Τουρισμός και οινογνωσία σε μια βραδιά στην ιταλική πρεσβεία

Τουρισμός και οινογνωσία σε μια βραδιά στην ιταλική πρεσβεία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαρχία του Βένετο έχει δύο διάσημα κρασιά: το αφρώδες Prosecco και την περίφημη Valpolicella. Σε αυτά τα μέρη πέριξ της Γαληνοτάτης συντελείται τα τελευταία χρόνια ένα μικρό θαύμα, μιας και πολλοί παραδοσιακοί αλλά και νεόκοποι οινοποιοί υιοθετούν μεθόδους για να παραγάγουν βιολογικά – βιοδυναμικά κρασιά, σε αμπελώνες που είναι κυριολεκτικά χάρμα οφθαλμών. Ο εραστής του κρασιού Ρομπέρτο Μπαντιέρα έκανε μια τολμηρή σκέψη: γιατί να μην τους επισκεφθεί όλους σε ένα μεγάλο ταξίδι με το ποδήλατό του και μετά να γράψει τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που συνάντησε; Να μια ωραία ιδέα σκέφτηκα μέσα μου, την ώρα που ο συμπαθέστατος αυτός τύπος μας μιλούσε τη Δευτέρα το βράδυ στην ιταλική πρεσβεία της Αθήνας για τον οινικό οδηγό που κυκλοφόρησε με την υπογραφή του.

Τουρισμός και οινογνωσία σε μια βραδιά στην ιταλική πρεσβεία-1
Ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης, η Ελπίδα Μορφούλη, η Μαρία Μαρούγκα και η Ιταλίδα πρέσβειρα. [Νικος Κοκκαλιας]

Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη πρόσκληση που λάβαμε από την πρέσβειρα Πατρίτσια Φαλτσινέλι στο πλαίσιο της 7ης Εβδομάδας Ιταλικής Κουζίνας. Η βραδιά διοργανώθηκε με τη Myth euromed, δίνοντας έμφαση στα φυσικά κρασιά από το Βένετο ώστε να αναδείξει την ευζωία, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία που έχουν αναπτύξει οι γείτονες Ιταλοί στον τομέα των τροφίμων και του οίνου. Αφορμή βέβαια ήταν ο οδηγός που έχει τίτλο «Vite, Αμπέλι – Ζωές, ανακαλύπτοντας περιοχές, ανθρώπους και φυσικούς οίνους» και το λανσάρισμά του συνδυάστηκε με το πρόγραμμα «Color del Vino – Οίνοψ». Η έκδοση (που είναι μόνον στα ιταλικά προς το παρόν) περιλαμβάνει συνεντεύξεις στους οινοποιούς, την ιστορία τους και τη φιλοσοφία που τους διακρίνει, καθώς και τα χαρακτηριστικά των κρασιών από 11 συνολικά οινοποιεία. Οι αφηγήσεις αυτές «παντρεύονται» με τέσσερις ποδηλατικές διαδρομές, κατάλληλες για όλους, μαζί με τα αντίστοιχα στίγματα GPS που μπορεί κανείς να κατεβάσει από το κινητό του.

Τουρισμός και οινογνωσία σε μια βραδιά στην ιταλική πρεσβεία-2
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Δεληολάνης και ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Εμανουέλε Πάπι. [Νικος Κοκκαλιας]

Στην Ιταλία όπου γεννήθηκε το κίνημα του slow food ξέρουν πως η μαγειρική, το φαγητό και το κρασί θέλουν τον χρόνο τους για να τα απολαύσει κανείς. Με τον ίδιο τρόπο βλέπουν και τον τουρισμό, ως εμπειρία με αργούς ρυθμούς και όχι ως κατανάλωση τόπων και ανθρώπων, μας εξηγούσε ο Ρομπέρτο Μπαντιέρα την ώρα που μας σέρβιρε το εξαιρετικό ροζέ Prosecco που λέγεται Torque από τον οινοπαραγωγό Dalle Ore. Κάπως έτσι και εμείς –οι πενήντα περίπου προσεκλημένοι στη βραδιά οινογνωσίας– πήραμε τον χρόνο μας να δοκιμάσουμε πολλά από τα 13 κρασιά, που ήταν όντως ωραία. Σεφ, δημοσιογράφοι, Ιταλοί που ζουν στην Αθήνα, τσιμπολογούσαμε κομματάκια παρμεζάνα και ταξιδεύαμε νοερά στο Βένετο με μικρές γουλιές. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που κάνει τον οδηγό αυτόν πολύτιμο: τα έσοδά του θα διατεθούν στην οργάνωση «Addolciamo l’autismo», μια πρωτοβουλία της Εθνικής Οργάνωσης Γονέων Ατόμων με Αυτισμό.

Τουρισμός και οινογνωσία σε μια βραδιά στην ιταλική πρεσβεία-3
Ο συνδιοργανωτής της βραδιάς Αλμπέρτο Κοτρόνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή