Συλλεκτικό νόμισμα της ΤτΕ για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καραθεοδωρή

Συλλεκτικό νόμισμα της ΤτΕ για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καραθεοδωρή

Το σχεδίασε ο βραβευμένος γλύπτης του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της ΤτΕ Γιώργος Σταματόπουλος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικότητα μυθιστορηματική, που κλείνει στον βίο του τη λαμπρή επιστημονική σκέψη, το ανήσυχο πνεύμα και τον ακατάβλητο πατριωτισμό της ελληνικής διασποράς, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950) είναι μια μορφή που λάμπει στο στερέωμα της μαθηματικής ιδιοφυΐας. Γιος του διπλωμάτη Στέφανου Καραθεοδωρή, ο οποίος χρημάτισε πρέσβης του σουλτάνου στις Βρυξέλλες, στην Αγία Πετρούπολη και στο Βερολίνο, είδε τη ζωή του να καθορίζεται από τη γνωριμία του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο αλλά και τον Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Ενώ σταδιοδρόμησε σε πολλές χώρες του εξωτερικού, βοήθησε στην οργάνωση και στη λειτουργία των ανωτάτων σχολών στη μητέρα πατρίδα. Πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος διοργάνωσε ειδική εκδήλωση με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του και την κυκλοφορία ενός συλλεκτικού νομίσματος 2 ευρώ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αφιερωμένο στον μεγάλο Ελληνα μαθηματικό. Το σχεδίασε ο βραβευμένος γλύπτης του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της ΤτΕ Γιώργος Σταματόπουλος.

Συλλεκτικό νόμισμα της ΤτΕ για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καραθεοδωρή-1
Σπουδαία μορφή, παγκόσμιος Ελληνας, ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.

Στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι ο Καραθεοδωρή ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των Ελλήνων της διασποράς που διακρίνονται για την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος. Με το έργο και τον βίο του αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς και για τις επόμενες γενεές.

O Χαράλαμπος Βάρβογλης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, τόνισε ότι πέρα από τη σημαντική συνεισφορά του στην καθαρή μαθηματική επιστήμη, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή είχε εργασθεί ερευνητικά και σε θέματα μαθηματικής φυσικής. Η Χριστίνα Π. Φίλη, τ. καθηγήτρια του ΕΜΠ, μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ιστορίας των Επιστημών, αναφέρθηκε σε ένα υποφωτισμένο κεφάλαιο της ζωής του, την ουσιαστική συμβολή του Καραθεοδωρή στην υλοποίηση της ιδέας του Ελευθερίου Βενιζέλου για την ίδρυση ενός δεύτερου πανεπιστημίου στην Ελλάδα, έπειτα από αυτό της Αθήνας.

Συλλεκτικό νόμισμα της ΤτΕ για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καραθεοδωρή-2
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος σε εγκάρδιο χαιρετισμό προς τη Χριστίνα Φίλη.

Δυστυχώς όμως τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου του 1922 δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του: «Το “Φως εξ Ανατολών”, όπως ονόμασε το δημιούργημά του ο Καραθεοδωρή, δεν έμελλε ποτέ να φωτίσει τον κόσμο και η ελληνική γλώσσα, η επίσημη γλώσσα του πανεπιστημίου, δεν μπόρεσε να αποτελέσει τη γέφυρα προσέγγισης που ονειρεύθηκε για τόσους διαφορετικούς λαούς», είπε. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο απόγονος του μαθηματικού, Στέφανος Γερουλάνος· μίλησε για το ιδεώδες του πατριωτισμού από το οποίο διαπνέετο όλη του η ζωή αλλά και το κατά πόσον οι σπουδαίοι πρόγονοί του διαμόρφωσαν τις αξίες του.

Μνεία έγινε και για το ωραίο νόμισμα, τέχνη εν σμικρώ, με ομιλητή τον διευθυντή του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών Μάρκο Κονταξόπουλο. Στο τέλος της εκδήλωσης, έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η δισεγγονή του Καραθεοδωρή, Δέσποινα Σκούταρη, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει δεσμούς αίματος με τον σπουδαίο μαθηματικό.

Συλλεκτικό νόμισμα της ΤτΕ για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καραθεοδωρή-3
Ο Αντώνης Σαμαράς με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή