«Εφυγε» ο Σπύρος Φλαμπουριάρης, ένας σπάνιος ευπατρίδης της Κέρκυρας

«Εφυγε» ο Σπύρος Φλαμπουριάρης, ένας σπάνιος ευπατρίδης της Κέρκυρας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε αεικίνητα γαλάζια μάτια ακονισμένα από ευφυΐα και ένα είδος αρχοντιάς παλιάς κοπής που συναντάς μόνον στο Ιόνιο. Ο Σπύρος Φλαμπουριάρης, ένας ευπατρίδης της Κέρκυρας –στην καταγωγή και στους τρόπους– «έφυγε» από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες, δύο μήνες αφότου τον πρωτοσυνάντησα στο νησί του. Μου έκανε την τιμή να με δεχτεί σπίτι του για ένα μεσημεριανό γεύμα και να ξεδιπλώσει πτυχές από τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα και πολυσχιδή βίο του που κρατούσε πάντα μακριά από τη δημοσιότητα.

Με είχε εντυπωσιάσει η ικμάδα του μυαλού του και η διάθεσή του παρά τα 93 του χρόνια να κάνει συνεχώς σχέδια, ίδιον των δημιουργικών ανθρώπων που έχουν ακατάβλητη πνευματική ενέργεια. Αριστοκρατικής φύτρας με ρίζα από την Κωνσταντινούπολη, με σπίτι στην παλιά πόλη που είναι σήμερα το ξενοδοχείο «Καβαλιέρι», ο Φλαμπουριάρης πέρασε τα πρώτα του χρόνια στα καντούνια αλλά γρήγορα έφυγε για το εξωτερικό όπου και διέπρεψε επιχειρηματικά.

«Εφυγε» ο Σπύρος Φλαμπουριάρης, ένας σπάνιος ευπατρίδης της Κέρκυρας-1
Ο σπουδαίος ευπατρίδης σε νεαρή ηλικία.

Παντρεύτηκε τη Βρετανίδα Μίλλυ, ζωγράφο που σπούδασε στο Σεν Μάρτινς αλλά για χάρη του συζύγου αγάπησε την Κέρκυρα πάνω από όλα. Και εκείνος παρά το ότι ζούσε 60 χρόνια στο Λονδίνο, είχε πάντοτε την καρδιά του στα πάτρια εδάφη. Το απέδειξε έμπρακτα μιας και έγινε μέγας ευεργέτης με έγνοια να προστατεύσει τον πολιτισμό του Ιονίου και ιδιαιτέρως της γενέτειράς του μέσα από τη στήριξη αξιόλογων φορέων.

Το 2000 κατάφερε να δημιουργήσει το ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς με όραμα να προωθήσει τις αγγλοελληνικές σχέσεις για τις οποίες εργάστηκε επί σειράν ετών, ως πρεσβευτής καλής θελήσεως. Το ίδρυμα είναι προικισμένο με σημαντική συλλογή έργων τέχνης από διάφορους τοπικούς και διεθνείς καλλιτέχνες, η πλειοψηφία των οποίων απεικονίζει την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά. Ανάμεσα στους φορείς που είχε ευεργετήσει ήταν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Φιλαρμονική «Μάντζαρος» αλλά και η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, ένας από τους πλέον ιστορικούς πνευματικούς θεσμούς του ελληνισμού. Με δωρεά που έκανε πρόσφατα τοποθετήθηκε μάλιστα ανελκυστήρας στην εταιρεία. Στον εμβληματικό χώρο της Αναγνωστικής άλλωστε είχε τοποθετηθεί με δική του πρωτοβουλία το 2014 χάλκινη προτομή του Εντουαρντ Λιρ, για να τιμήσει τη μακρά και βαθιά πνευματική σχέση Ελλάδος και Αγγλίας. Ο Κερκυραίος ήταν εκ των ιδρυτικών μελών του βρετανικού συλλόγου για τη μνήμη και το έργο του καταπληκτικού ζωγράφου και ταξιδευτή, που έγινε «πρεσβευτής» της ομορφιάς του νησιού τόσο όσο και οι Ντάρελ.

«Εφυγε» ο Σπύρος Φλαμπουριάρης, ένας σπάνιος ευπατρίδης της Κέρκυρας-2
Tο πατρικό του στην Κέρκυρα σήμερα είναι ξενοδοχείο.

Tα τελευταία χρόνια, προετοίμασε τη δημιουργία ενός νέου, μεγαλύτερου ιδρύματος, το οποίο θα λειτουργήσει ως διαχειριστής της παρακαταθήκης του, με την ονομασία «Ιδρυμα Αιμιλίας και Σπύρου Φλαμπουριάρη» και στόχο την αρωγή των πνευματικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων της Κέρκυρας. Ο εκλιπών θα ταφεί στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT