H UNESCO εόρτασε 75 χρόνια ζωής στην έδρα της στο Παρίσι

H UNESCO εόρτασε 75 χρόνια ζωής στην έδρα της στο Παρίσι

H UNESCO, o εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός βραχίονας του ΟΗΕ, γεννήθηκε μέσα στη στάχτη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η δημιουργία της ενσάρκωνε το πικρό μάθημα που πήρε η ανθρωπότητα ύστερα από μια αυτοκαταστροφική σύγκρουση.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H UNESCO, o εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός βραχίονας του ΟΗΕ, γεννήθηκε μέσα στη στάχτη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η δημιουργία της ενσάρκωνε το πικρό μάθημα που πήρε η ανθρωπότητα ύστερα από μια αυτοκαταστροφική σύγκρουση. Για να θεμελιωθεί η ειρήνη, χρειάζεται η δύναμη της πειθούς, της αλληλοκατανόησης αλλά και της εκπαίδευσης, που μπορεί να αλλάξει τα μυαλά των πολιτών ανά την υφήλιο. Μέσα σε αυτές τις δεκαετίες έχει γίνει σπουδαίο έργο, που συχνά περνάει απαρατήρητο. Στην Ελλάδα, λ.χ., όλοι ξέρουμε τη λίστα των μνημείων της UNESCO, αλλά σχεδόν κανείς τις δράσεις της στην απάλειψη των ανισοτήτων, στο ντόπινγκ, για την ισότητα των φύλων και την προστασία του περιβάλλοντος.

H UNESCO εόρτασε 75 χρόνια ζωής στην έδρα της στο Παρίσι-1
Ο πρωθυπουργός μιλάει για την επιστροφή των Γλυπτών.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο πλανήτης δοκιμάζεται με την πανδημία, η UNESCO μοιάζει να είναι πιο χρήσιμη από ποτέ, μιας και πρεσβεύει τις αξίες που φέρνουν την πρόοδο. Στις 12 Νοεμβρίου εορτάστηκαν τα 75 χρόνια από την ίδρυσή της με μια λαμπρή τελετή, παρουσία αρχηγών κρατών και κορυφαίων προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο, στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι. Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ξανά το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αδράχνοντας την ευκαιρία να μιλήσει για το ζήτημα μπροστά σε όλους τους ηγέτες. Ηταν σίγουρα το καταλληλότερο ακροατήριο για να υπενθυμίσει την πάγια θέση της Ελλάδας.

H UNESCO εόρτασε 75 χρόνια ζωής στην έδρα της στο Παρίσι-2
Η κατάμεστη αίθουσα στην έδρα του οργανισμού.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. Και τους ζητώ να το κάνουν. Αλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτήν για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στoν τόπο όπου γεννήθηκαν, την Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στην «ψηφιακή αναγέννηση» της αρχαίας Ολυμπίας μέσα από τη συνεργασία με τη Microsoft.

H UNESCO εόρτασε 75 χρόνια ζωής στην έδρα της στο Παρίσι-3
Η επικεφαλής της UNESCO, Οντέ Αζουλέ, με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Στην εκδήλωση έγινε ειδική μνεία για την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία, τα τελευταία 20 χρόνια, με τις πρωτοβουλίες της έχει βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στην επίλυση θεμάτων που άπτονται των αρχών της UNESCO. «Η 75η επέτειος από την ίδρυση της UNESCO αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του οργανισμού», τόνισε στη δική της δήλωση. «Η πανδημία και οι μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, καθιστούν την αποστολή και τον ρόλο της πιο επίκαιρο από ποτέ. Από τα βάθη της καρδιάς μου ελπίζω ότι με την ευκαιρία αυτής της σημαντικής επετείου θα στείλουμε όλοι εδώ από το Παρίσι ένα ισχυρό παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης, ενότητας και παγκόσμιας αλληλεγγύης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή