Με «Ανοιχτά Πανιά» από τα Χανιά στο Μέγαρο Μουσικής

Με «Ανοιχτά Πανιά» από τα Χανιά στο Μέγαρο Μουσικής

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως είναι οι Αθηναίοι που επισκέπτονται την Κρήτη και τα Χανιά. Χθες όμως έγινε το αντίστροφο, καθώς ο Δήμος Χανίων βρέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής για τον απολογισμό του καλλιτεχνικού φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά», που μετράει μόλις δύο χρόνια ζωής αλλά συνεργασίας με περισσότερους από 300 καλλιτέχνες και 30 πρωτότυπα έργα.

Τα τελευταία χρόνια τα Χανιά ακολουθούν μια δυναμική και συστηματική πορεία στον χώρο του πολιτισμού και της τέχνης, με τη διοργάνωση φεστιβάλ βιβλίου, την ενεργοποίηση χώρων τέχνης και βέβαια με τα «Ανοιχτά Πανιά» που φιλοξενούν εκδηλώσεις στους τομείς της μουσικής, του θεάτρου, των εικαστικών, του χορού, του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας, της φωτογραφίας και των νέων μέσων για ένα διάστημα περίπου έξι μηνών, από το καλοκαίρι έως τις αρχές του χειμώνα, με ελεύθερη είσοδο.

Η απήχηση του φεστιβάλ είναι ενδεικτική. Το 2021 τις παραγωγές επισκέφθηκαν πάνω από 6.000 άτομα, ενώ το 2022 οι επισκέπτες ήταν πάνω από 7.000, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα προηγούμενα δύο χρόνια οι δράσεις φιλοξενήθηκαν σε περισσότερα από 50 σημεία των Χανίων, ενώ κάποιες από αυτές ταξίδεψαν και σε τρεις περιοχές εκτός νομού και δύο σημεία εκτός Κρήτης.

Με «Ανοιχτά Πανιά» από τα Χανιά στο Μέγαρο Μουσικής-1
Εικόνα από την έκθεση «Λίμνες» στο χαμάμ της οδού Κατρέ. [ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ]

Το φεστιβάλ δομείται σε πέντε άξονες: πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία, η πόλη των Χανίων, που αποτελεί αναφορά και αφετηρία για την καλλιτεχνική δημιουργία, εμπλοκή με τις τοπικές κοινότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα και αναζωογόνηση των χώρων, με διάχυση των δράσεων σε σημεία της πόλης που επανασυστήνονται στο κοινό μέσω της τέχνης. Με αφορμή τα «Ανοιχτά Πανιά» ενεργοποιήθηκαν πολλές κρυμμένες γωνιές των Χανίων, όπως η συναγωγή Ετζ Χαγίμ, ο προμαχώνας Σαν Σαλβατόρε, ο Αγιος Ρόκκος στη Σπλάντζια, η συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, οι τάφοι των Βενιζέλων, το φρούριο Κουλές της Αρχαίας Απτέρας κ.ά.

Με «Ανοιχτά Πανιά» από τα Χανιά στο Μέγαρο Μουσικής-2
Από αριστερά, ο ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης και η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Μυρτώ Λάβδα.

Στην απολογιστική εκδήλωση του φεστιβάλ ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης σημείωσε ότι η διοργάνωση είναι ένα «αντίβαρο του πολιτισμού» απέναντι στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης τόνισε από την πλευρά του ότι επιδίωξη της διοργάνωσης δεν είναι η μετάκληση ξένων καλλιτεχνών, αλλά η πρωτότυπη δημιουργία από τα Χανιά. Η καλλιτεχνική διευθύντρια Μυρτώ Λάβδα ανακοίνωσε την προσθήκη μιας νέας θεματικής για το 2023 με τίτλο «Φυγόκεντρος», που απευθύνεται στην ενδοχώρα των Χανίων και στις τοπικές κοινότητες. Οι καλλιτέχνες θα μπορούν να στέλνουν τις προτάσεις τους από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου για δράσεις που θα παρουσιαστούν το επόμενο καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή