Με λαμπρότητα (και Κόκοτα) εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο

Με λαμπρότητα (και Κόκοτα) εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ελληνικές σημαίες αλλά και ελληνικές νότες γέμισε προχθές ο Λευκός Οίκος στην ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που εορτάστηκε δεόντως με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου (ο οποίος έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους), κορυφαία μέλη της ομογένειας, φίλους και υποστηρικτές του ελληνισμού στις ΗΠΑ. Αυτή η ιδιαίτερη τιμή του εορτασμού της εθνικής επετείου γίνεται μόνο για την ελληνική και την ιρλανδική κοινότητα στην Αμερική και πάντα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία από την πλευρά των Ελληνοαμερικανών να μεταφέρουν μηνύματα προς την ηγεσία της Αμερικής. Αλλωστε είχαν περάσει και τρία χρόνια που λόγω πανδημίας αλλά και της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, η δεξίωση δεν είχε γίνει. Λογικό ήταν λοιπόν να υπάρχει θερμότατη ατμόσφαιρα, η οποία κορυφώθηκε όταν η ελληνικής καταγωγής σύζυγος του Τομ Χανκς, η ηθοποιός Ρίτα Γουίλσον πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε στον Τζο Μπάιντεν τη μεγάλη επιτυχία του Σταμάτη Κόκοτα: «Μια παρένθεση και μόνο, μέσα στο δικό σου δρόμο πως θα ήμουνα για σένα δε φαντάστηκα. Ολα ήτανε μια πλάνη κι η καρδιά μου θα πεθάνει. Για καρδιά που δεν αξίζει θυσιάστηκα», προκαλώντας ενθουσιασμό στους παρισταμένους.

Με λαμπρότητα (και Κόκοτα) εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο-1
Ο πρόεδρος Μπάιντεν με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. [REUTERS/Jonathan Ernst]

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε με θερμότατα λόγια τόσο στα ελληνικά ιδεώδη, τις κοινές αξίες αλλά και στην υποστήριξη που είχε ο ίδιος από τους Ελληνοαμερικανούς σε κάθε βήμα της πολιτικής του καριέρας από τότε που αποφάσισε να πολιτευθεί στο Ντέλαγουεαρ σε νεαρή ηλικία. Προσέθεσε δε για τις σχέσεις των δύο χωρών: «Με απλά λόγια, Ελλάδα και ΗΠΑ ως σύμμαχοι και εταίροι και φίλοι, έχουμε αποδείξει ξανά και ξανά ότι δεν είμαστε απλώς κληρονόμοι της δημοκρατίας, είμαστε οι πρωταθλητές της». Ευδιάθετος, γύρισε μάλιστα προς το πλευρό του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που έχει δώσει τόσες μάχες για εμάς, λέγοντας: «Εχουμε έναν κύριο που κάθεται εκεί που νομίζω ότι πρέπει να είναι Ελληνας», ενώ αναφέρθηκε στη συμπαράσταση των Αμερικανών προς τη χώρα μας για το δυστύχημα των Τεμπών.

Με λαμπρότητα (και Κόκοτα) εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο-2
Κατάμεστη η αίθουσα του Λευκού Οίκου όπου έγινε η δεξίωση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. [A.P. Photo/Susan Walsh]

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει στην ομιλία του τον πρόεδρο Μπάιντεν για τη μακροχρόνια στήριξή του. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη σθεναρή υποστήριξη στην αμιγώς πνευματική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την οποία χαρακτήρισε μια αποστολή αγάπης, ειρήνης και ελπίδας: «Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας για την Ελλάδα και την Κύπρο και για τον Ελληνισμό όπου και αν βρίσκεται. Σας ευχαριστούμε για την πίστη σας σε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Είμαστε μαζί σας, κύριε πρόεδρε, όπως και οι ήρωες του 1821 εμπνεύστηκαν από αυτούς του 1776». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μπάιντεν για τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Με λαμπρότητα (και Κόκοτα) εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο-3
«Ελληνας δεν είμαι, αλλά είχα τη λαμπρή ιδέα να παντρευτώ Ελληνίδα», είπε ο Τομ Χανκς και καταχειροκροτήθηκε. [A.P. Photo/Susan Walsh]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT