Τα όμορφα χωριά της Ελλάδας, η μοναδικότητα κάθε τόπου, σε 270 φωτογραφίες

Τα όμορφα χωριά της Ελλάδας, η μοναδικότητα κάθε τόπου, σε 270 φωτογραφίες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσα γεννoύν τα δίκτυα της εποχής μπορεί και να γίνουν ωραία βιβλία, όπως το φωτογραφικό λεύκωμα «#my_greece: villages» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bell και απέσπασε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη δημοσιότητα. Είναι ένα θέμα ελκυστικό, ανοικτό, πολύπλευρο που αγγίζει μια συναισθηματική χορδή καθώς εστιάζει στα χωριά της Ελλάδας. Η έκδοση, που έχει ήδη πρωτοπαρουσιαστεί στο περιοδικό «Κ», ξεκινάει και ως έκθεση ένα μεγάλο ταξίδι σε διάφορα μέρη της χώρας, καθώς οι 270 φωτογραφίες θα γίνουν ένα κινητό σώμα, σε τριάντα ενότητες, που θα μιλάει αλλιώς για τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας να αναδεικνύει τις ομορφιές της. Η έκδοση γεννήθηκε μέσα από την ομάδα Greek Instagramers Events (που υπογράφεται από την Ελλη Αγιαννίδη, τον Γιώργο Βέργαδο και τη Σταυρούλα Σπυρέα), μετά την εξίσου επιτυχημένη πρόσκληση με γενικό θέμα την Ελλάδα. Είχε ήδη αποκτηθεί η εμπειρία και η πεποίθηση ότι πολλά φωτογραφικά ταλέντα θα ανταποκρίνονταν πάλι στην ειδική θεματική ενότητα για τα ελληνικά χωριά.

Τα όμορφα χωριά της Ελλάδας, η μοναδικότητα κάθε τόπου, σε 270 φωτογραφίες-1
Στον Πύργο της Σαντορίνης (φωτ. Χάρης Νικολακάκης).

Δεν χορταίνει κανείς να βλέπει την πολυμορφία και την ποικιλία, από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ώς την Ηπειρο και τη Μακεδονία, αλλά και τις τόσο διαφορετικές φωτογραφικές προσεγγίσεις από εξαιρετικές τουριστικές λήψεις που θα μπορούσαν να γίνουν καρτ ποστάλ ως πιο υπαινικτικές και καλλιτεχνικές. Ολες μαζί συγκροτούν μια εξαιρετική σύγχρονη κατάθεση βλεμμάτων πάνω στο ελληνικό χωριό. Είναι σημαντικό πως τα έσοδα που αντιστοιχούν στα πνευματικά δικαιώματα της ομάδας Greek Instagramers Events και των φωτογράφων που συμμετέχουν σε αυτό το φωτογραφικό λεύκωμα προσφέρονται εξ ολοκλήρου στην Ενωση «Μαζί για το Παιδί». Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα: «Το “Μαζί για το Παιδί” είναι μια Ενωση μη κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται από το 1996, για την ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Η Ενωση και τα μέλη της προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά στην Ελλάδα ετησίως».

Τα όμορφα χωριά της Ελλάδας, η μοναδικότητα κάθε τόπου, σε 270 φωτογραφίες-2
Στον Γοργοπόταμο Φθιώτιδας (φωτ. Βαρσαμία Ζαγγογιάννη).

Στην πρόσκληση για φωτογραφική εξόρμηση στα ελληνικά χωριά ανταποκρίθηκαν 270 φωτογράφοι και έτσι έχουμε ισάριθμες φωτογραφίες στο λεύκωμα (τιμή 15 ευρώ). Η συγκομιδή αυτή καταγράφει καλειδοσκοπικά τις όψεις, τις παραδόσεις και την ατμόσφαιρα δεκάδων οικισμών ακριβώς στην εποχή μας, δίνοντας έτσι στο εγχείρημα την υπεραξία μιας ακτινογραφίας των ελληνικών χωριών σε όλες τις εποχές. Δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς από τόσες φωτογραφίες, όλες εξαιρετικές, έγχρωμες ή ασπρόμαυρες, άλλες εστιασμένες στο τοπίο ή στην αρχιτεκτονική σε νησιά ή στην ηπειρωτική χώρα και άλλες στα πρόσωπα, στις παραδόσεις, στα έθιμα, στην τελετουργία. Είναι όλα Ελλάδα, στην καλύτερη εκδοχή της. 

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή