Μια συλλογή έργων για το 1821 πέρασε τον Ατλαντικό και παρουσιάζεται στην Αθήνα

Μια συλλογή έργων για το 1821 πέρασε τον Ατλαντικό και παρουσιάζεται στην Αθήνα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιώργος Γαϊτανάρης είναι λαμπρός γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ. Εδώ και χρόνια είναι επιστημονικός διευθυντής εταιρείας βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται σε έρευνα και ανακάλυψη φαρμάκων για παθήσεις του ανοσολογικού και κεντρικού νευρικού συστήματος. Το 2019 του απονεμήθηκε το περίφημο Prix Galien Canada, το πιο σημαντικό βραβείο στον τομέα της φαρμακολογίας. Η σύζυγός του, Ιώ Ντόλκα, διακρίνεται επίσης στο πεδίο των ιατρικών υπηρεσιών. Υστερα από μια δική της περιπέτεια υγείας, κατά την οποία οι θεράποντες αδυνατούσαν να καταλήξουν σε διάγνωση, τάχθηκε στο πλευρό εκείνων των ασθενών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Εκτός από το φιλανθρωπικό της έργο, έχει ιδρύσει στις ΗΠΑ μια εταιρεία για σπάνιες παθήσεις και την καταπολέμηση των δυσκολιών στις διαγνώσεις. Γεννημένοι και μεγαλωμένοι και οι δύο στην Ελλάδα, κρατούν ζωντανή την επαφή με την πατρίδα και ιδιαίτερα με την Τρίπολη, που είναι ο κοινός τόπος καταγωγής τους.

Μια συλλογή έργων για το 1821 πέρασε τον Ατλαντικό και παρουσιάζεται στην Αθήνα-1
Το ζεύγος Γαϊτανάρη – Ντόλκα στα εγκαίνια της Τρίπολης.

Παράλληλα με την επαγγελματική τους προκοπή, ο Γιώργος Γαϊτανάρης και η Ιώ Ντόλκα διακρίνονται σε έναν ακόμη τομέα: την αγάπη τους για το συλλέγειν. Το σπίτι τους στο Σιάτλ μοιάζει με μικρό μουσείο και η συλλογή τους διαθέτει μερικά σπάνια αποκτήματα. Είκοσι χρόνια πριν, αποφάσισαν, εκτός από έργα  σύγχρονης τέχνης, να αγοράζουν επίσης έργα και αντικείμενα που σχετίζονται με το 1821. Ετσι, βρέθηκαν σήμερα να έχουν στην κατοχή τους ορισμένα σπάνια τεκμήρια εκείνης της περιόδου. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον εθνικό ξεσηκωμό, ο Δήμος Τρίπολης τους έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο αυτό το πολύτιμο corpus. Τώρα, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης εκεί, ήρθε η σειρά να μεταφερθεί και στην Αθήνα. Απόψε, λοιπόν, εγκαινιάζεται στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το αφιέρωμα «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου –από τον 18ο στον 21ο αιώνα» Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει 67 συνολικά εκθέματα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει μια σειρά 24 έργων του Παναγιώτη Ζωγράφου, ο οποίος μετέτρεψε σε εικόνες τις διηγήσεις του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Επίσης, περιλαμβάνονται χαλκογραφίες των Στιούαρτ και Ρέβετ. Θα πλαισιωθούν από έργα του Ρενάγκλ με θέμα τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, αλλά και των Ντελακρουά, Κράους, Λιπαρίνι, Βερνέ, Λανγκλουά. Από κοντά, μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά πλοίων του Κογεβίνα, ενώ δεν λείπουν και οι λαϊκότροπες αναβιώσεις, όπως εκείνες του Μποστ. Ενα από τα κορυφαία της έκθεσης είναι το έργο με τίτλο «Περικεφαλαία αυτοκτονίας» του γλύπτη Θόδωρου (Παπαδημητρίου). Το ζεύγος έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να αφήσει ολόκληρη αυτή τη συλλογή στην Τρίπολη.

Μια συλλογή έργων για το 1821 πέρασε τον Ατλαντικό και παρουσιάζεται στην Αθήνα-2

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή