Η ρεγκάτα παραδοσιακών σκαφών έσβησε δέκα κεράκια στις Σπέτσες

Η ρεγκάτα παραδοσιακών σκαφών έσβησε δέκα κεράκια στις Σπέτσες

Δέκα ολόκληρα χρόνια ζωής γιόρτασε ένας από τους πιο ωραίους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της πατρίδας μας, που έχει την ιδιαιτερότητα να συνδέεται με τη ναυτική μας ιστορία, με τα παραδοσιακά σκαριά να φωνάζουν «παρών».

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα ολόκληρα χρόνια ζωής γιόρτασε ένας από τους πιο ωραίους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της πατρίδας μας, που έχει την ιδιαιτερότητα να συνδέεται με τη ναυτική μας ιστορία, με τα παραδοσιακά σκαριά να φωνάζουν «παρών». Η διοργάνωση Spetses Classic Yacht Regatta 2022 (SCYR), που διεξήχθη από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου, με διοργανωτή τον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών, έφερε μερικά από τα κομψότερα σκάφη στη στενή λωρίδα ανάμεσα στο νησί και την Πελοπόννησο, ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών για όλους εμάς που αγαπάμε την ιστιοπλοΐα. Εφέτος, στον επετειακό αγώνα, που έτυχε της υποστήριξης μεγάλων χορηγών, η συμμετοχή έσπασε κάθε ρεκόρ.

Η ρεγκάτα παραδοσιακών σκαφών έσβησε δέκα κεράκια στις Σπέτσες-1
Η ομορφιά με απλωμένα πανιά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; [ΑΝΝΙΚΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ]

Το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης ήταν πολύ δυνατό και τις τρεις ημέρες, με τον αέρα να συναινεί και αυτός, κάτι που επέτρεψε στην επιτροπή αγώνων να δημιουργήσει απαιτητικούς στίβους, από το Τρίκερι μέχρι και τον γύρο των Σπετσών. Στη ρεγκάτα συμμετείχαν τρεις κατηγορίες σκαφών: παραδοσιακά σκάφη, παραδοσιακές λέμβοι και οικογενειακές λέμβοι-dinghies. Τα σκαριά πλαισιώθηκαν από πλήθος ναυτοπροσκόπων, σε μια μοναδική κοινή παρουσίαση της ελληνικής ναυταθλητικής και ξυλοναυπηγικής ιστορίας. Στην κεντρική τελετή απονομής των βραβείων στους νικητές του 10ου Spetses Classic Yacht Regatta έγινε αδελφοποίηση του Yacht Club de France, καθώς και του Gustavia Yacht Club, πρόεδρος του οποίου είναι ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ενώ απονεμήθηκε και το βραβείο αναγνώρισης έργου ζωής στη ξυλοναυπηγική τέχνη, στον Θοδωρή Τσίκη.

Η ρεγκάτα παραδοσιακών σκαφών έσβησε δέκα κεράκια στις Σπέτσες-2
Οι Σπέτσες τιμούν τα παραδοσιακά σκαριά με έναν ξεχωριστό αγώνα. [ΑΝΝΙΚΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ]

Σπουδαγμένος ναυπηγός αλλά εγγονός Συμιακού καραβομαραγκού, ο οποίος μεγαλούργησε στο Πέραμα και είχε συγγένεια με τον τρανό Γιώργη Ψαρρό, ο Τσίκης έλαβε στα γονίδιά του την αγάπη για τη θάλασσα και τα ξύλινα σκάφη. Ακόμα και όταν όλοι εγκατέλειπαν τον χώρο, καθώς τα πλαστικά κυριάρχησαν στη θάλασσα, εκείνος πεισματικά κράτησε την τέχνη του. Σεβάστηκε την αρχή του πατέρα του, του μαστρο-Μανώλη Τσίκη, που έλεγε ότι «το αρμονικό είναι το όμορφο, το λειτουργικό και το ανθεκτικό. Σε αρμονία με τον τόπο». Ο Θοδωρής Τσίκης, λοιπόν, βραβεύθηκε για τη μεγάλη προσφορά του στην εξέλιξη, διατήρηση και διάδοση της ξυλοναυπηγικής σκαφών υψηλής ποιότητας και κάθε είδους. Το βραβείο απονεμήθηκε από το μέλος του Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος Yacht Club of Greece, κ. Δούκα Παλαιολόγο. Εκτός από τους νικητές στις διάφορες κατηγορίες που ξεχώρισαν εφέτος, βραβεύθηκαν και σκάφη που έχουν στηρίξει τον αγώνα από τον πρώτο κιόλας χρόνο, συμβάλλοντας στην επιτυχία του.

Η ρεγκάτα παραδοσιακών σκαφών έσβησε δέκα κεράκια στις Σπέτσες-3
Και στο φόντο τα παραδοσιακά σπίτια των Σπετσών. [ΑΝΝΙΚΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή