Η Άνδρος πενθεί τον ευεργέτη καπτα-Λευτέρη Πολέμη

Η Άνδρος πενθεί τον ευεργέτη καπτα-Λευτέρη Πολέμη

Δεν πρόλαβα. Ηταν από τους ανθρώπους που σχεδίαζα να τους πάρω συνέντευξη. Χαρακτήρας σπάνιος, με έργο σπουδαίο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πρόλαβα. Ηταν από τους ανθρώπους που σχεδίαζα να τους πάρω συνέντευξη. Χαρακτήρας σπάνιος, με έργο σπουδαίο. Ο Ανδριώτης καπτα-Λευτέρης Πολέμης, που «έφυγε» προχθές, ενσάρκωνε την τρυφερότητα που νιώθουν οι νησιώτες για τον τόπο τους, την έγνοια να φροντίζουν κοντινούς και μακρινούς δίχως να περιμένουν ανταπόδοση. Με ζωή γεμάτη εναλλαγές και κυματισμούς, τίμησε τη ναυτοσύνη και τη θάλασσα όπως οι παλιοί καραβοκυραίοι. Και όταν κάποιο από τα πλοία του ανηφόριζε προς Βόσπορο, λοξοδρομούσε να περάσει από την Ανδρο για να βγει εκείνος να το χαιρετήσει, όπως έκαναν την εποχή που δεν υπήρχαν κινητά και Διαδίκτυο. Περίμενε στο αγνάντι να το δει και έκανε σαν μικρό παιδί από τη χαρά του. Να κάτι που θα χαθεί τα επόμενα χρόνια, γιατί δεν θα υπάρχουν άνθρωποι σαν και αυτόν.

Η Άνδρος πενθεί τον ευεργέτη καπτα-Λευτέρη Πολέμη-1
Ο αείμνηστος καπτα-Λευτέρης, που «έφυγε» προχθές.

Ο καπτα-Λευτέρης γεννήθηκε το 1937 στα Αποίκια, ένα χωριό κοντά στη Χώρα της Ανδρου, και μεγάλωσε σαν αγροτόπαιδο, προτού μπαρκάρει. Από μικρός είχε έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα, καθώς ο πατέρας του ήταν ιερέας, ενώ χειροτονήθηκε και ο αδελφός του. Ισως να ήταν η πίστη που τον παρακίνησε να κάνει και μία από τις μεγαλύτερες –φανερές– ευεργεσίες του: πριν από μερικά χρόνια αγόρασε και αναστήλωσε πλήρως την ερειπωμένη Μονή της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στη θέση Αρχοντας, στα Αποίκια, πάνω από τις Στενιές. Θεμελιώθηκε το 1780 από δύο αδελφούς μοναχούς με καταγωγή από την περιοχή. Κατά την περίοδο της ακμής της λειτούργησε ως γυναικεία μονή. Το 1833 έπαψε να λειτουργεί, όταν εκδόθηκε διάταγμα της αντιβασιλείας του Οθωνος για τη διάλυση των ορθόδοξων μονών με περιορισμένη αδελφότητα, ώστε να περιέλθει η περιουσία τους στο κράτος. 

Η Άνδρος πενθεί τον ευεργέτη καπτα-Λευτέρη Πολέμη-2
Τίμησε τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη όπως οι παλιοί καραβοκυραίοι. (ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Με τα χρόνια κατέρρευσαν οι χώροι περιμετρικά του ναού, ωστόσο στεκόταν όρθιο το κεντρικό λιθόκτιστο κτίριο με το μαρμάρινο τέμπλο, που κατασκευάστηκε το 1806, και τμήμα της λίθινης περιτείχισης του μοναστηριού. Το 2006 ο καπτα-Λευτέρης αγόρασε την έκταση μέσα στην οποία βρισκόταν το μοναστήρι και σε μια δεκαετία το αποκατέστησε πλήρως, με σεβασμό προς την αρχική του μορφή. Σκέφτηκε τότε πως η Αγία Ειρήνη θα ήταν πιο χρήσιμη αν δεν είχε μοναχούς, αλλά ήταν ανοικτή στην κοινωνία. Ετσι, φτιάχτηκαν χώροι για φιλοξενία παιδιών από διάφορα ιδρύματα για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και χώροι μουσειακοί. Σήμερα, το μοναστήρι αποτελεί πόλο έλξης για τον θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και για την πηγή του, από την οποία αναβλύζει εξαιρετικής ποιότητας νερό.

Η Άνδρος πενθεί τον ευεργέτη καπτα-Λευτέρη Πολέμη-3
Το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι που θα αποκτούσε νέα ζωή.

Η Ανδρος πενθεί τον καπτα-Λευτέρη, με τον δήμο και όλους τους συλλόγους του νησιού να βγάζουν ψηφίσματα. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 11.30 το πρωί, στο χωριό του.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή