Ο Ελληνας πρέσβης στο Λονδίνο παρασημοφόρησε σπουδαίους φιλέλληνες

Ο Ελληνας πρέσβης στο Λονδίνο παρασημοφόρησε σπουδαίους φιλέλληνες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχω περάσει δύο ζωές: μία ως καθηγητής Ιστορίας στην Οξφόρδη και άλλη μία ως ιππέας στον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έφθασε μέχρι τα πέρατα του κόσμου», είπε συγκινημένος ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ, κορυφαίος ειδήμων για τη ζωή και το έργο του Μακεδόνα στρατηλάτη, όταν ο Ελληνας πρέσβης στο Λονδίνο, Ιωάννης Ραπτάκης, τον παρασημοφόρησε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής. Η Δευτέρα 19 Απριλίου, Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, επιλέχθηκε ως συμβολικό ορόσημο για την απονομή από την ελληνική πρεσβεία –και εξ ονόματος της Προέδρου της Δημοκρατίας– τιμητικών διακρίσεων των Ταγμάτων Αριστείας σε διακεκριμένους φιλέλληνες της Μεγάλης Βρετανίας. 

Ο Ελληνας πρέσβης στο Λονδίνο παρασημοφόρησε σπουδαίους φιλέλληνες-1
Ο Στίβεν Φράι μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Εκτός από τον Ρόμπιν Λέιν Φοξ, παρασημοφορήθηκε ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος, Κέβιν Φέδερστοουν (Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα), γνωστός στους αναγνώστες της «Κ» από την πάντα επίκαιρη αρθρογραφία του. Επίσης, ο σπουδαίος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας Πολ Κάρτλετζ (Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής), που ειδικεύεται στην αρχαία Σπάρτη, αλλά η γνώση του αγγίζει και τη σύγχρονη Ελλάδα, με σοφία και τρυφερότητα, και ο πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, δρ Τζον Κίτμερ (Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα), που μας αγάπησε ακόμη περισσότερο όταν θήτευσε κοντά μας, ολοκληρώνοντας το διδακτορικό του στον Γιάννη Ρίτσο. 

Ο Ελληνας πρέσβης στο Λονδίνο παρασημοφόρησε σπουδαίους φιλέλληνες-2
Ο ιστορικός Ρόμπιν Λέιν Φοξ.

Τέλος, παρασημοφορήθηκε ο ηθοποιός, παρουσιαστής και συγγραφέας Στίβεν Φράι (Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος), ο οποίος άδραξε την ευκαιρία και είπε στα ελληνικά ότι «αυτό το παράσημο σημαίνει για εμένα τα πάντα», ενώ επιχειρηματολόγησε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Θεωρώ ότι θα ήταν μια πολύ “κομψή” κίνηση, που θα έδειχνε ανωτερότητα, να επιστρέψει η Βρετανία τα Γλυπτά. Οχι γενναιόδωρη, ούτε έξυπνη κίνηση, αλλά “κομψή”. Θα έδειχνε μια ποιότητα των Βρετανών: τα είχαμε, τα διαφυλάξαμε –πιθανώς να ήταν σε χειρότερη κατάσταση εάν δεν τα είχαμε πάρει–, αλλά εάν το σπίτι του γείτονα πιάσει φωτιά και πάρουμε τους πίνακες να τους φυλάξουμε, μετά θα τους επιστρέψουμε με ευχαρίστηση και ενθουσιασμό».

Ο Ελληνας πρέσβης στο Λονδίνο παρασημοφόρησε σπουδαίους φιλέλληνες-3
Ο Ελληνας πρέσβης με τον δρα Τζον Κίτμερ.

Μετά την απονομή, ο κ. Ραπτάκης δήλωσε: «Ολοι είπαν ότι ήταν μια απρόσμενη και ευπρόσδεκτη χειρονομία. Αισθάνονταν κοντά στην Ελλάδα. Κάποιοι είπαν ότι νιώθουν Ελληνες από τη στιγμή που άρχισαν να διαβάζουν, κάποιοι είπαν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία πολιτιστικά και πνευματικά ανήκουν. Δεν μίλησαν για την πατρίδα τους, μίλησαν για την Ελλάδα. Κάποιοι μίλησαν ελληνικά. Ηταν συγκινητικό. Δακρύσαμε». Και συμπλήρωσε: «Αυτό το δυναμικό που υπάρχει στη Βρετανία θα πρέπει να το ενθαρρύνουμε ούτως ώστε οι δύο λαοί μας –που πάντα ήταν κοντά, πάντα ήμαστε στην ίδια πλευρά της Ιστορίας– να συνεχίσουν και στη μετά Brexit εποχή».
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή