Artworx, μια στέγη για τα εικαστικά και το ντιζάιν στην καρδιά της Κηφισιάς

Artworx, μια στέγη για τα εικαστικά και το ντιζάιν στην καρδιά της Κηφισιάς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα γεννητούρια ενός νέου χώρου τέχνης είναι πάντα μια εξαιρετικά χαρμόσυνη υπόθεση. Πέραν από το ότι οι Eλληνες καλλιτέχνες αποκτούν ένα ακόμα βήμα παρουσίασης της δουλειάς τους, το άνοιγμα μιας γκαλερί λέει κάτι για την οικονομία, τεκμηριώνει πως τα πράγματα πάνε καλά. Αλλωστε κατά τη διάρκεια της κρίσης πολλές ιστορικές αίθουσες έκλεισαν, ενώ το εμπόριο τέχνης περιοριζόταν σε αυτούς που πωλούσαν αποκτήματα ή διέλυαν συλλογές. Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική και μέσα σε αυτό το αισιόδοξο κλίμα άνοιξε τις πόρτες της πριν από λίγες ημέρες η Artworx, ένας κομψός και φιλόξενος νέος χώρος στην καρδιά της Κηφισιάς. Πίσω από τη δημιουργία του είναι ένα πολύ δυναμικό δίδυμο μητέρας – κόρης με όπλο την αισθητική αλλά και τη γνώση του πεδίου. Η Μαρία Ξανθάκου –σύντροφος του αείμνηστου ζωγράφου Παύλου Σάμιου– και η θυγατέρα της Ιζαμπέλα Φρανσές ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν μια στέγη για τα εικαστικά και το ντιζάιν σε μια γεωγραφική περιοχή της Αθήνας όπου οι γκαλερί σπανίζουν. Υπήρχε περιθώριο που μέχρι τώρα κανείς δεν είχε σπεύσει να καλύψει.

Artworx, μια στέγη για τα εικαστικά και το ντιζάιν στην καρδιά της Κηφισιάς-1
Η Πολίνα Ελλις με την Ιζαμπέλα Φρανσές. [PHOTO PANOULIS]

Η πρώτη έκθεση έχει τίτλο «Hidden Colors» και έχει σκοπό να αποκαλύψει στους θεατές το χρωματικό μυστήριο, τους τόνους, τις διαφορετικές εκφράσεις. Οκτώ συνολικά εικαστικοί συνοδοιπορούν σε αυτή την έκθεση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και μια τιμητική παρουσίαση έργου του Παύλου Σάμιου. Ο Aγγελος Αντωνόπουλος κάνει μια αναφορά στον Ιερώνυμο Μπος, με δυναμικά πορτρέτα σε πλεξιγκλάς, ενώ με το γλυπτό του «Μικρός Hρωας» τιμά την Ελληνική Επανάσταση. Η Λυδία Βενιέρη που εκπροσωπεί την ελληνική τέχνη στη Νέα Υόρκη, μας καλεί να αποκρυπτογραφήσουμε τα Ορφικά σύμβολά της. Η Εριέττα Βορδώνη με τα ονειρικά, σε παστέλ χρωματισμούς έργα της, μας ταξιδεύει σε κόσμους όπου η αρμονία και η γαλήνη κυριαρχούν.

Artworx, μια στέγη για τα εικαστικά και το ντιζάιν στην καρδιά της Κηφισιάς-2
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια. [PHOTO PANOULIS]

Η κοσμοπολίτισσα Μάριον Ιγγλέση με παιγνιώδη διάθεση δημιουργεί ένα καμπαναριό, παρουσιάζει πέτρες με σεξουαλικές αναφορές και ένα χαρακτικό με χαιρετισμούς. Πλάι τους η Αφροδίτη Λίττη, μία από τις καλύτερες Ελληνίδες γλύπτριες, φέρνει στον νέο χώρο ιριδίζουσες, λαμπερές, πολύχρωμες πεταλούδες φτιαγμένες από τα ακαταπόνητα χέρια της. Ο Δαυίδ Μπενφοράδο παρουσιάζει πολυεπίπεδα έργα, που παίζουν με το φως. Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος συνδυάζει περίτεχνα τη ζωγραφική, το σχέδιο και το κολάζ, με ευρηματικότητα και χιούμορ. Ο Μανώλης Χάρος με έμπνευση πάντα από τα Κύθηρα ή τη λογοτεχνία δημιουργεί τρίπτυχα στα οποία δίνει έμφαση στην ποιητική χρήση του χρώματος. H Artworx τιμά και τους ντιζάινερ με κοσμήματα εξαιρετικής αισθητικής: φιλοξενεί έργα από την Polina Ellis, τους Maria Mastori – Costas Argiriou, τη Maria Sozou, καθώς και πρωτότυπα γλυπτά από πλεξιγκλάς από την SO8. Ευχόμαστε με το δεξί!

Artworx, μια στέγη για τα εικαστικά και το ντιζάιν στην καρδιά της Κηφισιάς-3
Το ζεύγος Τάσου και Χριστίνας Μαντζαβίνου. [PHOTO PANOULIS]

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή