Αποχαιρετισμός στην πιανίστα Μέμα Ειρηναίου-Τζανουλίνου

Αποχαιρετισμός στην πιανίστα Μέμα Ειρηναίου-Τζανουλίνου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πραξιτέλης Τζανουλίνος δεν είναι απλώς ένας από τους καλύτερους γλύπτες μας. Είναι εκείνος που συχνά κλήθηκε να «γιατρέψει» με συναδέλφους του πολλά από τα αγάλματα της Αθήνας, τα οποία είχαν κακοπάθει από τους βανδαλισμούς και τις πορείες κατά την άγρια δεκαετία της οικονομικής κρίσης. Τον θυμάμαι να επιδιορθώνει προσεκτικά τη μύτη από το άγαλμα του Κωστή Παλαμά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Εμείς οι φίλοι του χιουμοριστικά αποκαλούσαμε το εργαστήρι του «νοσοκομείο γλυπτών» και εκείνος συμπλήρωνε και «μαιευτήριο», μιας και εκεί φτιάχνει και πολλές από τις προτομές που κοσμούν πλατείες και άλση ανά τη χώρα.

Είναι, λοιπόν, σαν ειρωνεία της τύχης ότι αυτός ο άνθρωπος, ο γεμάτος τρυφερότητα και καλοσύνη, που ήθελε να γιάνει ακόμα και τα σπασμένα αγάλματα, έχασε μέσα σε λίγους μήνες την αγαπημένη του σύζυγο χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτε. Πριν από μερικές ημέρες, η διακεκριμένη πιανίστα και καθηγήτρια Μουσικής Μέμα Ειρηναίου, με την οποία είχαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Ζώη, «έφυγε» ύστερα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 61 ετών. Ζευγάρι ταιριαστό, ο Πραξιτέλης και η Μέμα, που συναντήθηκαν στον σφυγμό της ευαισθησίας, είχαν μια αρμονική συμπόρευση. Εκείνη ζούσε για τη μουσική, εκείνος για τη γλυπτική.

Αποχαιρετισμός στην πιανίστα Μέμα Ειρηναίου-Τζανουλίνου-1
Ο Πραξιτέλης κολλάει τη μύτη του βανδαλισμένου Κωστή Παλαμά.

H Mέμα Ειρηναίου έδειξε από νωρίς την κλίση της στο πιάνο. Πήρε δίπλωμα σε ηλικία 19 ετών από την τάξη της Ελλης Μανέττα και συνέχισε με τα πτυχία Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας από το Ωδείο Πειραιά του Πειραϊκού Συνδέσμου, αριστεύοντας. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της κοντά στη διάσημη Ελληνίδα πιανίστα Ρένα Κυριακού και υπήρξε δύο φορές υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης για σπουδές στο Παρίσι, στα σύγχρονα μουσικοπαιδαγωγικά συστήματα. Από το 1991 ήταν μόνιμο εκλεγμένο μέλος Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στη ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ διδάσκοντας το μάθημα της Μουσικής. Τον Απρίλιο του 2017 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών.

Η αγάπη και η πίστη της για το έργο των Ελλήνων δημιουργών αποτυπώθηκαν σε πάμπολλες ηχογραφήσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ιδιαιτέρως στην εκπομπή της Κατερίνας Χατζηστεφάνου «Ηχος ελληνικός», στην τηλεόραση, αλλά και σε συναυλίες και φεστιβάλ, με έργα για σόλο πιάνο και μουσικής δωματίου, ενώ συνεργάστηκε με εξέχοντες Ελληνες και ξένους μουσικούς. Για 48 ολόκληρα χρόνια συνδέθηκε στενά με το Ωδείο Πειραιώς του Πειραϊκού Συνδέσμου, όπου υπήρξε καθηγήτρια, ενώ τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε με θέρμη και αυταπάρνηση ως καλλιτεχνική διευθύντρια του ωδείου. Ο οραματισμός της για το ωδείο και γενικότερα για τη μουσική εκπαίδευση υπήρξε πολυσχιδής και έφερε άμεσα αποτελέσματα ήδη από την αρχή της θητείας της. Δημιούργησε νέα τμήματα μουσικοκινητικής αγωγής, με μεγάλη ανταπόκριση: το φυτώριο των μαθητών θα μάθαινε από πολύ μικρή ηλικία να αγαπά και να ζει με τη μουσική, όπως εκείνη.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή