Έκθεση στη Βιβλιοθήκη του ΚΠΙΣΝ για τις εννέα παραλλαγές του επιτάφιου θρήνου

Έκθεση στη Βιβλιοθήκη του ΚΠΙΣΝ για τις εννέα παραλλαγές του επιτάφιου θρήνου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζωή κάνει περίεργες στροφές. Οταν ο καλλιτέχνης Γιάννης Κονταράτος ετοίμαζε μια ενότητα έργων με θέμα την απώλεια και τον επιτάφιο θρήνο για να παρουσιαστεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ, καθώς πλησιάζαμε προς το Πάσχα, δεν του περνούσε από το μυαλό ότι θα αφιερωνόταν στη μνήμη του γενικού της διευθυντή Φίλιππου Τσιμπόγλου. Νεότατος και ακμαίος, ο τελευταίος έφυγε από τη ζωή απρόσμενα πριν από λίγο καιρό. Αυτό βεβαίως που είναι ακόμα πιο δύσκολο είναι ότι τα εγκαίνια συνέπεσαν με τη μεγάλη εθνική τραγωδία στα Τέμπη με δεκάδες νεκρούς. Ετσι, ενώ όλες οι άλλες εκδηλώσεις για την εβδομάδα αυτή αναβλήθηκαν, η ατομική αυτή «άνοιξε» στο κοινό μιας και το θέμα της είναι ακριβώς ό,τι αισθανόμαστε όλοι οι Ελληνες στην ψυχή μας αυτές τις ημέρες: πένθος.

Έκθεση στη Βιβλιοθήκη του ΚΠΙΣΝ για τις εννέα παραλλαγές του επιτάφιου θρήνου-1
Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

Η ατομική που επιμελήθηκε ο Νίκος Παΐσιος παρουσιάζεται στην Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών στον 2ο όροφο και έχει τίτλο «Επιτάφιος Θρήνος – Εννέα παραλλαγές» με ισάριθμες συνθέσεις του καλλιτέχνη. Ο Κονταράτος αντλεί έμπνευση από το αστείρευτο απόθεμα της θρησκευτικής εικονογραφίας, εμβαπτίζοντας στην ιερότητα μια εκκοσμικευμένη προσέγγιση. Παρουσιάζει ζεύγη πινάκων μεγάλου μεγέθους και σχεδίων μεσαίου μεγέθους. Τα έργα δημιουργήθηκαν την τριετία 2019-2021 και εμπνέονται από τη νωπογραφία που ζωγράφισε ο Τζόττο στο παρεκκλήσιο της Αρένας στην Πάδοβα, αλλά και από το σχέδιο που έφτιαξε ο Eνγκρ λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του, αντιγράφοντας μια αναπαραγωγή του προηγούμενου, που βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Έκθεση στη Βιβλιοθήκη του ΚΠΙΣΝ για τις εννέα παραλλαγές του επιτάφιου θρήνου-2
Εργα του καλλιτέχνη Γιάννη Κονταράτου.

Μετουσιώνοντας το συλλογικό ιερό βίωμα της απώλειας σε προσωπικό, ο Κονταράτος επέλεξε δύο ή τρεις μόνο από τις γυναικείες μορφές που καλύπτουν ή σκύβουν πάνω από το αποκαθηλωμένο σώμα του Χριστού και τις ενέταξε σε ενιαίο χρωματικό φόντο, σε διαφορετικές κάθε φορά θέσεις, με αποσπασματικά αποτυπωμένα μέλη του Νεκρού ανάμεσά τους. Το κλίμα στα εγκαίνια που έγιναν την 1η Μαρτίου ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό ένεκα των ημερών αλλά και της αύρας που αποπνέει η ξεχωριστή αυτή έκθεση.

Έκθεση στη Βιβλιοθήκη του ΚΠΙΣΝ για τις εννέα παραλλαγές του επιτάφιου θρήνου-3
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

«Το αφιέρωμα που εγκαινιάζεται απόψε πήρε καθ’ οδόν έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα», είπε ο επικεφαλής της ΕΒΕ, Σταύρος Ζουμπουλάκης. «Συζητώντας το θέμα της ατομικής με τον Φίλιππο Τσιμπόγλου, ο οποίος είπε αμέσως ναι στην ιδέα, διότι ήταν άνθρωπος του ναι, κανείς μας δεν φανταζόταν ότι θα επρόκειτο τελικά για τη θλίψη για τον δικό του θάνατο. Η Βιβλιοθήκη δεν έχει ακόμα συνέλθει από τον αναπάντεχο χαμό του. Στο πρόσωπό του έχασε την πιο ευγενική ψυχή που υπηρέτησε αυτήν τη θέση. Απόψε ακυρώθηκαν πολλές εκδηλώσεις λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη. Δεν υπήρχε λόγος να αναβάλουμε τη δική μας. Τουναντίον. Στο πένθος προστέθηκε πένθος και τα έργα του Κονταράτου “συνομιλούν” ζωγραφικά με τον κορυφαίο θρήνο της ιστορίας, εκείνον της Παναγίας για τον Χριστό». Διάρκεια μέχρι και τις 30/4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή