Μια βραδιά τιμής και αγάπης για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Μια βραδιά τιμής και αγάπης για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ δεν έχει διακριθεί μόνο για την ακαδημαϊκή, διδασκαλική και συγγραφική της πορεία, αλλά και για τη συμβολή της στην ακτινοβολία θεσμών και ιδρυμάτων που η ίδια αποφάσισε να στηρίξει.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ δεν έχει διακριθεί μόνο για την ακαδημαϊκή, διδασκαλική και συγγραφική της πορεία, αλλά και για τη συμβολή της στην ακτινοβολία θεσμών και ιδρυμάτων που η ίδια αποφάσισε να στηρίξει. Με τις διεθνείς διασυνδέσεις, με  το gravitas που φέρει η παρουσία της και με τη σοφία της γνώμης της, έχει πραγματικά αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντός της στην πολιτιστική διπλωματία μέσα από αυτή την επιλογή της. Πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, από τον Σύλλογο Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, δύο φορείς στην ανάπτυξη των οποίων, από θέση ευθύνης, έχει βάλει το δικό της λιθαράκι. Στο μεν μουσείο είναι μέλος του Δ.Σ., ενώ είναι πρόεδρος του ΕΚΠεΔ. Λογικό ήταν, λοιπόν, η εκδήλωση να εμπεριέχει θέρμη και συγκίνηση, καθώς έδωσαν το «παρών» άνθρωποι που τη γνωρίζουν και την αγαπούν πολύ. Το κατώφλι του Γουλανδρή πέρασε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μια βραδιά τιμής και αγάπης για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ-1
Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. (PANOULIS PHOTOGRAPHY)

Οι δύο «οικοδέσποινες» της εκδήλωσης ήταν η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Δήμητρα Φιλίππου, την οποία συνδέει βαθιά φιλία με την τιμωμένη, και η πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Φλερέτ Καραδόντη. Για το έργο και τη ζωή της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ μίλησαν ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και ο καθηγητής Θάνος Βερέμης. Στη συνέχεια, νέα παιδιά εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο τον θαυμασμό και την εκτίμηση προς το πρόσωπό της – άλλωστε όλες αυτές τις δεκαετίες η ίδια στάθηκε πάντα κοντά στη νεολαία. Η βραδιά έκλεισε με ένα μουσικό δρώμενο: ο καθηγητής Νίκος Ξανθούλης έπαιξε αρχαία λύρα, συνοδεύοντας την ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα. Τον συντονισμό του προγράμματος είχε ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

Μια βραδιά τιμής και αγάπης για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ-2
Η Βασιλική Καρακώστα και ο Νίκος Ξανθούλης. (PANOULIS PHOTOGRAPHY)

Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ γνωρίζει την τέχνη να εκφράζει ευχαριστίες με τρόπο ουσιαστικό και λιτό. Επέλεξε, λοιπόν, λόγια που άρμοζαν σε κάθε έναν από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς, ξεκινώντας από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που την τίμησε με την παρουσία της. Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, τους παρευρισκομένους, καθώς και τους μαθητές από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, που φέρει το όνομά της. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν προσωπικότητες από τους χώρους της τέχνης, των γραμμάτων, του επιχειρείν, φίλοι και μέλη του συλλόγου. Τέλος, η τιμώμενη δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ένα βιβλίο που ετοιμάζουν ο Μάκης Προβατάς και η Εφη Βασιλοπούλου για το σύνολο του πνευματικού της έργου, σημειώνοντας με τον γνωστό καυστικό της τρόπο: «Ελπίζω να μην είναι αγιογραφία».

Μια βραδιά τιμής και αγάπης για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ-3
Η Δήμητρα Φιλίππου (αριστερά) με τη Φλερέτ Καραδόντη. (PANOULIS PHOTOGRAPHY)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή