Η επιτροπή «Ελλάδα 2021» δωρίζει 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ στο «Παπανικολάου»

Η επιτροπή «Ελλάδα 2021» δωρίζει 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ στο «Παπανικολάου»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευελιξία, η γρήγορη αναπροσαρμογή στους απαιτούμενους στόχους δηλαδή, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα χαρίσματα των Ελλήνων. Μπορεί το 2021 να σχεδιάστηκε ως έτος εθνικής αυτογνωσίας για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση, όμως η πανδημία μάς ανάγκασε να αποκτήσουμε τάχιστα άλλες προτεραιότητες. Πρωτοστατούσα σε αυτή την αλλαγή πλεύσης η επιτροπή «Ελλάδα 2021» προέβη σε μια πολύ σημαντική χειρονομία, τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο.

Η επιτροπή «Ελλάδα 2021» δωρίζει 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ στο «Παπανικολάου»-1
Οι νέες μονάδες θα εγκατασταθούν στον προαύλιο χώρο.

Οπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος του θεσμού, Γιάννα Αγγελοπούλου, σε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η επιτροπή προχώρησε σε μια δωρεά 18 φορητών κλινών για τη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Η κίνηση αυτή αποδεικνύει την αρχική βούληση της επιτροπής, ένα τμήμα της προσφοράς της να μείνει ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Ετσι, αποφασίστηκε να δοθούν χρήματα υπέρ αυτού του σκοπού. Εδώ, βέβαια, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι οι πόροι της επιτροπής προέρχονται από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες, έσοδα από πωλήσεις νομισμάτων του νομισματικού προγράμματός της, καθώς και προϊόντων που φέρουν το σήμα της. Η επιτροπή δεν έχει λάβει επιχορήγηση ή επιδότηση από το Δημόσιο και δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο τον Ελληνα φορολογούμενο. Η δωρεά των ΜΕΘ προήλθε κυρίως από την οικονομική στήριξη προς την επιτροπή από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η επιτροπή «Ελλάδα 2021» δωρίζει 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ στο «Παπανικολάου»-2
Οι κλίνες θα μπουν σε οικίσκους.

Οι 18 κλίνες είναι κινητές, όπερ σημαίνει ότι μπορούν να εγκατασταθούν μέσα σε οικίσκους αλλά και να μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο, εφόσον παραστεί ανάγκη στο μέλλον. Η κατασκευή τους έχει ήδη ξεκινήσει και προχωράει γοργά, έτσι ώστε να είναι πλήρως εξοπλισμένες και λειτουργικές τον Απρίλιο. Το υπουργείο Υγείας επέλεξε το «Παπανικολάου» για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δωρεάς, καθώς έχει επωμισθεί ιδιαίτερα μεγάλο βάρος στη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.

Η επιτροπή «Ελλάδα 2021» δωρίζει 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ στο «Παπανικολάου»-3
Θα παραδοθούν εξοπλισμένες και λειτουργικές τον Απρίλιο.

Εκτός από τη δωρεά κλινών ΜΕΘ, η επιτροπή στηρίζει οικονομικά από τον Δεκέμβριο την έρευνα για τη δημιουργία ενός «ζωντανού» φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, βασισμένου στα Τ-λεμφοκύτταρα, που πραγματοποιείται στην Αιματολογική Κλινική του συγκεκριμένου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μοναδικό εγχείρημα, καινοτόμο και πρωτοπόρο, που φέρνει τους Ελληνες επιστήμονες στην πρώτη γραμμή της έρευνας παγκοσμίως. Επικεφαλής είναι η αιματολόγος Ευαγγελία Γιαννάκη και η βιοχημικός Αναστασία Παπαδοπούλου: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στα χέρια μας κάποιο ειδικό φάρμακο για την COVID-19, αλλά καταφεύγουμε σε άλλα φάρμακα ώστε να καταπολεμήσουμε κάποια από τα συμπτώματα των ασθενών. Η προσπάθεια που κάνουμε –και θα βρεθεί σε στάδιο κλινικής μελέτης στις αρχές Απριλίου σε ασθενείς νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης– μπορεί να δώσει σημαντικούς καρπούς και να αποτελέσει ένα σπουδαίο όπλο για την σωτηρία ασθενών», μας λέει η κ. Γιαννάκη. 

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή