Τα ανθοπωλεία του Συντάγματος τιμούν, ανήμερα την επέτειο, μια αθηναϊκή παράδοση

Τα ανθοπωλεία του Συντάγματος τιμούν, ανήμερα την επέτειο, μια αθηναϊκή παράδοση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας; Ερχόταν συχνά και του καρφώναμε μια γαρδένια στο πέτο. Το ίδιο και ο Τόλης Βοσκόπουλος. Μετά την εμφάνισή του στο νυχτερινό μαγαζί, περνούσε και αγόραζε τσιντόνιες. Βλέπετε, τότε τα ανθοπωλεία του Συντάγματος λειτουργούσαν σχεδόν όλο το 24ωρο. Τόση δουλειά υπήρχε. Εδώ χτυπούσε ο παλμός της χώρας», μου λέει ο Σπύρος Κοντογιάννης από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Είναι ο ένας εκ των δύο ανθοπωλών που κατάφεραν να μείνουν ανοικτοί όταν η κρίση αποτελείωσε την κατάσταση. Και έχει απόλυτο δίκιο: το μέρος αυτό ήταν η καρδιά της Αθήνας. Ακόμα και οι σημερινοί πενηντάρηδες, που δεν τα πολυπρόλαβαν, γνωρίζουν ότι τα ραντεβού δίνονταν σε δύο σημεία: στον Μπακάκο στην Ομόνοια ή στα Λουλουδάδικα του Συντάγματος.

Τα ανθοπωλεία του Συντάγματος τιμούν, ανήμερα την επέτειο, μια αθηναϊκή παράδοση-1
Μια στενάχωρη εικόνα με όλα τα ανθοπωλεία κλειστά.

Στα 60 του, ο Σπύρος Κοντογιάννης συνεχίζει τη δουλειά του πατέρα του Δημήτρη και του συνονόματου παππού του, ο οποίος ήταν από τους πρώτους ιδιοκτήτες ανθοπωλείου στο Σύνταγμα, τη δεκαετία του 1930. Παρότι ο ίδιος σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Σικάγο, επέστρεψε στην Ελλάδα και κράτησε το μαγαζί ανοικτό. Χθες τον πετύχαμε να εργάζεται πυρετωδώς μιας και –παρά το lockdown που κρατάει κλειστά τα καταστήματα– τα δύο ανθοπωλεία δίπλα στον Αγνωστο Στρατιώτη θα ανοίξουν κατ’ εξαίρεση για την 25η Μαρτίου, ώστε να προσφέρουν στον κόσμο λουλούδια, όπως γινόταν παλιά.

Τα ανθοπωλεία του Συντάγματος τιμούν, ανήμερα την επέτειο, μια αθηναϊκή παράδοση-2
Παλαιά ασπρόμαυρη φωτογραφία του Dmitri Kessel.

«Είναι μια παλιά αθηναϊκή παράδοση το να δίνουμε λουλούδια στους περαστικούς από τα ανθοπωλεία μας. Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει με αυτό και χαίρομαι πολύ που οι άνθρωποι της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, στην αρμοδιότητα της οποίας εντασσόμαστε ως περιουσιακό στοιχείο, βοηθάει να γίνει αυτή η ωραία δράση. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα χαρεί πολύ. Εχουμε ήδη εφοδιαστεί με τριαντάφυλλα, ανεμώνες, βιολέτες και περιμένουμε την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων», μας λέει ο Σπύρος Κοντογιάννης.

Τα ανθοπωλεία του Συντάγματος τιμούν, ανήμερα την επέτειο, μια αθηναϊκή παράδοση-3
Από τις καλές εποχές των λουλουδάδικων.

Κοντεύει να κλείσει ένας ολόκληρος αιώνας από τότε που τα λουλουδάδικα ξεκίνησαν να λειτουργούν. Κάποιοι από τους ανθοπώλες πήραν σύνταξη, άλλοι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τον ανταγωνισμό, οι διαδηλώσεις και οι πορείες που σακάτεψαν την εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο έπληξαν και αυτούς. «Φανταστείτε τι έχουν δει τα μάτια μου από τότε που ήμουν παιδί: συγκεντρώσεις, γεγονότα χαρούμενα αλλά και θλιβερά, γιορτές, τα πάντα», λέει ο ανθοπώλης στην «Κ». Δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι που θα ήθελαν να δουν την αναβίωση αυτού του καταπληκτικού τοποσήμου της πόλης τους. Θα ήταν κρίμα τα ανθοπωλεία, που είναι σήμερα κλειστά, να αλλάξουν χρήση και να μεταμορφωθούν σε κάτι άλλο, διότι έτσι θα χαθεί ένα κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας. Αν βρίσκονταν στο Παρίσι, όχι μόνο θα τα προστάτευε το κράτος αλλά θα τα επιδοτούσε κιόλας!
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή