Με λαμπρότητα εορτάστηκαν στην Αθήνα τα 75α γενέθλια του κράτους του Ισραήλ

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν στην Αθήνα τα 75α γενέθλια του κράτους του Ισραήλ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορικά ήταν μια σπουδαία επέτειος. Το Ισραήλ εόρτασε 75 χρόνια από τις 14 Μαΐου του 1948, όταν ο Μπεν Γκουριόν διάβασε πανηγυρικά τη διακήρυξη γέννησης ενός κράτους που έμελλε να αντέξει στον χρόνο και στις δοκιμασίες. Γενιές κυνηγημένων Εβραίων βρήκαν έκτοτε μια πατρίδα που τους έκανε να νιώθουν πως έχουν κάπου να επιστρέψουν. Μόλις μερικά χρόνια μετά την αποκάλυψη των στρατοπέδων συγκέντρωσης στα οποία θανατώθηκαν έξι εκατομμύρια άνθρωποι, όσοι οικοδόμησαν το νεοσύστατο κράτος έβαλαν τα δυνατά τους να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Σε ολόκληρο τον κόσμο η επέτειος αυτή γιορτάστηκε με λαμπρότητα. Το ίδιο έγινε και στην Αθήνα, κάτι που επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και την αποκατάσταση του ιστορικού ρόλου που διαδραμάτισε η μακραίωνη κοινότητα των Ελλήνων Εβραίων στη δική μας πορεία.

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν στην Αθήνα τα 75α γενέθλια του κράτους του Ισραήλ-1
Ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς, στο βήμα της εκδήλωσης. Αναφερόμενος στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, δήλωσε ότι είναι πιο ισχυρές από ποτέ.

Ο Νόαμ Κατς, πρέσβης του Ισραήλ, ο οποίος τοποθετήθηκε στο πόστο αυτό το φθινόπωρο διαδεχόμενος τον Γιόσι Αμρανί, υποδέχθηκε με τη σύζυγό του, Εϊνάτ, περίπου 500 καλεσμένους στο Anassa City Events στο πάρκο στο Γουδί. Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο βιολί συνόδευσε τους τραγουδιστές Σόλυ Ιωχανά και Κώστα Τριανταφυλλίδη, οι οποίοι ερμήνευσαν γνωστές ελληνικές και ισραηλινές μελωδίες στα ελληνικά και στα εβραϊκά. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι η ελληνική μουσική είναι εξαιρετικά αγαπητή στο Ισραήλ και πολλοί δικοί μας τραγουδιστές χαίρουν τρομερής δημοφιλίας.

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν στην Αθήνα τα 75α γενέθλια του κράτους του Ισραήλ-2
Κεντρικός ομιλητής ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Οι εκλεκτοί καλεσμένοι απόλαυσαν επίσης μεσογειακά εδέσματα βασισμένα στην ισραηλινή και την ελληνική κουζίνα. Στον λόγο του, ο πρέσβης μίλησε για τα επιτεύγματα του Ισραήλ αυτά τα 75 χρόνια, το όραμα της χώρας, την καινοτομία στην υψηλή τεχνολογία, τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, καθώς και την πρόσφατη υπογραφή σημαντικών συμφωνιών ειρήνης με ακόμη περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής. Οσον αφορά τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, ο πρέσβης δήλωσε ότι είναι πιο ισχυρές από ποτέ και στο μέλλον γεννούν μεγάλες ευκαιρίες για συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, η επιστήμη και η υγεία, το εμπόριο, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν στην Αθήνα τα 75α γενέθλια του κράτους του Ισραήλ-3
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσκεκλημένος ως κεντρικός ομιλητής, τόνισε πως το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν σφυρηλατήσει μια στρατηγική εταιρική σχέση τόσο στην εξαιρετική αμυντική συνεργασία όσο και σε άλλους τομείς, εστιάζοντας στο παράδειγμα του διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων της Καλαμάτας. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, βουλευτές, πρέσβεις, επιφανείς επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών και φίλοι του Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT