H HOPEgenesis και η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση ενώνουν τις δυνάμεις τους

H HOPEgenesis και η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση ενώνουν τις δυνάμεις τους

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε σχεδόν έξι χρόνια ο «πελαργός» έχει επισκεφθεί πάνω από 450 οικογένειες στην πατρίδα μας, φέρνοντας μωρά σε υποψήφιους γονείς που το λαχταρούσαν, αλλά φοβούνταν τις δυσκολίες. Ο λόγος για τη δράση της HOPEgenesis, που ίδρυσε ο μαιευτήρας Στέφανος Χανδακάς το 2015 με στόχο να καταπολεμήσει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, μια βραδυφλεγή βόμβα για τη χώρα μας, η οποία βλέπει τον πληθυσμό της να μειώνεται επικίνδυνα τις επόμενες δεκαετίες. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση έχει προχωρήσει αφενός σε δωρεάν παροχή πλήρους ιατρικής κάλυψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες ακριτικών και απομονωμένων περιοχών χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, και αφετέρου σε προσφορά δωρεάν υπηρεσιών θεραπείας υπογονιμότητας, σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα στην Ελλάδα. 

H HOPEgenesis και η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση ενώνουν τις δυνάμεις τους-1
H οργάνωση έχει στηρίξει 450 οικογένειες.

Σε αυτήν την προσπάθειά της έχει βρει πολύτιμους συμμάχους, από ιατρούς και νοσηλευτές έως ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και χορηγούς κάθε είδους. Στη μεγάλη ομάδα προσετέθη πρόσφατα και η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, η οποία είναι χορηγός στο πρόγραμμα Fertility Awareness Campaign for Greece για θέματα αναπαραγωγικής υγείας και οικονομικής στήριξης γυναικών που μπαίνουν στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ακριτικές περιοχές. Επειτα από προσωπική δωρεά της, οι πρώτες ωφελούμενες –πιλοτικά– είναι από τους Δήμους Ζαγορίου, Αγράφων και Αργιθέας, στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας. Αργότερα θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και θα σχεδιαστεί μια καμπάνια εθνικής εμβέλειας.

H HOPEgenesis και η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση ενώνουν τις δυνάμεις τους-2
Η HOPEgenesis δραστηριοποιείται σε ακριτικές περιοχές.

Η κόρη του Νίκου Κούρκουλου και της Μαριάννας Λάτση είπε για την πρωτοβουλία: «Σαν κοριτσάκια, μεγαλώνουμε παρακολουθώντας ταινίες που απεικονίζουν την υποτιθέμενη “φυσική’’ πορεία της ζωής μιας γυναίκας. Κορίτσι συναντάει αγόρι, ερωτεύονται, παντρεύονται και κάνουν παιδάκι. Αυτό ισχύει για μερικούς ανθρώπους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για όλους. Οταν έρχεται η ώρα, λοιπόν, για εμάς που το επιλέγουμε να κάνουμε οικογένεια, θεωρούμε δεδομένο ότι η διαδρομή αυτή θα είναι εύκολη και χωρίς εμπόδια, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συχνά προκύπτουν στην πορεία».

Και συνέχισε: «Ακόμα χειρότερα, επειδή δεν γνωρίζουμε τις εναλλακτικές που μας προσφέρονται, φθάνουμε χωρίς λόγο σε αδιέξοδο. Αυτή η έλλειψη ενημέρωσης σε συνδυασμό με το κοινωνικό στίγμα και το οικονομικό κόστος της θεραπείας αποτρέπουν πολλές γυναίκες από το να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα που θα τους χαρίσουν ένα παιδάκι. Σε μια τόσο δύσκολη ψυχικά και σωματικά διαδρομή αποφασίσαμε, μέσα από το πρόγραμμα της HOPEgenesis, να στηρίξουμε τις γυναίκες αυτές μειώνοντας το οικονομικό βάρος της εξωσωματικής και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στον αγώνα τους χωρίς να αγχώνονται για τα οικονομικά. Τελικός μας στόχος είναι το πρόγραμμα αυτό να λειτουργήσει ως έναυσμα για την κρατική υποστήριξη ζευγαριών αλλά και γυναικών που αποφασίζουν να γίνουν μόνες τους μητέρες μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής». 
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή