Σε κλίμα βαθιάς συντριβής το ύστατο χαίρε στον Μωυσή Ελισάφ

Σε κλίμα βαθιάς συντριβής το ύστατο χαίρε στον Μωυσή Ελισάφ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο καιρό, ο λιτοδίαιτος Μωυσής Ελισάφ έχανε συνεχώς βάρος. Ηταν γιατρός ο ίδιος, αλλά τόσο ταγμένος στο έργο του στον Δήμο Ιωαννίνων ώστε έβαζε πάντοτε τον εαυτό του σε τελευταία μοίρα. Δεν έδωσε σημασία. Eτσι, ποτέ κανείς μας δεν θα μάθει αν θα είχε μπορέσει να αντιστρέψει την ταχύτατη επιδείνωση της υγείας του, αν θα μπορούσε να έχει ορθώσει το ανάστημά του στον καρκίνο. Γιατί διέθετε ακατάβλητο πείσμα που μόνον ένας Ηπειρώτης έχει. Στην κηδεία του, που έγινε την Κυριακή στην ιστορική ρωμανιώτικη συναγωγή της πόλης του, υπήρχε τέτοια ανυπόκριτη συγκίνηση που σπάνια συναντάται στο ύστατο χαίρε ενός δημοσίου προσώπου. Oχι μόνον από τους επισήμους αλλά και από τον απλό κόσμο, από μαγαζάτορες που έκλεισαν τα καταστήματά τους για να παρευρεθούν, από ασθενείς του που έσπευσαν να τον αποχαιρετίσουν.

Σε κλίμα βαθιάς συντριβής το ύστατο χαίρε στον Μωυσή Ελισάφ-1
Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έδωσε το «παρών». [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΡΟΪΚΟΣ]

Oλοι στάθηκαν στην παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που έσκυψε στοργικά στο φέρετρό του και τόνισε ότι ο αδόκητος θάνατός του αφήνει την πόλη πιο φτωχή, τους Γιαννιώτες στερημένους από έναν δημοτικό άρχοντα με σπάνια ακεραιότητα χαρακτήρα, αδέσμευτο, πολέμιο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού. Ο Ηπειρώτης Κώστας Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής, πρόσθεσε: «Υποκλίνομαι στη μνήμη ενός άξιου δημάρχου, ενός σπάνιου επιστήμονα, ενός δημοσίου ανδρός ο οποίος κατήργησε τα απαισιόδοξα στερεότυπα, ότι η αξιοσύνη, η ευπρέπεια και η καλλιέργεια δεν συνάδουν με τη μάχη του δημόσιου βίου. Συνάδουν! Και το παράδειγμα του Μωυσή Ελισάφ είναι παρήγορο και αισιόδοξο. Μπορεί σήμερα να πλουτίσει τον δημόσιο βίο της Ελλάδας με περισσότερους Ελισάφ».

Σε κλίμα βαθιάς συντριβής το ύστατο χαίρε στον Μωυσή Ελισάφ-2
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκύβει στο φέρετρο. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΡΟΪΚΟΣ]

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αποκάλυψε πως μέχρι την τελευταία στιγμή, αν και βαριά άρρωστος, του ζητούσε να τελειώσουν όσα είχε δρομολογήσει. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, εκπροσωπώντας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μίλησε με θερμά λόγια για τον εκπλιπόντα δήμαρχο. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης υπογράμμισε: «Τα λόγια του ήταν και έργα, όλη τη ζωή του αυτό προσπάθησε να κάνει. Και τα έκανε, σπουδαίος δήμαρχος για τα Γιάννενα, για την Ελλάδα, άνθρωπος, γιατρός, επιστήμονας, συγγραφέας, μεγάλο μυαλό, μεγαλύτερη καρδιά. Μεγάλη απώλεια για τα Γιάννενα. Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα».

Σε κλίμα βαθιάς συντριβής το ύστατο χαίρε στον Μωυσή Ελισάφ-3
O Τζορτζ Τσούνης με τον πρέσβη του Ισραήλ, Νόαμ Κατς. [INTIME NEWS]

Ο Νόαμ Κατς, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, έκανε τους πάντες να δακρύσουν: «Ηρθαμε για αποτίσουμε σεβασμό σε σένα, Μωυσή. Η ζωή σου άγγιξε τις καρδιές μας. Σήμερα αποδίδουμε σεβασμό. Ηθελες να γίνει καλύτερος ο κόσμος. Καθηγητής, γιατρός, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας στα Ιωάννινα, δήμαρχος της πόλης. Μας άγγιξες. Αγγιξες και εμένα». Η ταφή του Μωυσή Ελισάφ έγινε στο εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων. Ειρωνεία της τύχης: Ηταν εκείνος ως δήμαρχος που είχε φροντίσει να ευπρεπιστεί ο χώρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή