Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Ραντεβού με τον Πύρρο Δήμα για τα πρώτα γενέθλιά του

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Ραντεβού με τον Πύρρο Δήμα για τα πρώτα γενέθλιά του

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ένα χρόνο, ένας νέος πολιτιστικός θεσμός ήρθε να προστεθεί στην πρωτεύουσα για να καλύψει ένα συμβολικό και πραγματικό κενό. Η πόλη που είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είχε αποκτήσει το δικό της Ολυμπιακό Μουσείο, που να εξηγεί στους επισκέπτες τη συμβολή της Ελλάδας στον αθλητισμό, στους αρχαίους Αγώνες αλλά και στη σύγχρονη αναβίωσή τους. Χωροθετημένο δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο, εκεί όπου χτύπησε η καρδιά όλων των Ελλήνων το 2004, το μουσείο βρίσκεται σε ένα κτίριο που συνδέθηκε με τη διοργάνωση, καθώς ήταν το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης. Κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία του ήταν η κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε να αναμορφώσει αργότερα το οικοδόμημα σε εμπορικό κέντρο για τη νέα του χρήση. Μέσα από ειδικές προβολές, εφαρμογές αιχμής, αναμνηστικά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσωπικά αντικείμενα των ολυμπιονικών μας, το μουσείο μυεί παιδιά και ενηλίκους στους μύθους που γέννησαν τους Αγώνες, αλλά και στο ιδεώδες που συνεχίζει να τους τροφοδοτεί στη σύγχρονη εποχή.

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Ραντεβού με τον Πύρρο Δήμα για τα πρώτα γενέθλιά του-1
Αναδρομή στις πόλεις που φιλοξένησαν Αγώνες.

Από την έναρξη λειτουργίας του, το μουσείο έχει υποδεχθεί επισκέπτες όλων των ηλικιών, σημαντικές προσωπικότητες και διακεκριμένους αθλητές, έχει οργανώσει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων για μαθητικές ομάδες και αθλητικούς συλλόγους, ενώ πραγματοποίησε τα πρώτα εαρινά και πασχαλινά προγράμματα για παιδιά. Σήμερα 14 Μαΐου, που συμπληρώνει ένα χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας, το γιορτάζει με μοναδικές δράσεις. Ολοι οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον «χρυσό» ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, ο οποίος θα μοιραστεί την εμπειρία του και θα μεταφέρει το δικό του μήνυμα για τον ολυμπισμό. Παράλληλα θα «τρέχει» και ένας διαγωνισμός για 20 δωρεάν οικογενειακά εισιτήρια.

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Ραντεβού με τον Πύρρο Δήμα για τα πρώτα γενέθλιά του-2
Η αφετηρία της ολυμπιακής ιστορίας.

Οι μικροί φίλοι που θα επισκεφθούν το μουσείο σήμερα και αύριο θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια, δημιουργώντας κατασκευές με τη χρήση τριών συμβόλων νίκης και πανηγυρισμού: του στεφανιού ελιάς, του μεταλλίου και της δάδας, με στόχο την εξοικείωση με τους Αγώνες και το ομαδικό πνεύμα. Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας συμμετέχει ενεργά με σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και στην Ολυμπιακή Εβδομάδα που διοργανώνεται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, από 16 έως 20 Μαΐου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί σε ζωντανή σύνδεση θα αναφερθούν σε σημαντικά στοιχεία της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, από την αρχαιότητα έως σήμερα, με ορόσημο, βέβαια, το 2004. Η Ολυμπιακή Εβδομάδα, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και στην εκπαίδευση νέων σε θέματα γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει φέτος ως σύνθημα «Η Ολυμπιακή Εβδομάδα, σε τροχιά για το περιβάλλον και τον πλανήτη», συνδέοντας το περιβάλλον με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: Ραντεβού με τον Πύρρο Δήμα για τα πρώτα γενέθλιά του-3
Στολές από την τελετή έναρξης του 2004.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή