Εκδήλωση στο Παρίσι για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Εκδήλωση στο Παρίσι για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Την περασμένη Τρίτη, η Σορβόννη, η ελληνική κοινότητα του Παρισιού και η γαλλική διανόηση τίμησαν την ιδιαίτερη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο λαούς σε μια εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με τίτλο «Η Ελλάδα και η Γαλλία τον 19ο αιώνα»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει να ήταν μια στιγμή καθηλωτική: Η Φανί Αρντάν στο κατάμεστο αμφιθέατρο Ρισελιέ να διαβάζει αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού και να απαγγέλλει με την όμορφη φωνή της «Το Ελληνόπουλο» του Βίκτωρος Ουγκό, το ποίημα που έγραψε συγκλονισμένος από τη σφαγή της Χίου. Την περασμένη Τρίτη, η Σορβόννη, η ελληνική κοινότητα του Παρισιού και η γαλλική διανόηση τίμησαν την ιδιαίτερη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο λαούς σε μια εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με τίτλο «Η Ελλάδα και η Γαλλία τον 19ο αιώνα». Εορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, οι δύο χώρες διαπιστώνουν τις εκλεκτικές συγγένειες, τις σχέσεις αγάπης, την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο πνεύμα της κλασικής αρχαιότητας και στον γαλλικό διαφωτισμό.

Εκδήλωση στο Παρίσι για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση-1
Ο Ζαν Λικ Μαρτινέζ, ένας αυθεντικός σύγχρονος φιλέλληνας. (POLYVIOS ANEMOYANNIS/HANS LUCAS)

Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης, ο Ζαν Λικ Μαρτινέζ, ο οποίος ενσαρκώνει τον σύγχρονο φιλελληνισμό. Ομότιμος πρόεδρος και διευθυντής στο Λούβρο και πρέσβης της Γαλλίας για τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να συμπυκνώσει σε λόγια αυτήν την, ανθεκτική στον χρόνο, αμφίδρομη έλξη Ελλήνων και Γάλλων. Οποιος τον έχει γνωρίσει από κοντά, ξέρει από πρώτο χέρι πόσα έχει προσφέρει στην αρχαιολογία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια μοναδική διάλεξή του για τη Νίκη της Σαμοθράκης και πώς μας έδειχνε μερικά πούπουλα στα μαρμάρινα φτερά της που ήταν ακόμη ανασηκωμένα, «όπως εκείνα των πουλιών που κάθονται σε ένα κλαδί μετά το πέταγμα και δεν έχουν ακόμη προλάβει να τακτοποιήσουν το φτέρωμά τους. Τόσο σπουδαία και αξεπέραστη είναι η αρχαία ελληνική γλυπτική», μας έλεγε.

Εκδήλωση στο Παρίσι για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση-2
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Αρχιμανδρίτης. (POLYVIOS ANEMOYANNIS/ HANS LUCAS)

Ο τέως επικεφαλής του Λούβρου έχει σκύψει με στοργή στην ιστορία μας, έχοντας κάνει ανασκαφές στην πατρίδα μας. Συνομίλησε με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και δημιουργό ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ Γιώργο Αρχιμανδρίτη, ο οποίος εκπροσωπεί επάξια τον ελληνικό πολιτισμό στη Γαλλία.

Να πώς ο Μαρτινέζ περιέγραψε την εποχή που η Δύση ανακάλυψε την κλασική παιδεία: «Η αγάπη και το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών και των διανοουμένων του 17ου και του 18ου αιώνα για την Ελλάδα βασίζεται σε μια απουσία. Στην κλασική Ευρώπη εκείνης της περιόδου, ο υλικός πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων ήταν σχετικά άγνωστος. Οι τέχνες, για παράδειγμα, και η αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας ήταν γνωστές μόνο από τη λογοτεχνία. Και αυτό συνέβαλε στο να τις φανταστούμε. Από αυτή την απουσία γεννήθηκε όλος ο ευρωπαϊκός πολιτισμός».

Γενική ήταν η συγκίνηση από το ηχογραφημένο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, που χαιρέτισε αυτήν την ιδιαίτερη βραδιά διατρανώνοντας τη συνοδοιπορία Ελλάδας και Γαλλίας: «Η Γαλλία –”χορηγός της ειρηνικής ελευθερίας των λαών”, όπως φέρεται να έγραψε η Μαντώ Μαυρογένους στην Eπιστολή προς τις Γαλλίδες κυρίες, με την οποία ζητούσε τη συνδρομή τους– αποτέλεσε έναν φωτεινό φάρο ελευθερίας και δημοκρατίας για τους Ελληνες αγωνιστές και παραμένει μια φίλη χώρα, με την οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες και οράματα για το μέλλον», υπογράμμισε. Ηχογραφημένα μηνύματα έστειλαν και η κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, που έχει υπηρετήσει από την πλευρά της Ελλάδας την ελληνογαλλική πολιτιστική συμμαχία όσο κανείς άλλος, και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης.

Εκδήλωση στο Παρίσι για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση-3
Η συνομιλία έγινε στο αμφιθέατρο Ρισελιέ στη Σορβόννη. (POLYVIOS ANEMOYANNIS/HANS LUCAS)
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT