Στην πατρώα γη της Χίου έκανε περιοδεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Στην πατρώα γη της Χίου έκανε περιοδεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελετή ενθρόνισης του Ελπιδοφόρου στην έδρα της Αρχιεπισκοπής, στο Μανχάταν, το 2019, ένα στιγμιότυπο έκλεψε την παράσταση. Ηταν το χειροφίλημα προς την αγαπημένη του μητέρα Νάντια, που τον καμάρωνε. Μαζί της και με έναν από τους αδελφούς του κατέφτασε τη Δευτέρα που μας πέρασε στο νησί της Χίου, απ’ όπου καταγόταν ο παππούς του – από τη μητρική πλευρά. Γεννημένος στην Πόλη, ο κατά κόσμον Γιάννης Λαμπρυνιάδης έφυγε σε ηλικία δέκα ετών από την Τουρκία για την Ελλάδα, περνώντας τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Με θεμελιωμένη συναισθηματικά την ταυτότητα και του Ρωμιού και του Ελληνα, ο Ελπιδοφόρος δεν ξεχνάει τη Χίο, όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη. Πολλοί σπουδαίοι Ελληνοαμερικανοί έλκουν την καταγωγή τους από το νησί, στηρίζοντας ηθικά και υλικά τόσο την Αρχιεπισκοπή όσο βεβαίως και το Πατριαρχείο. Ορισμένοι μάλιστα ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ για να βρεθούν κοντά του σε αυτήν την ωραία στιγμή του επαναπατρισμού.

Στην πατρώα γη της Χίου έκανε περιοδεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος-1
Ανάμεσα στον Κώστα Μουντζούρη και στον Νίκο Τσάκο (φωτ. ΠΑΝΟΥΛΗΣ).

Συγκινητική υποδοχή

Ο Αρχιεπίσκοπος περιόδευσε στη Χίο για δύο ημέρες για να δει από κοντά τα χωριά και τα αξιοθέατα, αλλά και να γνωρίσει τους συμπατριώτες του. Οπου και αν εμφανίστηκε οι εκδηλώσεις του κόσμου στο πρόσωπό του ήταν συγκινητικές. Στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Μηνά, όπου έγινε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές των χριστιανών από τους Οθωμανούς, ο Ελπιδοφόρος έκανε δέηση υπέρ ειρήνης και δήλωσε: «Πρέπει να φανούμε αντάξιοι της θυσίας των πατέρων και αδελφών μας, οι δε γείτονές μας να μην επαναλάβουν ποτέ τις θηριωδίες του παρελθόντος, αλλά να μάθουμε όλοι μαζί να ζούμε με ειρήνη, αγάπη και συναδέλφωση».

Στην πατρώα γη της Χίου έκανε περιοδεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος-2
Ο γερουσιαστής Λου Ραπτάκης ήρθε από τις ΗΠΑ (φωτ. ΠΑΝΟΥΛΗΣ). 

Αλλη μία ωραία στιγμή του ταξιδιού ήταν η επίσκεψη στο «Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα μαζί με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουντζούρη και τον Νίκο Τσάκο, που εκπροσώπησε όλη την οικογένεια. Ο θεσμός ιδρύθηκε το 2013 από τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο, υλοποιώντας το όραμα της αείμνηστης κόρης του Μαρίας, και φιλοξενεί αγόρια από όλη την Ελλάδα, που μπορούν να φοιτήσουν στις σχολικές μονάδες των Καρδαμύλων. Εκτός από στέγη και τροφή, παρέχονται όλα τα αναγκαία για την καλύτερη σχολική τους επίδοση.

Στην πατρώα γη της Χίου έκανε περιοδεία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος-3

Εκεί, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μίλησε για τη σπουδαιότητα της αναδάσωσης και την ανάγκη παροχής βοήθειας στους πυρόπληκτους. Ανακοίνωσε ότι με τη συμβολή του ορθόδοξου ποιμνίου στις ΗΠΑ συνέλεξε και θα διαθέσει το ποσό του 1.000.000 δολαρίων. Στο πλαίσιο του γεύματος προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου, ο καταξιωμένος ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός ανέγνωσε τον «Υμνο της Αγάπης», Αποστόλου Παύλου Α΄ Επιστολή προς Κορινθίους, ενώ η κορυφαία σολίστ Ευγενία Παπαδήμα έδωσε ρεσιτάλ πιάνου.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή