Πολίνα Ελλις: το ταλέντο να μετουσιώνεις τη γνώση σε ομορφιά

Πολίνα Ελλις: το ταλέντο να μετουσιώνεις τη γνώση σε ομορφιά

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά. Χρειάζεται όμως ιδιοσυγκρασιακό χάρισμα για να μην περιοριστεί στον λάκκο, να μη φυτρώσει στο ίδιο χώμα αλλά να βλαστήσει αλλού. Η Πολίνα Σαπουνά Ελλις είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου ανθρώπου που μπορώ να σκεφτώ. Είχε την ευλογία να μεγαλώσει κοντά σε δύο σπουδαίες προσωπικότητες, τους θείους της Γιάννη Σακελλαράκη και Εφη Σαπουνά. Τρανοί αρχαιολόγοι με πρωτοπόρο έργο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με έμφαση βέβαια στην Κρήτη και στα Κύθηρα, επένδυσαν τις δυνάμεις τους για να μας αποκαλύψουν τον μινωικό πολιτισμό. Από την άλλη, οι γονείς της αγαπούσαν τη ζωγραφική και την κλασική μουσική. Η Πολίνα που γεννήθηκε στη Γερμανία, από μικρή έδειξε την κλίση της στην τέχνη και ως παιδί πήρε μέρος σε πολλές από τις ανασκαφές των θείων της τα καλοκαίρια.

Πολίνα Ελλις: το ταλέντο να μετουσιώνεις τη γνώση σε ομορφιά-1
Ο Γιώργος Καράμπελλας με την Πολίνα Ελλις.

 

Εκεί, κάτω από το ελληνικό λιοπύρι, αξιοποίησε το ταλέντο της στα σχέδια, αποτυπώνοντας πολλά από τα ευρήματα. Παράλληλα, λόγω του οικογενειακού της κύκλου συναναστράφηκε και μαθήτευσε κοντά σε καλλιτέχνες όπως ο Παύλος Σάμιος που υπήρξε ένας από τους πρώτους της δασκάλους. Σπούδασε και αρχαιολογία και ιστορία τέχνης. Αυτή η τριβή με τη ζωγραφική αλλά και η εξ απαλών ονύχων μελέτη του παρελθόντος τής έδωσε τη σκευή για να εξελιχθεί σε ένα άλλο πεδίο που εξέφραζε απόλυτα τη δική της προσωπικότητα: τον σχεδιασμό σύγχρονων κοσμημάτων με έμπνευση από την αρχαιότητα. Εχοντας δει σπαράγματα να βγαίνουν από το χώμα, γνωρίζοντας βιωματικά τις φόρμες και τα σχήματα, γοητευμένη από τη μυθολογία, έθεσε ως ζητούμενο τη λιτότητα, την απλότητα, την ομορφιά.

Πολίνα Ελλις: το ταλέντο να μετουσιώνεις τη γνώση σε ομορφιά-2
Με τον θείο της Γιάννη Σακελλαράκη.

Μινωικά σύμβολα

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μέχρι σήμερα στις κομψές της συλλογές έχει αποτυπώσει την ένωση των δύο ισχυρότερων συμβόλων του μινωικού πολιτισμού, το ιερό κέρας καθοσιώσεως και τον ταύρο – σύμβολα αναγέννησης και δύναμης. Ο μύθος του Θησέα και της Αριάδνης είναι μια ακόμα πηγή έμπνευσης. Αυτό διαπίστωσαν και όσοι είδαν τα κοσμήματα που παρουσίασε στην έκθεση «Αrchitectural Objects. Κόσμημα. Ανασκαφές. Μάρμαρο. Εκλεκτικές Συγγένειες και ο Θησέας», την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στο Fondazione/Salons Litteraires στην Κηφισιά. Πρόκειται για ένα όμορφο αρχιτεκτόνημα του Ιδρύματος Σπύρου Λοβέρδου συνδεδεμένο με την οικογένεια των τραπεζιτών και διανοουμένων, στο οποίο έδωσε το φιλί της ζωής ένας λάτρης της ιστορίας και της αισθητικής, ο Γιώργος Καράμπελλας. Ο στόχος του ήταν εξαρχής μέσα σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον να αναβιώσει το πνεύμα των πάλαι ποτέ λογοτεχνικών σαλονιών όπου η τέχνη, η γραφή, το γούστο, η μουσική αλληλοτροφοδοτούσαν τη συζήτηση. Εχουν προηγηθεί άλλες βραδιές για τα εικαστικά, το θέατρο, τη φωτογραφία, το design. Για να δείτε τα κοσμήματα της Πολίνας, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: www.polinaellis.com

Πολίνα Ελλις: το ταλέντο να μετουσιώνεις τη γνώση σε ομορφιά-3
Στιγμιότυπο από τη βραδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή