H Γαλλία τίμησε τον Νίκο Αλιάγα για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό

H Γαλλία τίμησε τον Νίκο Αλιάγα για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους Eλληνες και τους Γάλλους, ο Νίκος Αλιάγας είναι η ενσάρκωση της πραγματικής αγάπης και αρμονίας ανάμεσα στις δύο χώρες, έχει τα προτερήματα και των δύο λαών. Γεννημένος στο Παρίσι από γονείς Αιτωλοακαρνάνες που μετανάστευσαν, γαλουχημένος από τις αξίες της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κοντά στις ρίζες του αλλά και απόλυτα εντεταγμένος στη γαλλική κουλτούρα, ο Αλιάγας είναι ένας αξιοθαύμαστος συμπατριώτης μας. Δημοσιογράφος, παρουσιαστής, λογοτέχνης, τραγουδιστής, φωτογράφος, είναι ον χαρισματικό και πολυτάλαντο που δεν ξεχνά ποτέ να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για ό,τι του προσέφερε η ζωή. Στις 24 Μαρτίου η Γαλλία τον τίμησε με το παράσημο Οfficier de la Légion d’Ηonneur. Του το απένειμε η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασλό για το σύνολο της προσφοράς του στον πολιτισμό.

H Γαλλία τίμησε τον Νίκο Αλιάγα για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό-1
Η μητέρα του Χαρούλα, αριστερά με τη Μάρω Πρεβελάκη.

 

Συγκίνηση

Κατά τη βράβευση ο Νίκος Αλιάγας δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για τη χώρα που αγκάλιασε την οικογένειά του και διαμόρφωσε τον ίδιο μέσα από την ισότητα των ευκαιριών που έλαβε στην εκπαίδευση: «Είμαι ο γιος ενός ράφτη και μιας νοσοκόμας που ήρθε πολύ νέα εδώ για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή, αυτήν τη ζωή που μας προσέφερε απλόχερα η Γαλλία. Μου δόθηκε η ίδια παιδεία που δίδεται στους αυτόχθονες Γάλλους, μου δόθηκε η γαλλική υπηκοότητα από τη στιγμή που έκλεισα τα 18 μου χρόνια», υπογράμμισε, αναφερόμενος και σε μια ρήση του Παρμενίδη πως μόνον αν έχεις βρει τι θες να γίνεις μπορείς μια ημέρα να το πετύχεις.

H Γαλλία τίμησε τον Νίκο Αλιάγα για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό-2
Με τους γονείς του σε νεαρή ηλικία.

Συνέχισε προσθέτοντας πως η Γαλλία του έδωσε τη δύναμη να συγκροτηθεί και να βρει τον δικό του δρόμο. Ετσι έκλεισε τον λόγο του έχοντας κάνει αναφορά στην καταγωγή του, στους μετανάστες χειρώνακτες γονείς του, στους καθηγητές του, στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στο οικοτροφείο-σχολείο της στο Chatenay-Malabry, αλλά και, κυρίως, στη Γαλλία η οποία τον δέχτηκε, τον διαμόρφωσε και τον ανέδειξε. Παρούσα στην τελετή ήταν η μητέρα του Χαρούλα. Ο πατέρας του Ανδρέας έχει φύγει από τη ζωή. Εκείνος πήγε στο Παρίσι όπως και πολλοί άλλοι Ελληνες, για να μπορέσουν να πιάσουν δουλειά σαν ράφτες στους μεγάλους οίκους. Κάποιοι από αυτούς τα κατάφεραν τόσο καλά που μετά άνοιξαν τα δικά τους μαγαζιά και βιοτεχνίες παίρνοντας παραγγελίες και από τον χώρο της μόδας. Ο Νίκος, ανήσυχος και φιλομαθής, άρχισε με μια ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο «Γεια σου» και σταδιακά έγινε δημοσιογράφος και ύστερα λαμπερός παρουσιαστής σε ψυχαγωγικά προγράμματα. Πολύ καλός τραγουδιστής αλλά και μανιώδης φωτογράφος εκπροσωπεί το τέλειο παράδειγμα της ενσωμάτωσης στη Γαλλία, όπως υπογραμμίζει συχνά και ο πρόεδρος Μακρόν με τον οποίο έχει στενή φιλία.

H Γαλλία τίμησε τον Νίκο Αλιάγα για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό-3
Στο Μεσολόγγι, ντυμένος τσολιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή