Όταν ο Κωστής Χατζηδάκης συνάντησε τους πωλητές του περιοδικού «Σχεδία»

Όταν ο Κωστής Χατζηδάκης συνάντησε τους πωλητές του περιοδικού «Σχεδία»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κακοπαθημένοι άνθρωποι γύρω μας, άστεγοι και τοξικοεξαρτημένοι, έναν φόβο έχουν κυρίως, πέρα από τα πρακτικά προβλήματα της δικής τους καθημερινότητας. Να μη γίνονται αόρατοι στα μάτια μας. Να μην τους προσπερνάμε με μια αίσθηση περιφρόνησης. Η «Σχεδία», το ελληνικό περιοδικό δρόμου, έχει καταφέρει να αντιστρέψει αυτό το φαινόμενο. Οι πωλητές της κερδίζουν κάποια χρήματα, πρωτίστως όμως ανακτούν την αξιοπρέπειά τους. «Ακόμα και το καλημέρα που θα μας πει κάποιος, έστω και αν δεν πάρει το περιοδικό, είναι για μας βάλσαμο», μου έλεγε ο φίλος Μιχάλης Σαμόλης, ένας από τους γνωστότερους πωλητές της πρωτεύουσας. 

Τη Δευτέρα, ο Μιχάλης, μαζί με τον Φώτη Αδαμόπουλο, που είναι επίσης πωλητής, καθώς και τον διευθυντή σύνταξης του περιοδικού, Χρήστο Αλεφάντη, έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου και τον γενικό γραμματέα  Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη, στο υπουργείο. Οι άνθρωποι της «Σχεδίας» μίλησαν για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι λόγω της επιδημίας, αλλά αναφέρθηκαν και σε θέματα που αφορούν τη δική τους εργασία. «Πρώτη φορά μπήκα σε υπουργικό γραφείο και αισθάνθηκα μεγάλη τιμή και χαρά που η πολιτεία αποφάσισε να ασχοληθεί και με τα δικά μας αιτήματα», μου έλεγε ενθουσιασμένος, χθες, ο Μιχάλης Σαμόλης στο τηλέφωνο.

Όταν ο Κωστής Χατζηδάκης συνάντησε τους πωλητές του περιοδικού «Σχεδία»-1
Ο Κ. Χατζηδάκης με τους Φ. Αδαμόπουλο και Μ. Σαμόλη.

Η συνάντηση πήγε πολύ καλά και μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως θα φροντίσει για τη χορήγηση έκτακτης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, για καθέναν από τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στους πωλητές της «Σχεδίας». Ο υπουργός υποσχέθηκε  να εξετάσει –σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ– τρόπους ώστε να μην αποκλείονται τελείως οι λήπτες επιδομάτων ανεργίας και γενικά προνοιακών επιδομάτων από τη δυνατότητα να συμπληρώνουν νομίμως το εισόδημά τους με ένα ποσό ως εργαζόμενοι, στα πρότυπα των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού.

«Δεν θέλω να ξεχνώ ότι το υπουργείο στο οποίο έχω την τιμή να προϊσταμαι δεν είναι μόνο Εργασίας, αλλά και Κοινωνικών Υποθέσεων», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στη στήλη. «Ενημερώθηκα για το έργο που κάνει η ΜΚΟ Διογένης, η οποία φροντίζει για την έκδοση του περιοδικού, αλλά άκουσα και τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών, που είναι αξιοθαύμαστοι για το γεγονός ότι μπόρεσαν να σταθούν ξανά στα πόδια τους ύστερα από μεγάλες εργασιακές και προσωπικές δυσκολίες. Η πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό τους».

Ο υπουργός δεσμεύθηκε μάλιστα να συμμετέχει και στη δράση «Αόρατες Διαδρομές», που διοργανώνει η «Σχεδία» –τώρα έχει σταματήσει εξαιτίας της επιδημίας–, όπου πωλητές της ξεναγούν Ελληνες και ξένους σε ένα κομμάτι της πόλης κοντά στην πλατεία Ομονοίας, για να μάθουν από πρώτο χέρι ορισμένα από τα προβλήματα της περιοχής. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης έμαθε περισσότερα για το «Σχεδία Art», καλλιτεχνικές και χρηστικές δημιουργίες από ανακυκλωμένα υλικά. 
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή