H Ελλάδα τίμησε την πνευματική παρακαταθήκη του Νέλσον Μαντέλα

H Ελλάδα τίμησε την πνευματική παρακαταθήκη του Νέλσον Μαντέλα

Νικητής είναι ο ονειροπόλος που δεν το βάζει ποτέ κάτω, συνήθιζε να λέει ο Νέλσον Μαντέλα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νικητής είναι ο ονειροπόλος που δεν το βάζει ποτέ κάτω, συνήθιζε να λέει ο Νέλσον Μαντέλα. Από τους σπουδαιότερους ηγέτες του 20ού αιώνα, μας δίδαξε πώς μπορεί να προχωρήσει η ανθρωπότητα. Το πνευματικό του κληροδότημα είναι τεράστιο όπως και η έμπνευση που μπορεί να μας δώσει για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

H Ελλάδα τίμησε την πνευματική παρακαταθήκη του Νέλσον Μαντέλα-1
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στο Ζάππειο (φωτ. PANOULIS PHOTOGRAPHY).

Την περασμένη Τετάρτη 7 Ιουλίου, η χώρα μας εόρτασε τη διεθνή ημέρα που είναι αφιερωμένη στον νομπελίστα με μια ιδιαίτερη εκδήλωση στο Ζάππειο, που είχε θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκπαίδευση: Το όραμα για ένα καλύτερο αύριο». Επικεφαλής διεθνών οργανισμών και σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο –με προεξάρχοντα τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Μαντέλα, Σέλο Χάτανγκ– ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη (πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο «Nelson Mandela 2020-2025» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών), δίνοντας το «παρών» στην Αθήνα αλλά και διαδικτυακά. «Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τον κόσμο με το αποτύπωμά του. Σε αυτές τις αξίες και σε αυτά τα οράματα αφιέρωσε και θυσίασε τη ζωή του ο Νέλσον Μαντέλα», είπε στην εισαγωγική της ομιλία η βραβευθείσα. Στον βιντεοσκοπημένο της χαιρετισμό η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως η ζωή του Μαντέλα θα πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για τους σημερινούς νέους:

H Ελλάδα τίμησε την πνευματική παρακαταθήκη του Νέλσον Μαντέλα-2
Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Λυκείου Γέρακα (φωτ. PANOULIS PHOTOGRAPHY).

«Να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση της κοινωνικής αδικίας και της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών και την εξάλειψη των ανισοτήτων και των κάθε είδους διακρίσεων και μορφών καταπίεσης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με μηνύματά τους ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Aντόνιο Γκουτέρες και η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρεϊ Αζουλέ, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, η πρόεδρος του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights Κέρι Κένεντι και η Πρώτη Κυρία της Κύπρου Αντρη Αναστασιάδη. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του τόνισε: «Ο Μαντέλα έλεγε ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα της Δημοκρατίας και θα ήθελε η Νότιος Αφρική να γίνει μία από τις νεότερες κόρες της».

H Ελλάδα τίμησε την πνευματική παρακαταθήκη του Νέλσον Μαντέλα-3
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό (φωτ. PANOULIS PHOTOGRAPHY).

Στο βήμα ανέβηκε επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου. Η πρέσβης της Ν. Αφρικής Μπέριλ Ροζ Σισούλου συγκίνησε τους παρευρισκομένους, όταν –μιλώντας για τη μάχη της κόρης της με τον καρκίνο– συνέδεσε το έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στον τομέα αυτό με τις αξίες που πρέσβευε ο Μαντέλα. Ξεχώρισε η ομιλία της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Η αρετή διδάσκεται. Αυτό κάνει δυνατή για όλους, χάρη στην παιδεία, την ικανότητα για τη δημοκρατία!». Στη λήξη της εκδήλωσης ήταν και η πιο ωραία στιγμή: μαθητές από το Καλλιτεχνικό Λύκειο Γέρακα ανέγνωσαν αποσπάσματα από τις επιστολές του Μαντέλα μέσα από τη φυλακή προς τους οικείους του.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή