Οι κάτοικοι της Σικίνου ετοιμάζονται για ένα καλοκαίρι όλο αισιοδοξία

Οι κάτοικοι της Σικίνου ετοιμάζονται για ένα καλοκαίρι όλο αισιοδοξία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν με το καλό ανοίξει ο τουρισμός, στις 15 Μαΐου, εμείς θα είμαστε όλοι έτοιμοι, εμβολιασμένοι», λένε οι κάτοικοι της Σικίνου, που πήραν την πρώτη δόση το περασμένο Σαββατοκύριακο και θα λάβουν τη δεύτερη κοντά στο Πάσχα. Το σχέδιο «Ελευθερία» προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, και τα νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους θα είναι «οχυρωμένα» όταν θα μπει η σεζόν. Ηδη από πέρυσι είχαν συγκεντρώσει πολλούς επισκέπτες και δεν είχαν την πτώση που γνώρισαν η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Μύκονος. Και φέτος αναμένεται να δεχθούν περισσότερο κόσμο, κάτι που ήδη έχει φέρει πολλά χαμόγελα. Να και μια φορά που οι μικροί έχουν καλύτερη εκκίνηση από τους μεγάλους. 

Οι κάτοικοι της Σικίνου ετοιμάζονται για ένα καλοκαίρι όλο αισιοδοξία-1
Σε λίγο οι σκαλωσιές θα έχουν βγει από την Επισκοπή.

Στη Σίκινο εμβολιάστηκαν περίπου 215 από τους 230 κατοίκους συνολικά, δηλαδή στο συντριπτικό τους ποσοστό. Ο μονοψήφιος αριθμός Σικινιωτών που δεν έδωσε το «παρών» ήταν κυρίως ηλικιωμένοι που φοβήθηκαν για τις παρενέργειες και όχι αρνητές της πανδημίας. Η ομάδα που έφερε εις πέρας την αποστολή ήταν ο γιατρός Νίκος Καράμπολας και οι νοσηλευτές Αναστασία Καραμπίνη και Νίκος Κωστόπουλος, που μετέβησαν στο νησί από το Κέντρο Υγείας Ιου, μαζί με τον αγροτικό γιατρό της Σικίνου Μάρκο Λιώρη και τον νοσηλευτή Νίκο Χαλκέα.

Οι κάτοικοι της Σικίνου ετοιμάζονται για ένα καλοκαίρι όλο αισιοδοξία-2
Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Συρίγος κάνει το εμβόλιο.

Από τους πρώτους που έδωσαν το καλό παράδειγμα, ο δήμαρχος Βασίλης Μαράκης αλλά και ο ιερέας του νησιού (και μελισσοκόμος και αυτοδίδακτος μουσικός) Θοδωρής Αρσενικός. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα της καραντίνας, οι κάτοικοι ήταν προσεκτικοί, ενώ έχουν χάσει μερικές από τις μικρές τους χαρές του χειμώνα: τραπεζώματα, αυτοσχέδια γλέντια και συνάξεις. «Αντε να ξανανταμώσουμε γιατί μας έφαγε η μοναξιά όλους αυτούς τους μήνες», λέει ο εμβολιασμένος παπα-Θοδωρής, έτοιμος να πιάσει το βιολί του.

Οι κάτοικοι της Σικίνου ετοιμάζονται για ένα καλοκαίρι όλο αισιοδοξία-3
Ο Βρετανός φωτογράφος Τέρι Χάρις, που ζει στη Σίκινο.

Οι Σικινιώτες έχουν ακόμη έναν λόγο να αισιοδοξούν για το φετινό καλοκαίρι. Επειτα από μεγάλο αγώνα που έδωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο δήμος, συνεπικουρούμενος από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, θα είναι, επιτέλους, έτοιμο το μοναδικό μνημείο του νησιού, η Επισκοπή. Τα έργα ξεκίνησαν το 2018 και κοντεύουν να ολοκληρωθούν. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μαυσωλείο του 3ου αιώνα μ.Χ., που μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό και λειτούργησε απρόσκοπτα μέχρι τη δεκαετία του 1960. Οι φθορές του χρόνου προκάλεσαν πολλά προβλήματα και χρειαζόταν οπωσδήποτε μια επιχείρηση αποκατάστασης, η οποία εκκρεμούσε για πολλά χρόνια. Κατά τις εργασίες βρέθηκε μάλιστα και ο ασύλητος τάφος της γυναίκας για την οποία χτίστηκε το μαυσωλείο, η οποία ονομαζόταν Νεικώ. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της εφορείας, τον βυζαντινολόγο Δημήτρη Αθανασούλη, που είδε το έργο ως ένα μεγάλο στοίχημα, ο επόμενος στόχος θα είναι να δημιουργηθεί στο νησί ένα αρχαιολογικό μουσείο που θα στεγάσει τα ευρήματα. Ενα πανέμορφο σχολείο του 1901, στην καρδιά του οικισμού, αποτελεί το ιδανικό κέλυφος. 
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή