Τράπεζα της Ελλάδος: Ενα συλλεκτικό νόμισμα για τον Βύρωνα

Τράπεζα της Ελλάδος: Ενα συλλεκτικό νόμισμα για τον Βύρωνα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ζούσε σήμερα ο Λόρδος Βύρων, μια τόσο εκκεντρική προσωπικότητα, ένας «ροκ σταρ» της εποχής του, σίγουρα θα το είχε βρει καλή ιδέα: Η Ελλάδα είναι το πρώτο επίσημο κράτος που του αφιερώνει συλλεκτικό νόμισμα, πριν και από την πατρίδα του τη Βρετανία. Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ιδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) παρουσίασαν την Τρίτη το πρώτο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα της σειράς «Φιλέλληνες» που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Είναι αφιερωμένο στον άνθρωπο που άλλαξε με την επιρροή του και κυρίως με τον θάνατό του την εικόνα πολλών Ευρωπαίων για τον ελληνικό ξεσηκωμό. Το μικρό αυτό «έργο τέχνης» υπογράφουν δύο πολύ χαρισματικοί καλλιτέχνες της ΙΕΤΑ, ο Γιώργος Σταματόπουλος και η Μαρία Αντωνάτου.

Τράπεζα της Ελλάδος: Ενα συλλεκτικό νόμισμα για τον Βύρωνα-1
Το συλλεκτικό νόμισμα.

Στην παρουσίαση, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στην ιδιαίτερη μορφή του Βύρωνα: «Υπήρξε η πλέον χαρακτηριστική φυσιογνωμία του ευρωπαϊκού ρομαντισμού. Η ταραχώδης προσωπική του ζωή, η αντισυμβατικότητα και ο παρορμητισμός του, η ροπή προς το περιπετειώδες και το εξωτικό, αλλά και η συμμετοχή του σε επαναστατικά και απελευθερωτικά κινήματα διαμόρφωσαν τον βυρωνικό ήρωα ως την εμβληματική μορφή του ρομαντισμού». Τον λόγο πήρε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Οι φιλέλληνες ήταν εδώ με απόλυτη ανιδιοτέλεια και αυτό εξακολουθεί να το αντιλαμβάνεται και να το ερμηνεύει έτσι ο ελληνικός λαός. Στην περίοδο εκείνη ο Βύρων ήταν ο πιο επώνυμος από αυτούς».

Τράπεζα της Ελλάδος: Ενα συλλεκτικό νόμισμα για τον Βύρωνα-2
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στο βήμα.

Από την επίσημη πρώτη του νομίσματος δεν θα μπορούσε να λείπει και ένας σύγχρονος συνεχιστής της φιλελληνικής παράδοσης, ο τέως Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζον Κίτμερ. «Η προσωπική θυσία του Βύρωνα για την Ελλάδα αποτελεί έμπνευση για τους Ελληνες και τους φιλέλληνες κάθε έθνους», είπε μέσω βιντεοκλήσης από την Αγγλία. Την παράσταση έκλεψε ο ιστορικός και ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον, που φώτισε μια λιγότερο γνωστή πτυχή της ζωής του Βύρωνα, δηλαδή τη συμβολή του στα οικονομικά του Αγώνα: «Δούλευε ακατάπαυστα για να εξασφαλίσει πόρους. Οταν πέθανε η πρώτη δόση του ποσού των 800.000 στερλινών –περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ σήμερα– που είχε συγκεντρωθεί στο Λονδίνο, είχε ήδη σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση. Με σημερινά δεδομένα πράγματι ο μέγας φιλέλληνας θα υποστήριζε και τα μνημόνια».

Τράπεζα της Ελλάδος: Ενα συλλεκτικό νόμισμα για τον Βύρωνα-3
Ο ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον μίλησε για τον Βύρωνα.

«Ενα αναμνηστικό νόμισμα δεν είναι απλώς ένα κομμάτι μέταλλο με θέματα από μία άλλη εποχή, είναι ένα έργο τέχνης σε μικρογραφία, ένα ταξίδι στον χρόνο», συμπλήρωσε ο Νίκος Βασιλόπουλος, διευθυντής του ΙΕΤΑ. Την παρουσίαση συντόνισε ο ιδιαίτερα αξιόλογος ιστορικός Κώστας Κωστής και στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο νυν πρέσβης του Η.Β. Μάθιου Λοτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή