Στην Αγία Ευθυμία Φωκίδος, εκεί όπου γεννήθηκε ο Γιάννης Σκαρίμπας

Στην Αγία Ευθυμία Φωκίδος, εκεί όπου γεννήθηκε ο Γιάννης Σκαρίμπας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «Σκαρίμπεια» δεν είναι μόνο καθιερωμένος θεσμός κάθε Αύγουστο, αλλά και ένας επιπλέον λόγος για την ετήσια μάζωξη των απανταχού Αγιοευθυμιωτών. Η Αγία Ευθυμία, το όμορφο χωριό της Φωκίδας, κοντά στην Αμφισσα, μπαίνει θεαματικά στον χάρτη και έχει τη χαρά να αποστείλει προσκλήσεις πανελλαδικά. Ενας μικρός τόπος, με μεγάλη, ρουμελιώτικη ιστορία, χωριό μαρτυρικό, τόπος όμορφος, η γενέτειρα του Γιάννη Σκαρίμπα. Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη και θα συνεχιστούν ώς τον Δεκαπενταύγουστο με πολιτισμό, αθλητισμό, αιμοδοσία, εγκαίνια πλατείας, θέατρο, βιβλίο… «Δύο είναι τα κυρίαρχα στοιχεία των φετινών εκδηλώσεών μας», λέει ο Σπύρος Κυριάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών και ο άνθρωπος που συσπειρώνει και εμπνέει (οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία της τοπικής κοινότητας με τον Σύλλογο).

Στην Αγία Ευθυμία Φωκίδος, εκεί όπου γεννήθηκε ο Γιάννης Σκαρίμπας-1
Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Γιάννης Σκαρίμπας (φωτ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΕΥΘΥΜΙΩΤΩΝ). 

«Το πρώτο ότι υπάρχει σαφής προσανατολισμός στο να τιμηθεί η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και το δεύτερο ότι –πέραν των γνωστών μέχρι τώρα χώρων (οικία Σκαρίμπα, προαύλιο Δημοτικού Σχολείου και Αγιος Ευθύμιος)– αξιοποιούμε, εντάσσοντας στις εκδηλώσεις, και άλλους χώρους που φέρουν τη σφραγίδα του Συλλόγου μας (πυρπολημένο σπίτι-μνημείο, αναπλασμένη πλατεία Σταθοπούλου). Και βέβαια, έγινε προσπάθεια ώστε το πρόγραμμα να περιλαμβάνει ασφαλείς εκδηλώσεις». Ενας περίπατος στο χωριό της Αγίας Ευθυμίας μέσα σε λιόδεντρα και υπέροχη φύση θα φέρει γεύση, μνήμες και εικόνες από τη διαχρονική Ελλάδα.

Στην Αγία Ευθυμία Φωκίδος, εκεί όπου γεννήθηκε ο Γιάννης Σκαρίμπας-2
Φωτ. Ο νέος δημόσιος χώρος της Αγίας Ευθυμίας, η πλατεία Σταθοπούλου (φωτ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΕΥΘΥΜΙΩΤΩΝ).

Ο Σπύρος Κυριάκης πασχίζει να κρατήσει τη διασπορά των χωριανών ενωμένη και να καλλιεργήσει συνείδηση για τον τόπο. Η εφημερίδα του συλλόγου αξίζει να βραβευτεί. «Ως προς την επέτειο των 200 χρόνων», λέει ο κ. Σπ. Κυριάκης, «εκδώσαμε και θα παρουσιάσουμε βιβλίο 280 σελίδων με τους Αγιαθυμιώτες αγωνιστές (με στοιχεία από τις αρχειακές πηγές, έρευνα-παρουσίαση Θεόφιλος Ευθ. Αγαπητός). Βέβαια δεν μπορούσαμε να μην εξετάσουμε και την αιρετική ματιά του Σκαρίμπα όπως αυτή έχει καταγραφεί στο βιβλίο του “Το ’21 και η αλήθεια”». Ηταν η εναρκτήρια εκδήλωση, στις 2 Αυγούστου, την οποία άνοιξε η ομιλία του νεοελληνιστή Συμεών Σταμπόγλου, και ακολούθησε ο αντίλογος για όσα “καταλογίζει” ο Σκαρίμπας στον Κοραή (από τον φιλόλογο Δημήτρη Παλούκη). Αυτές οι ζυμώσεις συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι σε αυτόν τον αυθεντικό τόπο, την Αγία Ευθυμία.

Το Σάββατο 7 Αυγούστου έρχεται να μιλήσει ο εξαίρετος αρχαιολόγος Πάνος Βαλαβάνης με θέμα «Τα αρχαία στον λόφο Γαρδίκι και η σχέση τους με την Αγία Ευθυμία (αρχαία Μυανία)», ομιλία που θα γίνει στον αύλειο χώρο του πυρπολημένου σπιτιού-μνημείου (δίπλα στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Γιάννης Σκαρίμπας). Και την επομένη, την Κυριακή, θα εγκαινιαστεί η πλατεία Σταθοπούλου, με χορηγία Τίμου Σπ. Λύτρα και Ζωής Θεοχάρη, ενώ θα απονεμηθούν βραβεία αριστείας. Ενας τόπος, μια μικρή Ελλάδα…

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή