλέπουν τους Ευζώνους.

Στην υπαίθρια βόλτα επί της Βασιλίσσης Σοφίας, πρωταγωνιστούν 22 μορφές από τις συνολικά 320 που φιλοτέχνησε ο Βέλγος διπλωματικός αντιπρόσωπος. Τα σχέδια έγιναν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά και μας φέρνουν σε επαφή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας. Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, πόζαραν υπομονετικά για το πορτρέτο. Αυτή η «πινακοθήκη» των ιστορικών φυσιογνωμιών, που αποτυπώθηκαν στο χαρτί πριν από την έλευση της φωτογραφίας, παρέμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό. Προήλθε από το χαμένο εδώ και πολύ καιρό λεύκωμα του καλλιτέχνη, το οποίο αγοράστηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο, από τη Σύλβια Ιωάννου. Μανιώδης συλλέκτρια παλαιών χαρτών και εκδόσεων που αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρια της διασποράς έχει αφιερώσει πολλές δεκαετίες στη διάσωση σπάνιων κειμηλίων. Αποφάσισε μάλιστα να φτιάξει ένα ίδρυμα που θα φροντίζει να είναι προσβάσιμος αυτός ο θησαυρός σε όλους τους μελετητές και τους ενδιαφερομένους. Εκτός από υποτροφίες και συμμετοχή σε εξαιρετικώς ενδιαφέροντα επιστημονικά προγράμματα, το ίδρυμα έχει και εκδόσεις. Πριν από λίγο καιρό και μαζί με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο προχώρησε στην κυκλοφορία του λευκώματος «Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Οθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary».

‘Οταν οι ήρωες του 1821 μας συντροφεύουν και μας εμψυχώνουν στο lockdown-2
Ο Κολοκοτρώνης μας παρατηρεί!

Ποιος όμως ήταν ο Μαρί που απαθανάτισε μεταξύ άλλων τον Λάζαρο Κουντουριώτη, τον Νοταρά, τον Πετιμεζά, τον Κωλέττη και τον Μπότσαρη; Ο ερασιτέχνης ζωγράφος και βοτανολόγος ήρθε στη χώρα μας επί βασιλείας του Οθωνα το 1839 και έκανε ταξίδια σε Κύπρο, Λίβανο, Αίγυπτο, μέχρι και το 1845. Παρέστη και στην Εθνοσυνέλευση του 1843-1844. Στην έκθεση ξεναγήθηκε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με τη Σύλβια Ιωάννου, τη διευθύντρια του ιδρύματος Αρτέμιδα Σκούταρη και τους ανθρώπους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή