Το Πανεπιστήμιο Πειραιά αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα τον Θανάση Μαρτίνο

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα τον Θανάση Μαρτίνο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένας χαρακτήρας φύσει και θέσει σεμνός. Σίγουρα θα ήθελε να αποφεύγει τις βραβεύσεις, αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο δεδομένου του φιλανθρωπικού έργου του σε κάθε έκφανση της ζωής στη χώρα μας, από την παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό, στην εκκλησία και τον δημόσιο χώρο. Αυτή τη φορά βέβαια δεν θα μπορούσε εύκολα να αρνηθεί την τιμή που αποδόθηκε στο πρόσωπό του, μιας και η πρωτοβουλία δεν αφορούσε μόνον το ευ πράττειν αλλά την ίδια την επαγγελματική του πορεία στη ναυτιλία. Πριν από λίγες ημέρες σε μια λιτή τελετή ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, έπειτα από εισήγηση του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών. Ηταν μια χειρονομία που φιλοδοξεί να προβάλει ένα παράδειγμα ήθους και προσφοράς στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στα νέα παιδιά της χώρας που έχουν ανάγκη όχι μόνον από γνώση αλλά και από πρότυπα.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα τον Θανάση Μαρτίνο-1
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Σφακιανάκης.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από νωρίς, και έδωσαν το «παρών» οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πειραιά, Γλυφάδας και Σπάρτης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, προσωπικότητες της ναυτιλιακής κοινότητας και η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού. Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρύτανης, καθηγητής Μιχάλης Σφακιανάκης, που υπογράμμισε ότι μέσα από αυτήν τη διάκριση αναδεικνύεται η συνολική προσφορά του εφοπλιστή, ενώ ο κοσμήτωρ της Σχολής, καθηγητής Αγγελος Παντουβάκης, αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του τιμωμένου.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα τον Θανάση Μαρτίνο-2
Το ζεύγος Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου με τα ανίψια τους.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, καθηγητής Γιάννης Θεοτοκάς, μίλησε περισσότερο για την επαγγελματική σταδιοδρομία του Θανάση Μαρτίνου, ως ηγετική μορφή στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια ναυτιλία. Ο ίδιος ο επίτιμος διδάκτωρ έκανε μια πολύ σύντομη αλλά μεστή ομιλία στην οποίαν άγγιξε όλες τις πτυχές της επαγγελματικής αλλά και της προσωπικής του ζωής. Εργάζεται σκληρά στον ίδιο τομέα εδώ και μισό αιώνα υιοθετώντας αρχές και αξίες από τους γονείς του, τον παλαιοπώλη Γιάννη Μαρτίνο και την Αθηνά (Νουνού), η οποία με τόλμη ξεκίνησε το θαλάσσιο επιχειρείν της οικογένειας. Εξ απαλών ονύχων έβαλε τους τρεις γιους της στις προκλήσεις του ανταγωνισμού και τους άφησε να σταθούν στα πόδια τους και να παίρνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις για το μέλλον τους. Σήμερα οι πέντε εταιρείες της οικογένειας Μαρτίνου διαχειρίζονται 290 πλοία, με 1.000 εργαζομένους. Εκτός από τη μητέρα του, ο Θανάσης Μαρτίνος υπογράμμισε την τεράστια υποστήριξη της συζύγου του αλλά και των θυγατέρων του. Οσο για την επιτυχημένη πορεία της πατρίδας μας στη ναυτιλία η εξήγηση κατά τον τιμώμενο είναι απλή: «Το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων είναι το DNA των Ελλήνων. Τα στελέχη μας διακρίνονται για την ευστροφία τους, την ευελιξία τους και το φιλότιμό τους, ελληνική λέξη που δεν απαντάται σε άλλες γλώσσες».

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα τον Θανάση Μαρτίνο-3
Το ζεύγος Ανδρέα και Αλεξάνδρας Μαρτίνου.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή